Будь-яке блюдо можна зробити по-справжньому унікальним і корисним, якщо вірно його приготувати – вся справа в техніці і деяких кулінарних секрети. Сьогодні ми дізнаємося, як правильно варити курячу печінку – для домашніх салатів, в якості легкої закуски або навіть як компонент для іншої страви. Робиться це нескладно, але є ряд істотних нюансів, про які ми також поговоримо.
Як потрібно відварювати курячу печінку в домашніх умовах
Не має значення, для якого блюда ви збираєтеся відварити печінку курочки, в будь-якому випадку процес буде практично однаковий. Так що уникнути ряду типових помилок вам буде нескладно – ми навчимо вас готувати курячий лівер правильно.
- Перш за все, перед варінням субпродукт необхідно гарненько оглянути і почистити, а також обмити. Це першочерговий етап, і упускати його не можна, інакше частування може вийти гірким і несмачним.
- По-друге, варять печінку курки тільки в киплячій воді. Опускати делікатес в каструлю з холодною водою не варто – так можна занапастити всі свої старання.
- По-третє, лівер відварювати потрібно не тільки в киплячій воді, а й приправляти її спеціями. Це допомагає зробити блюдо ароматні, смачніше, насиченим. Без спецій і приправ печінка курки буде прісним. Тому перед варінням опустіть в каструлю сіль, чорний перець горошком і лавровий лист – це базовий набір спецій для курячої печінки.
- Не менш важлива і тривалість готування. Традиційно, печіночку птиці через її ніжності і невеликого розміру варять набагато менше, ніж, наприклад, яловичу. Також недовга приготування і щадний термічний режим дозволяє зберегти в печінці кури більшість корисних речовин і вітамінів.
- Вважається, що готова печінка курки не повинна виділяти з себе ніякої рідини і соку при протикає – і це вірно. Субпродукт в готовому, звареному вигляді, буде відрізнятися невеликий сухістю всередині, проте це цілком нормальне явище, тому варену курячу печінку найкраще класти в салати або подавати з різними соусами.
І, безумовно, найголовніший пункт – це якість продукту. Якщо печінка свіжа, то будь-яку страву з неї буде смачним і вдалим, а ось субпродукти сумнівної якості краще взагалі не використовувати – великий шанс отруїтися.
Секрети смачної вареної курячої печінки від Твого кухарчуком
Вирушаючи в магазин або на ринок за лівером пташки, будьте обачні – такий продукт потрібно вміти вибирати правильно, від цього буде залежати блюдо, яке ви збираєтеся робити.
Так, хороша куряча печінка повинна мати гладку текстуру – вона трохи волога, у неї помітний глянцевий блиск. Колір у якісної і свіжої печеночки може бути від рожевого до темного бордового.
А ось якщо ви зібралися варити будинку неприродно бліду печінку курки, то, швидше за все, купили невдалий продукт – залежаний або попередньо заморожений.
Важливо, щоб на поверхні субпродукту не було ніяких зелених плям, інакше делікатес буде дуже гірким. А якщо ви все ж їх виявили, то спочатку позбудьтеся від вкраплень і цих місць, просто вирізавши їх ножем.
Свіжа куряча печінка дуже корисна для організму – це дієтичний продукт, багатий залізом і вітаміном А, так що є варений лівер птиці можна навіть тим, хто дотримується дієти. А в компанії свіжих овочів і салатів це блюдо і зовсім здатне замінити повноцінний прийом їжі!
Як підготувати лівер птиці до варіння, основні етапи
Не можна відправляти цей субпродукт в каструлю прямо з пакету, так що перед тим, як зварити його, доведеться витратити час на обробку делікатесу.
- Якщо ви купували печінку кури на ринку, то спершу її потрібно буде охолодити. Зробити це можна, поклавши інгредієнт на півгодинки в холодильник. Чому це важливо? Перебирати теплу печінку дуже складно, та й позбавити від гіркоти її буде важче.
- Печінка курки з магазину або супермаркету зазвичай вже продається охолодженої, так що цей крок можна буде опустити.
- Після охолодження курячий лівер доведеться вимочити в холодній воді, щоб він не був гірким. Деякі господині вважають, що якщо проварити печінку в окропі, вона сама по собі стане менш гіркою, але це не так – гіркота м’яса надає запеклася кров і жовч, і нікуди вони не подінуться, якщо їх не прибрати.
- Тому в чисту миску наливаємо холодної (але не крижаною) води, всипаємо сіль, промешівают рідина, а потім укладаємо в посуд промиту під краном печіночку, щоб вода повністю її покривала. Чекаємо 30-35 хвилин, щоб з субпродукту вийшла вся гіркота.
- Після цього виймаємо делікатес з миски і очищаємо від плівок, видаляємо сліди крові (можна промокнути їх паперовим рушником), вирізаємо все дивні місця з підозрілою забарвленням, які можуть виявитися гіркими на смак.
- Знову промиємо під проточною водою курячу печінку, на цей раз вже очищену. Нарубаємо її на шматки, які нам потрібні (для салату – побільше).
Тепер лівер курочки можна без побоювань опускати в каструлю і варити.
Як смачно відварити курячу печінку, рецепт на швидку руку
Складові
- Печінка куряча – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Чорний перець горошком – 1 ч.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Лавровий лист – 3 шт. + –
Як зварити печінку курки швидко і смачно
- Підготовлену печінку наріжемо на середні шматочки – врахуйте, що цей продукт може помітно уварювалася в процесі приготування, так що скибочки стануть трохи менше.
- Ставимо на вогонь підходить за розміром каструлю, щоб печінка вільно плавала в ній і води можна було налити з запасом.
- Включаємо сильний вогонь і доводимо рідину до кипіння, після чого зменшуємо його до середнього.
- Цибулину очистимо від лушпиння і разрежем навпіл, після чого відправимо в каструлю. Після приготування ми просто виймем овоч і викинемо, зате він додасть печіночку більше смаку, а заодно позбавить її від характерного запаху.
- Відправляємо в каструлю і лаврушку, солимо і перчимо воду.
- Опускаємо в окріп печінку і робимо вогонь ще менше.
- Варимо лівер птиці без кришки хвилинок 10-12. У процесі готування знімайте пінки, щоб вода залишалася чистою.
Ось таким нехитрим способом можна смачно і правильно зварити курячу печінку.
Спробуйте додати до неї після охолодження одне варене яйце, порубане крупно, а також салат латук і волоські горіхи, приправити страву улюбленим дієтичним соусом, і у вас вийде справжній кулінарний шедевр!