Як посолити форель в домашніх умовах

Як посолити форель
Червона риба – особливий делікатес, появи якого завжди раді, в солоному вигляді вона ще більш затребувана, оскільки є відмінною закускою до алкоголю. Неважко знайти рецепт, як посолити форель смачно в домашніх умовах, але пам’ятайте – риба вимагає особливого підходу до засолення, аби в чому вона солитися не буде. У статті ми розкриємо вам секрети засолу червоної риби, і розповімо, як незвично її засолити, щоб смак захопив навіть гурманів.

Як обробити форель для засолювання

Перш, ніж приступити до посолу риби з сімейства лососевих, її потрібно обробити. Цей процес не складний, однак певні зусилля докласти доведеться.kak-posolit-forel.jpg3

Щоб підготувати рибу для засолу – необхідно:

  • тушку вимити, відрізати плавники (гострим ножем середнього розміру, або кулінарними ножицями), очистити. Щоб луска краще знімалася – потримайте тушку під струменем гарячої води;
  • відрізати рибі хвіст і голову. Можна також відрізати підчерев’я (в силу надмірної жирності, його краще використовувати для варіння юшки);
  • розрізати форель уздовж хребта, видалити з неї хребет і ребра. Повинні вийти 2 великих філе, які ми і будемо солити в домашніх умовах.

Як обробити тушку лосося (відео)

Засолка форелі: рецепт з цукром і сіллю

Посолити форель будинку з сіллю і цукром простіше простого. Займає процес посолу не більше 1-2 днів, швидкість просаливания залежить від товщини рибного філе. Особливість нашого приготування в тому, що ми солимо свіжу рибу за допомогою сухого засолу. Цей вельми простий метод дозволяє швидко Просолов її будинку.

Інгредієнти для соління (в розрахунку на 1 кг)

  • Філе форелі – 1 кг;
  • Велика сіль (можна також використовувати сіль помелу №1) – 3 ст. л .;
  • Цукор – 1 ст. л .;
  • Чорний перець горошком – 5-6 горошин;
  • Спеції – за смаком;
  • Лавровий лист – 3-4 шт.

Як правильно посолити форель з цукром і сіллю

Як посолити форель з сіллю і цукром

  1. У посуд з глибоким дном насипаємо трохи солі і цукру (співвідношення – 3: 1), кладемо зверху свіжий шматок риби (обов’язково шкіркою вниз), знову посипаємо його розсільної сумішшю.

Якщо будете солити більше 1 кг, то кількість солодко-солоної суміші доведеться збільшити. Пам’ятайте, що на 1 кг риби в ідеалі доводиться 4 ст. л. суміші, на 2 кг – 8 ст. л. і т.д.

  1. Збризгуємо філе лимонним соком, прикриваємо його лавровими листами, присипаємо спеціями.
  2. Далі кладемо другий шматок риби (шкірою вгору), присипаємо його сумішшю солі і цукру.
  3. Накриваємо форель гнітом, залишаємо її в теплі на 2 години. Як гніту можна використовувати дво- або трилітрову банку з водою.
  4. Через пару годин гніт прибираємо, накриваємо ємність кришкою / тарілкою і прибираємо в холодильник.

За час соління утворюється розсіл (сіль і цукор змішаються з соком, який виділить риба), його ми відразу не зливаємо. Тільки коли форель Просолов – розсільну рідина зливаємо, а рибу протираємо паперовою серветкою, видаляючи з неї залишки засолу.

На цьому все – Малосолоне форель домашнього посолу готова до вживання.

Секрети засолу форелі будинку

Щоб риба добре просолилася, але при цьому не втратила свого витонченого смаку під впливом солі, – потрібно дотримуватися деяких правил соління.

  1. Для засолювання беріть свіжу риб’ячу тушку (охолоджену), але не заморожену і вже, тим більше, не розморожену.
  2. Вважається, що найкраще для засолу підходить морська риба (найбільш поширений вид – райдужна форель). У неї більш жирне м’ясо, більш насиченим колір (темно-червоний), еластичнішою консистенція і неперевершений «багатий» смак.

Домашній засолення червоної риби (відео)


І хоч річкова риба поступається морської за своїми основними параметрами, все ж вона теж має право бути засоленої.
Калорійність річкової форелі невисока, порівняно з морською (таблиця калорійності представлена ​​в статті нижче), це дозволяє готувати таку рибу тим, хто сидить на дієті або бореться із зайвою вагою.

  1. Для засолу використовувати необхідно емальований, або пластиковий посуд, але ні в якому разі не металеву. Інакше – риб’яча тушка може придбати «металевий» присмак.
  2. Існує думка, що свіжу форель неможливо пересолити, оскільки риба сама знає, скільки солі потрібно увібрати. Так це чи ні, але намагайтеся з сіллю не переборщувати. Виходите з зазначених в рецепті пропорцій – і тоді, приготована вами, форель слабкою солі своїми смаковими якостями не розчарує.

Читайте ще схожі записи:


Як вдома засолити оселедець

Форель райдужна слабосолона: 2 рецепта засолу

Рецепт засолу форелі в розсолі, а також з цукром і сіллю – далеко не єдині способи смачного приготування червоного делікатесу. Існує ще маса, дуже незвичайних, способів засолювання свіжого філе.

Наприклад, відмінною на смак виходить форель в солі, якщо додати до неї лимон, горілку або коньяк. Детальніше про дані видах засолювання читайте далі.

Форель слабосолона: рецепт з горілкою

Розібраний шматочки рибного філе посипаємо сіллю, притрушуємо сухим кропом, додаємо цукор і заливаємо горілкою. Всі продукти беремо в невеликих кількостях. Викладаємо інгредієнти в тому порядку, в якому вони перераховані. Потім накриваємо ємність кришкою, ставимо на неї гніт, приблизно на 1-2 години.

Через пару годин посуд з рибними шматками прибираємо в холодильник (годин на 6), після чого делікатесну закуску можна вважати готовою.

Форель слабосолона: рецепт з лимоном

Щоб приготувати Малосолоне червону рибу з лимоном – знадобиться ½ лимона, 500 г форелі, сіль і мелений чорний перець.

  • Великий шматок рибного філе ріжемо великими шматочками, укладаємо їх в пластмасовий контейнер, зверху кладемо, нарізану на тонкі часточки, половинку лимона, все солимо, перчимо, накриваємо кришкою.

Солі кладіть на свій смак, але не переборщіть.

kak-posolit-forel.jpg6

Продукти перемішуємо, щільно накриваємо ємність кришкою, прибираємо її на ніч у холодильник. Все – ароматну ніжну форель з лимоном можна подавати до столу.

Рецепт форелі в розсолі з коньяком

Вельми специфічною на смак вийде риба, якщо посолити її в коньяку. Лежати філе в розсолі повинно протягом 2-3 діб, так воно не тільки краще Просолов, а й більше просочиться ароматом коньяку і спецій.

Складові

  • Коньяк – 1 ст. л .;
  • Форель – 250 г;
  • Цукор – ½ ч. Л .;
  • Коріандр – 1 щіпка;
  • Сіль – 1,5 ч. Л.

Як засолити форель в розсолі з коньяку

Як посолити форель смачно в домашніх умовах

  1. Розчиняємо сіль в коньяку, переливаємо розсіл в пластмасовий контейнер.
  2. Натираємо (необроблена) рибний шматок коріандром і цукром.
  3. Перекладаємо його в розсіл.
  4. Протягом 2-3-х діб риба повинна солитися. При цьому, не забувайте її, час від часу, перевертати з одного боку на іншу, щоб вона рівномірно просолилася.
  5. Коли процес посолу буде закінчено – зріжте з шматка шкіру, а потім витягніть з нього кістки. Гарними довільними шматочками наріжте філе і подавайте його до столу.

Посол червоної риби в звичайному розсолі

Для тих, хто вважає посол в коньяку занадто екстравагантним способом, можна засолити рибу в звичайному розсолі. Для цього на 1 кг тушки знадобиться 1 літр чистої води і 350 г солі. Уклавши форель шарами, заливаємо її охолодженим розсолом (так, щоб риба повністю опинилася під водою), ставимо під гніт, і відразу ж поміщаємо в холодильник.

kak-posolit-forel.jpg5

Доби для соління в холоді цілком достатньо. Якщо рибка виявиться вам занадто малосольной – час соління можна збільшити. Але довше тижня намагайтеся її в розсолі не тримати. Якщо випадково пересолити філе – просто вимочіть його в холодній кип’яченій воді.

За всіх вищеописаних рецептами можна солити і інші сорти червоної риби з сімейства лососевих, наприклад, сьомгу. Її дуже часто поєднують з фореллю в різних стравах.

Як солити форель цілком в домашніх умовах: особливості засолювання

Щоб посолити цілу тушку – її не потрібно розрізати і очищати від кісток і шкіри. Досить рибу щільно вкласти в ємність для соління на шар солі (якщо посол сухий) або ж помістити в розсіл.

  • Перш, ніж накрити ємність кришкою, в голову і зябра насипте побільше солі.

1-3 днів буде достатньо, щоб форель просолилася. Все буде залежати від розміру риби і ваших смакових уподобань.

kak-posolit-forel

Які страви зробити на основі слабосоленої форелі

Подавати слабо-пікантний делікатес можна не тільки в якості закуски до алкогольних напоїв. На основі засоленої червоною рибки можна приготувати такі страви:

  • роли з огірком,
  • салати,
  • бутерброди,
  • рулети,
  • пироги,
  • киш,
  • канапе і багато іншого.

Слабосолона форель домашнього посолу: таблиця калорійності

види форелі

Калорії в розрахунку на 100 г продукту (ккал)

Свіжа 97 слабосоленої річкова 129 Малосольна в маслі 224 Райдужна слабкою солі 119

Для тих, хто стежить за своїми кілограмами, але при цьому, час від часу, ласує стравами з, приготовленої всілякими способами, форелі – пропонуємо позбутися складних підрахунків.

Скористайтеся готової таблицею калорійності риби, приготовленої різними способами.

kak-posolit-forel.jpg7

Спосіб приготування

Калорійність 100 г продукту (ккал)

У духовці 162 На грилі 198 Запечена 166 Отварная форель 105 На пару 122,5 Смажена 210 Солона 203

Тепер ви знаєте, як посолити форель смачно в домашніх умовах. Скільки солити і яким способом – вирішуєте ви самі, ваш смак визначає все. Але щоб ви не вибрали -старанія приречені на успіх. Адже засолювання форелі – це безпрограшний варіант: риба має величезною користю, є ситної і дуже смачною.

Готуйте вишуканий делікатес до свого застілля – і нехай він розкриє перед гостями нову грань вашого кулінарного таланту.

Смачного!