Червона риба – особливий делікатес, появи якого завжди раді, в солоному вигляді вона ще більш затребувана, оскільки є відмінною закускою до алкоголю. Неважко знайти рецепт, як посолити форель смачно в домашніх умовах, але пам’ятайте – риба вимагає особливого підходу до засолення, аби в чому вона солитися не буде. У статті ми розкриємо вам секрети засолу червоної риби, і розповімо, як незвично її засолити, щоб смак захопив навіть гурманів.
Як обробити форель для засолювання
Перш, ніж приступити до посолу риби з сімейства лососевих, її потрібно обробити. Цей процес не складний, однак певні зусилля докласти доведеться.
Щоб підготувати рибу для засолу – необхідно:
- тушку вимити, відрізати плавники (гострим ножем середнього розміру, або кулінарними ножицями), очистити. Щоб луска краще знімалася – потримайте тушку під струменем гарячої води;
- відрізати рибі хвіст і голову. Можна також відрізати підчерев’я (в силу надмірної жирності, його краще використовувати для варіння юшки);
- розрізати форель уздовж хребта, видалити з неї хребет і ребра. Повинні вийти 2 великих філе, які ми і будемо солити в домашніх умовах.
Як обробити тушку лосося (відео)
Засолка форелі: рецепт з цукром і сіллю
Посолити форель будинку з сіллю і цукром простіше простого. Займає процес посолу не більше 1-2 днів, швидкість просаливания залежить від товщини рибного філе. Особливість нашого приготування в тому, що ми солимо свіжу рибу за допомогою сухого засолу. Цей вельми простий метод дозволяє швидко Просолов її будинку.
Інгредієнти для соління (в розрахунку на 1 кг)
- Філе форелі – 1 кг;
- Велика сіль (можна також використовувати сіль помелу №1) – 3 ст. л .;
- Цукор – 1 ст. л .;
- Чорний перець горошком – 5-6 горошин;
- Спеції – за смаком;
- Лавровий лист – 3-4 шт.
Як посолити форель з сіллю і цукром
- У посуд з глибоким дном насипаємо трохи солі і цукру (співвідношення – 3: 1), кладемо зверху свіжий шматок риби (обов’язково шкіркою вниз), знову посипаємо його розсільної сумішшю.
Якщо будете солити більше 1 кг, то кількість солодко-солоної суміші доведеться збільшити. Пам’ятайте, що на 1 кг риби в ідеалі доводиться 4 ст. л. суміші, на 2 кг – 8 ст. л. і т.д.
- Збризгуємо філе лимонним соком, прикриваємо його лавровими листами, присипаємо спеціями.
- Далі кладемо другий шматок риби (шкірою вгору), присипаємо його сумішшю солі і цукру.
- Накриваємо форель гнітом, залишаємо її в теплі на 2 години. Як гніту можна використовувати дво- або трилітрову банку з водою.
- Через пару годин гніт прибираємо, накриваємо ємність кришкою / тарілкою і прибираємо в холодильник.
За час соління утворюється розсіл (сіль і цукор змішаються з соком, який виділить риба), його ми відразу не зливаємо. Тільки коли форель Просолов – розсільну рідина зливаємо, а рибу протираємо паперовою серветкою, видаляючи з неї залишки засолу.
На цьому все – Малосолоне форель домашнього посолу готова до вживання.
Секрети засолу форелі будинку
Щоб риба добре просолилася, але при цьому не втратила свого витонченого смаку під впливом солі, – потрібно дотримуватися деяких правил соління.
- Для засолювання беріть свіжу риб’ячу тушку (охолоджену), але не заморожену і вже, тим більше, не розморожену.
- Вважається, що найкраще для засолу підходить морська риба (найбільш поширений вид – райдужна форель). У неї більш жирне м’ясо, більш насиченим колір (темно-червоний), еластичнішою консистенція і неперевершений «багатий» смак.
Домашній засолення червоної риби (відео)
І хоч річкова риба поступається морської за своїми основними параметрами, все ж вона теж має право бути засоленої.
Калорійність річкової форелі невисока, порівняно з морською (таблиця калорійності представлена в статті нижче), це дозволяє готувати таку рибу тим, хто сидить на дієті або бореться із зайвою вагою.
- Для засолу використовувати необхідно емальований, або пластиковий посуд, але ні в якому разі не металеву. Інакше – риб’яча тушка може придбати «металевий» присмак.
- Існує думка, що свіжу форель неможливо пересолити, оскільки риба сама знає, скільки солі потрібно увібрати. Так це чи ні, але намагайтеся з сіллю не переборщувати. Виходите з зазначених в рецепті пропорцій – і тоді, приготована вами, форель слабкою солі своїми смаковими якостями не розчарує.
Читайте ще схожі записи:
Як вдома засолити оселедець
Форель райдужна слабосолона: 2 рецепта засолу
Рецепт засолу форелі в розсолі, а також з цукром і сіллю – далеко не єдині способи смачного приготування червоного делікатесу. Існує ще маса, дуже незвичайних, способів засолювання свіжого філе.
Наприклад, відмінною на смак виходить форель в солі, якщо додати до неї лимон, горілку або коньяк. Детальніше про дані видах засолювання читайте далі.
Форель слабосолона: рецепт з горілкою
Розібраний шматочки рибного філе посипаємо сіллю, притрушуємо сухим кропом, додаємо цукор і заливаємо горілкою. Всі продукти беремо в невеликих кількостях. Викладаємо інгредієнти в тому порядку, в якому вони перераховані. Потім накриваємо ємність кришкою, ставимо на неї гніт, приблизно на 1-2 години.
Через пару годин посуд з рибними шматками прибираємо в холодильник (годин на 6), після чого делікатесну закуску можна вважати готовою.
Форель слабосолона: рецепт з лимоном
Щоб приготувати Малосолоне червону рибу з лимоном – знадобиться ½ лимона, 500 г форелі, сіль і мелений чорний перець.
- Великий шматок рибного філе ріжемо великими шматочками, укладаємо їх в пластмасовий контейнер, зверху кладемо, нарізану на тонкі часточки, половинку лимона, все солимо, перчимо, накриваємо кришкою.
Солі кладіть на свій смак, але не переборщіть.
Продукти перемішуємо, щільно накриваємо ємність кришкою, прибираємо її на ніч у холодильник. Все – ароматну ніжну форель з лимоном можна подавати до столу.
Рецепт форелі в розсолі з коньяком
Вельми специфічною на смак вийде риба, якщо посолити її в коньяку. Лежати філе в розсолі повинно протягом 2-3 діб, так воно не тільки краще Просолов, а й більше просочиться ароматом коньяку і спецій.
Складові
- Коньяк – 1 ст. л .;
- Форель – 250 г;
- Цукор – ½ ч. Л .;
- Коріандр – 1 щіпка;
- Сіль – 1,5 ч. Л.
Як посолити форель смачно в домашніх умовах
- Розчиняємо сіль в коньяку, переливаємо розсіл в пластмасовий контейнер.
- Натираємо (необроблена) рибний шматок коріандром і цукром.
- Перекладаємо його в розсіл.
- Протягом 2-3-х діб риба повинна солитися. При цьому, не забувайте її, час від часу, перевертати з одного боку на іншу, щоб вона рівномірно просолилася.
- Коли процес посолу буде закінчено – зріжте з шматка шкіру, а потім витягніть з нього кістки. Гарними довільними шматочками наріжте філе і подавайте його до столу.
Посол червоної риби в звичайному розсолі
Для тих, хто вважає посол в коньяку занадто екстравагантним способом, можна засолити рибу в звичайному розсолі. Для цього на 1 кг тушки знадобиться 1 літр чистої води і 350 г солі. Уклавши форель шарами, заливаємо її охолодженим розсолом (так, щоб риба повністю опинилася під водою), ставимо під гніт, і відразу ж поміщаємо в холодильник.
Доби для соління в холоді цілком достатньо. Якщо рибка виявиться вам занадто малосольной – час соління можна збільшити. Але довше тижня намагайтеся її в розсолі не тримати. Якщо випадково пересолити філе – просто вимочіть його в холодній кип’яченій воді.
За всіх вищеописаних рецептами можна солити і інші сорти червоної риби з сімейства лососевих, наприклад, сьомгу. Її дуже часто поєднують з фореллю в різних стравах.
Як солити форель цілком в домашніх умовах: особливості засолювання
Щоб посолити цілу тушку – її не потрібно розрізати і очищати від кісток і шкіри. Досить рибу щільно вкласти в ємність для соління на шар солі (якщо посол сухий) або ж помістити в розсіл.
- Перш, ніж накрити ємність кришкою, в голову і зябра насипте побільше солі.
1-3 днів буде достатньо, щоб форель просолилася. Все буде залежати від розміру риби і ваших смакових уподобань.
Які страви зробити на основі слабосоленої форелі
Подавати слабо-пікантний делікатес можна не тільки в якості закуски до алкогольних напоїв. На основі засоленої червоною рибки можна приготувати такі страви:
- роли з огірком,
- салати,
- бутерброди,
- рулети,
- пироги,
- киш,
- канапе і багато іншого.
Слабосолона форель домашнього посолу: таблиця калорійності
види форелі
Калорії в розрахунку на 100 г продукту (ккал)
Свіжа 97 слабосоленої річкова 129 Малосольна в маслі 224 Райдужна слабкою солі 119
Для тих, хто стежить за своїми кілограмами, але при цьому, час від часу, ласує стравами з, приготовленої всілякими способами, форелі – пропонуємо позбутися складних підрахунків.
Скористайтеся готової таблицею калорійності риби, приготовленої різними способами.
Спосіб приготування
Калорійність 100 г продукту (ккал)
У духовці 162 На грилі 198 Запечена 166 Отварная форель 105 На пару 122,5 Смажена 210 Солона 203
Тепер ви знаєте, як посолити форель смачно в домашніх умовах. Скільки солити і яким способом – вирішуєте ви самі, ваш смак визначає все. Але щоб ви не вибрали -старанія приречені на успіх. Адже засолювання форелі – це безпрограшний варіант: риба має величезною користю, є ситної і дуже смачною.
Готуйте вишуканий делікатес до свого застілля – і нехай він розкриє перед гостями нову грань вашого кулінарного таланту.
Смачного!