Страви, до складу яких входять овочі і м’ясо, є одночасно смачними і ситними, але при цьому легкими і не дуже калорійними. Одне з таких чудових страв, нескладне в приготуванні і не вимагає дорогих або рідкісних інгредієнтів, – це рагу з кабачків і картоплі з куркою. Продукти для цієї страви можна купити в російських магазинах більшу частину року, вони доступні за ціною і навіть корисні, по завіреннях дієтологів.
Кожна господиня мріє про те, щоб мати в запасі парочку рецептур, які не вимагають наявності складних і дорогих інгредієнтів, а також не займуть багато часу. Такі рецепти просто незамінні, коли потрібно смачно нагодувати сім’ю або пригостити несподівано з’явилися гостей.
Одним з таких рецептів є картопляного рагу з куркою, який виручить в нестандартній ситуації навіть тих, хто не поспішає хвалитися своїми кулінарними досягненнями.
Як приготувати кабачкове рагу з куркою і картоплею
Складові
- Курка з кісточкою (стегенця, крила, стегна) – 1 кг + –
- Кабачки – 700 г (3 великих плоду) + –
- Картопля – 500 г (4-5 середніх штук) + –
- Цибуля ріпчаста – 300 г (3 шт.) + –
- Помідори – 300 г або 2 ст.л. томатної пасти + –
- Морква – 200 г + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Петрушка (зелень) – 50 г + –
- Часник – 1-2 зубки + –
- Рослинна олія (рафінована) – 2 ст.л. + –
- Оцет 6% – 1 ст.л. + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Солодка паприка – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
Покрокове приготування рагу з картоплі, кабачків і курки
- Цибулю чистимо, ріжемо на четвертинки і шаткуємо товстою соломкою.
- Перець розрізаємо навпіл, очищаємо від насіння і чинимо з ним так само, як і з цибулею.
- Моркву чистимо і стругати на крупній тертці.
- Кабачки і картоплю чистимо від шкірки і нарізаємо кубиком в два-три сантиметри.
- Цілі помідори опускаємо в окріп на хвилину, перекладаємо ложкою в холодну воду і даємо охолонути, потім чистимо від шкірки, плодоніжок і перемелює блендером.
- Обробляє курятину на 8-10 шматочків, очищаємо і дрібно рубаємо часник.
- У сковороді розігріваємо олію, висипаємо часник і швидко підсмажуємо його до апетитно рудого кольору, потім викладаємо шматки курки і обсмажуємо їх з двох сторін по три-чотири хвилини.
На цьому етапі потрібно дати м’ясу схопитися скоринкою, не допускаючи виділення соку, тому готуємо на сильному вогні. Для смаження беремо широку сковороду, на якій курячі шматочки будуть лежати вільно, не стикаючись.
- Перекладаємо шматки м’яса в сотейник, заливаємо двома склянками гарячої води, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо гаситися.
- Нагрівання необхідно відрегулювати настільки, щоб рідина під кришкою злегка «ворушити», але не вирувала – так приємний запах підсмаженої курки залишиться в підливі, а не випарується разом з парою.
Час гасіння залежить від сорту курочки: магазинному бройлерів вистачить двадцяти хвилин, домашню або фермерську птицю потрібно мучити вдвічі довше, але і наше рагу в цьому випадку вийде більш наваристим і запашним.
- У сковорідку з жиром викладаємо нарізану цибулю і обсмажуємо на сильному вогні до золотистого кольору (не забуваємо заважати – цибуля не повинен пригоріти!).
- У пожовклий цибулю викладаємо моркву з перцем і смажимо, помішуючи, ще хвилин п’ять. За цей час свіжі овочі просочаться гарячим жиром і стануть злегка м’якими.
- Додаємо до овочів мелені помідори і заважаємо, випарівая до густоти йогурту або рідкої сметани. Якщо замість свіжих помідорів ми взяли пасту, то викладаємо її на сковороду і даємо прожаритися одну-дві хвилини, щоб позбутися від трав’янистої присмаку сирої томатної пасти.
- Кладемо в зажарку нарізані кабачки, перемішуємо все разом, злегка зменшуємо нагрів, накриваємо кришкою і тушкуємо овочі ще хвилин п’ятнадцять, поки кабачки не стануть м’якими. Овочі час від часу перемішуємо, щоб вони не пригоріли.
- У сотейник з куркою викладає картоплю, додаємо сіль і тушкуємо її до напівготовності. В середньому це займає 7-10 хвилин (з моменту закипання), але час може змінюватися, в залежності від сорту картоплі. Тому перевіряємо готовність, вишукуючи один шматочок, – він повинен бути м’яким зовні і злегка сируватим всередині.
- Солі в цей обсяг рагу необхідно чайну ложку з гіркою, але якщо ми взяли солону томатну пасту, то солити підливу слід обережно.
- Викладаємо до м’яса і картоплі овочі зі сковороди, додаємо оцет, спеції, все перемішуємо, пробуємо на сіль і перець, накриваємо кришкою і тушкуємо ще 10-15 хвилин.
Кількість спецій залежить від смакових уподобань: 1 ч.л. чорного перцю дасть рагу легкий аромат і слабку острінкой, доза побільше забезпечить насичену гостроту і густий запах, що підкреслює смак овочів. Паприка додасть страві специфічний присмак і насичений червоний колір.
Вимикаємо вогонь, додаємо рубану зелень, перемішуємо і даємо нашому рагу настоятися під кришкою близько півгодини. Подаємо до столу.
Смачного!