Як правильно порізати картоплю часточками

Якщо раптом вдома не виявилося хліба – не страшно, куди страшніше, якщо не виявилося картоплі – чарівні палички при будь-яких обставинах.

Раптовий прихід гостей не застане вас зненацька, ми розповімо, як порізати картоплю часточками для приготування ароматного частування «картопля по-селянськи». У цьому, на перший погляд, простій справі, як виявляється, є свої нюанси і секрети, від яких залежить кінцевий результат, а головне – смак отриманого страви.

Як говорила героїня одного радянського фільму «Ти думаєш, картопля – це так ось просто, зварив і з’їв? Не тут то було!". Дійсно, з картоплі готують всілякі страви: його смажать, варять, роблять пюре, пиріжки, оладки, запіканку, гасять, готують різні перші, основні страви і навіть десерти. І щоб все це приготувати, треба знати, як правильно підготувати і нарізати основний інгредієнт.

Крім того, для кожного блюда підходить не кожен сорт картоплі. Найціннішими вважаються легко розварюються сорти, а ось для салатів краще брати нерассипчатий картопля. І не змішуйте під час готування різні сорти картоплі, так як у них може відрізнятися і час приготування.

Кулінарні секрети приготування картоплі

Без сумніву, у кожної досвідченої господині в арсеналі знайдеться свій власний сувій рекомендацій, як правильно готувати ту чи іншу страву з цього коренеплоду. А для новачків ось кілька порад:

  • Свіжі картопляні відвари послужать відмінною основою для супів, соусів і підлив.
  • У картопляне пюре додається тільки тепле або гаряче молоко, так як холодне молоко забарвлення його в сірий колір.
  • Щоб картопля не потріскався при запіканні, наколи його попередньо виделкою.
  • Картопляні котлети будуть більш пишними, якщо додати в них дрібку соди.
  • Картоплю фрі і картопляні чіпси солять після приготування, а смажену картоплю – за пару хвилин до закінчення готування.

Види нарізки картоплі

Не всяка форма нарізки підійде для будь-якої страви. Давайте спробуємо розібратися і розкласти по поличках, в якому вигляді і в яке блюдо використовувати нашу картопельку.

Існує проста і фігурна нарізка картоплі.

Проста нарізка:

  • соломка – використовується для смаження у фритюрі;
  • брусочки – застосовуються для приготування холодних закусок, для смаження у фритюрі, для приготування супів, розсольник;
  • кубики – використовуються для приготування тушкованих страв і супів, картоплі в молоці, в відвареному вигляді використовуються в салати;
  • кружечки – застосовуються для смаження у фритюрі, а також для приготування м’ясних і рибних запіканок;
  • часточки – ця нарізка застосовується для приготування тушкованих страв, для смаження у фритюрі, для гарніру до яловичини, приготованої в духовій шафі.

Відео про нарізку картоплі по-селянськи

Фігурна нарізка:

  • барильця;
  • часничком;
  • груші;
  • кульки;
  • стружка;
  • спіраль.

Така нарізка картоплі найчастіше використовується для приготування повсякденних гарнірів, гарнірів до банкетним страв, смаження у фритюрі, для приготування холодних закусок. При чому фігурно може нарізати як сирої, так і варену картоплю.

Більш докладно в нашому майстер-класі ми розповімо і покажемо на фото, як правильно і швидко нарізати картопельку часточками.

Нарізка картоплі часточками, ФОТОінструкція

Кухонні важливі дрібниці

Дмитро ВашарінСтатьі автора

kak-pravilno-porezat-kartoshku-dolkami.5
kak-pravilno-porezat-kartoshku-dolkami.5

Складові

  • Картопля – + –

Приготування

ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM

Для нарізки нам знадобляться коренеплоди, очищені від шкірки і промиті під струменем холодної води. І, звичайно, гострий ніж, який допоможе максимально скоротити за часом процес отримання картопляних часточок. Бажано, щоб бульби були приблизно однакового розміру, так ми отримаємо ідеальні часточки, які в приготованому вигляді будуть виглядати набагато смачніше.


  • Кладемо очищену картоплю на обробну дошку і розрізаємо вздовж на дві частини, придавивши його пальцями вільної руки збоку від центру. Так картопля не буде гойдатися по дошці і розріз вдасться зробити ножем максимально близько до центру до бульби.


  • Далі беремо одну половинку картоплини і нарізаємо її уздовж на 3-4 частини в залежності від розміру коренеплоду так, щоб вийшли акуратні півмісяці.


  • Теж саме повторюємо і з другою половинкою картоплини – розрізаємо її на часточки.


  • Якщо ви все зробили правильно, то у вас повинен вийде ось такий гарний картопля, нарізаний часточками.

    Такі ж акуратні часточки виходять і з відвареної картоплі нерассипчатих сортів, їх сміливо можна використовувати для прикраси святкових страв. Спробуйте просто підсмажити картоплю часточками, і ви побачите, як зміниться ваше звичне блюдо.