Кожен кулінар знає, що головна складність при приготуванні курки полягає в тому, щоб зберегти соковитість цього м’яса і не пересушити його. Саме тому смажиться або запікається курячий шніцель в паніровці, клярі, або ж сирному льезоне і борошні. Нижче ми наведемо все три рецепта, радимо спробувати кожен з них і вибрати, який доведеться вам і вашим домашнім до душі.
Рецепт шніцеля курячого в панірувальних сухарях
Цей рецепт є свого роду класичним – саме такі курячі шніцелі зазвичай подають в багатьох їдальнях, кафе і ресторанах, як в нашій країні, так і за кордоном. Звичайно, в строго-класичною рецептурою використовується мінімум інгредієнтів, але ми дозволимо собі трохи розширити цей список, щоб підкреслити аромат найніжнішого м’яса.
Складові
- Філе кури – 4 шт;
- Борошно вищого сорту – 1,5-2 склянки;
- Яйця курячі – 4 шт;
- Панірування з білого хліба – 2 склянки;
- Перець чорний – за смаком;
- Паприка – 3 ст.л .;
- Гірчичний порошок – 1,5 ч.л .;
- Сіль – 0,5-1 ч.л .;
- Імбир в порошку – 1,5 ч.л .;
- Гранульований часник – 1,5 ч.л .;
- Кунжут – 2,5 ст.л .;
- Олія соняшникова – для обсмажування.
Як приготувати курячий шніцель в паніровці
- Куряче філе обполіскувати під проточною водою, видаляємо шматочки кісток, якщо вони є, будь-які плівочки і хрящики. Саму ж структуру м’яса не порушуємо – шматок повинен залишатися цілісним.
- Розрізаємо кожну філешку уздовж, щоб вийшли свого роду пласти з м’яса в два рази тонше початкового шматка. Промаківаем кожен пласт паперовими серветками або рушниками.
- Тепер м’ясо потрібно відбити. Щоб бризки не розлітаються по всій кухні, поміщаємо шматочки в целофановий пакет, або накриваємо харчовою плівкою. Зовсім трохи простукуємо їх з кожного боку плоскою стороною молотка або стороною з великими зубами.
- Готуємо три широких мисочки, їх діаметр повинен бути такий, щоб шматок курки рівно містився всередину, і його можна було перевертати. В одну з них розбиваємо яйця і збиваємо їх, в іншу всипаємо борошно, а в третю засипаємо борошно і спеції з кунжутом. Також всипаємо сюди ж близько половини або цілу чайну ложку солі, трохи перцю і перемішуємо.
- У широку і досить глибоку сковороду наливаємо соняшникову олію (його після кожної партії доведеться доливати). Масла потрібно налити стільки, щоб воно в процесі смаження покривало шніцелі приблизно на половину товщини.
- Ставимо сковорідку на середній вогонь і даємо маслу як слід прогрітися, самі ж готуємо наші філейкі.
- Опускаємо шматок курки в мисочку з борошном, перевертаємо і переносимо в мисочку зі збитим яйцем. Після цієї миски перекладаємо філе в ємність з паніруванням, обвалюють з обох сторін і кладемо в сковорідку.
- Обсмажуємо кожен шматочок протягом 3-5 хвилин з кожного боку, за цей час вони повинні придбати золотисту хрустку скоринку.
- Гарячі підсмажені шматки курячого м’яса викладаємо на серветки або рушник з паперу, щоб вони ввібрали надлишки жиру.
Подавати такі курячі шніцелі можна з салатом з молодих овочів, пюре з картоплі або будь-яким іншим гарніром. Також ви можете запропонувати своїм домашнім спробувати це блюдо разом з різними соусами, наприклад, з соусом барбекю.
Ніжний курячий шніцель в клярі
Складові
- Філе кури – 4 шт + –
- Яйця великі – 2-3 шт + –
- Молоко 3,2% – 200 мл + –
- Олія соняшникова – для обсмажування + –
- Борошно вищого сорту – 10 ст.л. + –
- Сухарі для панірування – 1 ст.л. + –
- Мінеральна газована вода – 100 мл + –
- Сіль і перець чорний – за смаком + –
Як посмажити курячий шніцель в клярі
- Філе готуємо до процесу готування – моєму, видаляємо сполучні тканини і плівки.
- Розрізаємо кожну філейку горизонтально, щоб вийшли пласти товщиною, приблизно, в 1 см.
- Накриваємо харчовою плівкою кожен шматочок або поміщаємо його в целофановий пакет і легенько відбиваємо з кожного боку молотком.
- Натираємо з обох сторін м’ясо сіллю і перцем. Приблизно щіпку на кожну сторону.
- У глибоку миску розбиваємо яйця і збиваємо їх до отримання однорідної маси, сюди ж вливаємо молоко, всипаємо сухарі і близько 7 ст.л. борошна, а також сіль. Можете використовувати міксер, щоб перемішати рівномірно всі інгредієнти.
- Починаємо вливати в наш кляр газовану мінералку, вона додасть йому легкості. Вливаємо її стільки, щоб маса вийшла досить густий, але не забитою (після першого шніцеля ви зможете відрегулювати густоту клярі, додавши ще мінеральної води, або борошна).
- Наливаємо масло у велику сковороду, рівень його повинен бути приблизно дорівнює товщині пальця. Ставимо посуд на середній вогонь і чекаємо, коли маслечко прогріється як слід.
- Залишки борошна всипаємо на плоску тарілку, обвалюють у ній перший шматок курки. Трохи встряхиваем філе, щоб позбутися від надлишків борошна, опускаємо в кляр і переносимо в сковорідку.
- Обсмажуємо кожен шматочок по 2-3 хвилини з кожного боку, потім викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.
- Доливаємо масло в сковороду і обсмажуємо наступний шматочок.
Коли виймаєте готові шніцелі, постарайтеся викладати їх на блюдо в один шар. В іншому випадку ті шматки, які будуть внизу, отмокнуть і кляр на них перестане бути хрустким.
Оригінальний шніцель з курки в сирному льезоне
Існує безліч рецептів, в яких куряче м’ясо комбінується з сиром, але як з’єднати ці два інгредієнти, якщо ми хочемо приготувати курячий шніцель? Звичайно, можна насипати тертий сир на вже готову страву, але куди смачніше і цікавіше вийде, якщо додати його в льезон.
Складові
- Філейні частини курки – 4 шт;
- Борошно пшеничне – 200 г;
- Сіль і перець чорний – за смаком;
- Яйця великі – 3 шт;
- Твердий сир – 200 г;
- Олія соняшникова – для смаження.
Як зробити курячі шніцелі
- Філе куряче моєму, видаляємо небажані частини і поділяємо надвоє горизонтальним розрізом.
- Видаляємо з поверхні кожного шматка надлишки вологи, використовуючи паперові рушники або серветки.
- Розміщуємо в харчову плівку і трохи відбиваємо кожен шматочок молотком з двох сторін.
- Відставляємо на час м’ясо в сторонку. В одну миску насипаємо пшеничне борошно, сюди ж всипаємо сіль і чорний перець. Все перемішуємо до отримання однорідної сипучої маси.
- В іншу миску натираємо сир на дрібній тертці. Повинна вийти зовсім дрібна крихта, а тому вибирайте саме ту різновид сиру, яка відрізняється підвищеною твердістю, наприклад, пармезан.
- Сюди ж розбиваємо яйця, і все добре перемішуємо.
- У сковороду наливаємо рослинне масло і прогріваємо на середньому вогні. Тим часом обвалюють кожен шматок в борошняної суміші з обох сторін, потім опускаємо в льезон.
- Обсмажуємо в сковороді шніцелі по 1-2 хвилини з кожного боку.
- Викладаємо напівготові шматки на деко, застелене фольгою, і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів на 10-15 хвилин.
Подавати такий курячий шніцель в паніровці з сиру найкраще з відварною або печеною картоплею, а також обсмаженими грибами і свіжими овочами. Для того, щоб страва вийшла ще більш ароматним і незвичайним, перед подачею видавіть на шніцелі трохи соку з половинки лимона і присипте свіжою подрібненою зеленню.