Як готувати окрошку на квасі? Це питання бентежить початківців кулінарів в спекотні літні дні. Та елементарно! Ніяких премудростей! Був би квас! Є? Вперед!
Влітку в спеку часто не хочеться гарячого супу, а без першого для багатьох і обід – не обід. Холодні супи, і окрошка зокрема, в цій ситуації просто порятунок. Єдина складність – вказати кількість продуктів, яка залежить від кількості їдців, їх смакових уподобань і бажаної густоти окрошки. Зробимо так: дамо наш приблизний розрахунок на 1 людину, дорослого їдця, а ви вже самі множте на кількість людей (можна ще і на 2-3 дня) і внесіть бажані зміни. Отже, на одну тарілку окрошки з квасом…
Потрібно:
- Куряче яйце – половинка або ціле
- Картопля – 1 штука середньої величини
- Свіжий огірок – 1 невеликий огірок (довжиною близько 10 см)
- Ковбаса типу «Докторської», без жиру – 1-2 пелюстки (залежить від діаметру ковбасного «батона») завтовшки 3-4 мм, Взагалі кажучи, «правильна» окрошка робиться з відвареної яловичиною, і якщо у вас є сили і час зварити м’ясо (як це зробити, можна подивитися тут), то можна замінити ковбасу шматочком вареного м’яса
- Кріп свіжий – щіпка дрібно нарізаного, близько 1 чайної ложки можна, до речі, додати та іншу улюблену вами зелень (зелений лук, петрушку, кинзу, базилік)
- Квас – близько 1 склянки, охолоджене або кімнатної температури (квас, звичайно ж, краще купувати живого бродіння, крім того, зверніть увагу: деякі виробники тепер випускають варіант «квас для окрошки», він менш солодкий, тому, як нам здається, краще, але і звичайний квас теж підійде)
- Сметана – 1 столова ложка
- Сіль поварена – за бажанням і за смаком (ми зазвичай не кладемо, але ставимо на стіл маленьку сільничку для бажаючих) + приблизно 0,5 столової ложки при варінні картоплі і стільки ж при варінні яєць
Приготування:
Картоплю в потрібній кількості очистити, зварити до готовності в підсоленій воді і охолодити. Це можна зробити і напередодні (в цьому випадку краще зберігати в холодильнику в посуді з кришкою).
Яйця в потрібній кількості зварити круто (не знаєте як – подивіться тут) і охолодити, це теж можна зробити заздалегідь.
Ну, а далі… Окрошка тому так і називається, що тепер ми всі інгредієнти дрібно кришимо. Причому можливі два варіанти дій. Якщо ви готуєте для 1-2 осіб зручніше кришити кожному прямо в тарілку (що ви і побачите на наших фотографіях). Якщо їдців багато, будемо змішувати всі покришені продукти у великій мисці, а потім розкладати суміш по тарілках (до речі, зберігати цю суміш можна 2-3 дні в холодильнику в закритому посуді). Заливати окрошку квасом зручніше прямо в тарілці (крім, зрозуміло, ситуації «званого обіду», тоді вже заливаємо квасом в каструлі, розмішуємо і подаємо готову окрошку на стіл в «парадному» супниці).
Отже, дрібно кришимо зварене круто яйце або пів-яйця в тарілці, можна розчавити вигнутої частиною зубців вилки (перегляньте наш відео-рецепт!).
Кришимо ковбасу дрібними (4-5 мм) кубиками. Якщо ви використовуєте замість ковбаси відварне м’ясо – його теж дрібно кришимо.
Варену картоплю кришимо дрібними кубиками (приблизно такими ж, як ковбасу).
Свіжий огірок ріжемо такими ж дрібними кубиками (якщо огірок потрапив товстошкірий, його краще очистити від грубої твердої шкіри).
Вимиту і підсушену зелень (можна обмежитися тільки кропом) дрібно нарізаємо.
Змішуємо всі накрошенные продукти (в тарілці або у великій мисці, залежно від кількості їдців, якщо змішували в мисці – розкладаємо по тарілках).
Заливаємо суміш бажаним кількістю прохолодного квасу, перемішуємо.
Додаємо в тарілку столову ложку сметани (це, втім, за бажанням) і знову розмішуємо. Всі! Тепер ви знаєте, як готувати окрошку на квасі. Не забудьте на всякий випадок поставити на стіл сіль. Скажімо висновок, що окрошку можна робити не тільки на квасі, але і на кефірі, кисляку або на молочній сироватці, але це інші рецепти та теми для окремої розмови.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: