Як готувати гуляш з яловичини

Поговоримо в цій статті про те, як готувати гуляш з яловичини – традиційне друге блюдо, яке в сім’ї зазвичай готується в розрахунку на декілька днів. Рецепт гуляшу дуже простий.

Як готувати гуляш з яловичини: гуляш в підливці готовийОднак потрібно майже дві години на приготування, щоб м’ясо добре протушилось (втім, 1 годину з цього часу ви зможете займатися іншими справами, наприклад, гарніром для гуляшу).

Потрібно:

  • М’ясо (яловичина, безкоста м’якоть, вирізка) – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
  • Масло рослинне – 1-2 столові ложки
  • Сіль – 1 чайна ложка без гірки при обсмажуванні м’яса + 0,5 столової ложки в підливку
  • Спеції:
    • Перець чорний мелений – 1 / 3 чайної ложки
    • Перець червоний – 1/3 чайної ложки
    • Паприка – 1 чайна ложка з гіркою
    • Орегано (за бажанням) – 2 чайні ложки
    • Хмелі-сунелі (за бажанням) – 0,5 чайної ложки
    • Ви можете використовувати і інші спеції, які підходять до м’яса, наприклад мускатний горіх або прованські трави, але не перестарайтеся
  • Кріп – 80-100 грамів
  • Петрушка 80-100 грамів
  • Помідор – 1 великий або 2 невеликих
  • Морква – 1 штука середньої величини (можна використовувати заморожений напівфабрикат)
  • Перець болгарський – 1 штука (можна використовувати заморожений напівфабрикат)
  • Кабачок молочної стиглості (за бажанням) – 1 штука
  • Часник (за бажанням) – 2-3 зубчики
  • Борошно (при бажанні загустити підливку) – 2 столові ложки

Приготування:

Як готувати гуляш з яловичини: нарізати м'ясо шматочкамиМ’ясо потрібно вимити, нарізати на невеликі шматочки (орієнтуємося на 2-3 кубічних сантиметра) і скласти в миску.

Як готувати гуляш з яловичини: нарізати і обсмажити цибулюРіпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати. Глибоку сковороду (сотейник) розігріти, налити туди трохи олії і обсмажити цибулю на великому вогні (сильному нагріванні) до злегка золотистого кольору.

Як готувати гуляш з яловичини: м'ясо в сковороду посипати спеціямиКоли цибуля почне ставати золотистим, викласти в сковороду нарізану яловичину і перемішати з цибулею. Додати 1 чайну ложку солі і всі спеції (перець чорний і червоний, паприку, хмелі-сунелі, орегано і що ще вам здасться відповідним).

Як готувати гуляш з яловичини: все перемішати і обсмажуватиПісля додавання солі і всіх спецій ретельно перемішуємо вміст сковороди.

Як готувати гуляш з яловичини: у сковороді з'явиться рідинаЧерез деякий час м’ясо «віддасть воду» в сковороді з’явиться рідина.

Продовжуємо обсмажувати яловичину, періодично помішуючи. Рівень нагріву не зменшуємо, сковороду кришкою не накриваємо.

Як готувати гуляш з яловичини: нарізати зеленьПоки м’ясо смажиться, потрібно вимити зелень (кріп і петрушка), дрібно покришити (стебла-палки, якщо такі були, відрізати й викинути) і скласти в миску.

Як готувати гуляш з яловичини: нарізати помідориПомідор вимити, витерти і порізати на невеликі шматочки. Скласти в ту ж миску, де вже лежить зелень.

Як готувати гуляш з яловичини: порізати перецьМоркву очистити і натерти на крупній тертці, болгарський перець вимити, очистити від насіння і порізати маленькими кубиками (з ребром близько 0,5 см). Якщо ви використовуєте заморожені напівфабрикати, моркву можна не розморожувати, а от перець доведеться розморозити (1-2 хвилини в мікрохвильовій печі або 20-30 хвилин при кімнатній температурі), інакше ви не зможете його порізати.

Як готувати гуляш з яловичини: приправи для підливи підготовленіСкласти все можна в ту ж миску, де вже лежать зелень і помідори.

Як готувати гуляш з яловичини: м'ясо обжарилосьТим часом настав момент (УВАГА!!! Він може настати раніше, ніж ви закінчите підготовку овочів!), коли вся рідина зі сковороди випарувалася, і там залишилося тільки обсмажене м’ясо. Вимикаємо нагрівання під сковородою.

Як готувати гуляш з яловичини: м'ясо і овочі складаємо в каструлюВ каструлю (немаленьку) наливаємо трохи кип’яченої води (можна гарячої), викладаємо туди зелень і овочі з нашої миски, обсмажену яловичину з сковороди, доливаємо кип’яченої води, щоб все в каструлі покрити водою. Ставимо каструлю на плиту на сильне нагрівання.

Як готувати гуляш з яловичини: додати нарізаний кабачокЯкщо хочемо, чистимо кабачок (якщо в ньому вже сформувалися насіння – їх видаляємо), ріжемо його на невеликі (1-1,5 см), кубики і додаємо в каструлю. При бажанні додаємо часник (2-3 зубчики часнику очистити і часникодавкою видавити прямо в каструлю).

Як готувати гуляш з яловичини: все перемішати і довести до кипінняРетельно перемішуємо вміст каструлі, додаємо приблизно 0,5 столової ложки солі (спробуйте підливку!) і доводимо до кипіння.

Як готувати гуляш з яловичини: тушкувати гуляш під кришкоюКоли соус закипить, зменшуємо нагрів до мінімуму, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо гуляш гаситися під кришкою на 1 годину. По закінченні зазначеного часу знімаємо каструлю з плити – гуляш готовий.

Якщо ви хочете, щоб підлива була трохи більш густий, то приблизно хвилин за 5 до закінчення процесу гасіння візьміть приблизно полкружки (150 мл) трохи теплої води, всипте туди 2 столові ложки борошна і дуже ретельно перемішайте до отримання однорідної суспензії без грудочок. Отриманий розчин тонкою цівкою влийте в каструлю з гуляшем, постійно помішуючи. Доведіть знову гуляш до кипіння (помішуючи!) і вимикайте плиту. Ось і все, тепер ви знаєте, як готувати гуляш з яловичини.

Призовий порада для тих, хто дочитав цей рецепт до кінця: точно так само можна приготувати гуляш з філе індички.

як гарнір до гуляшу добре підходить відварна картопля, макарони, рис, деяким подобається гречка.