Поговоримо в цій статті про те, як готувати гуляш з яловичини – традиційне друге блюдо, яке в сім’ї зазвичай готується в розрахунку на декілька днів. Рецепт гуляшу дуже простий.
Однак потрібно майже дві години на приготування, щоб м’ясо добре протушилось (втім, 1 годину з цього часу ви зможете займатися іншими справами, наприклад, гарніром для гуляшу).
Потрібно:
- М’ясо (яловичина, безкоста м’якоть, вирізка) – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
- Масло рослинне – 1-2 столові ложки
- Сіль – 1 чайна ложка без гірки при обсмажуванні м’яса + 0,5 столової ложки в підливку
- Спеції:
- Перець чорний мелений – 1 / 3 чайної ложки
- Перець червоний – 1/3 чайної ложки
- Паприка – 1 чайна ложка з гіркою
- Орегано (за бажанням) – 2 чайні ложки
- Хмелі-сунелі (за бажанням) – 0,5 чайної ложки
- Ви можете використовувати і інші спеції, які підходять до м’яса, наприклад мускатний горіх або прованські трави, але не перестарайтеся
- Кріп – 80-100 грамів
- Петрушка 80-100 грамів
- Помідор – 1 великий або 2 невеликих
- Морква – 1 штука середньої величини (можна використовувати заморожений напівфабрикат)
- Перець болгарський – 1 штука (можна використовувати заморожений напівфабрикат)
- Кабачок молочної стиглості (за бажанням) – 1 штука
- Часник (за бажанням) – 2-3 зубчики
- Борошно (при бажанні загустити підливку) – 2 столові ложки
Приготування:
М’ясо потрібно вимити, нарізати на невеликі шматочки (орієнтуємося на 2-3 кубічних сантиметра) і скласти в миску.
Ріпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати. Глибоку сковороду (сотейник) розігріти, налити туди трохи олії і обсмажити цибулю на великому вогні (сильному нагріванні) до злегка золотистого кольору.
Коли цибуля почне ставати золотистим, викласти в сковороду нарізану яловичину і перемішати з цибулею. Додати 1 чайну ложку солі і всі спеції (перець чорний і червоний, паприку, хмелі-сунелі, орегано і що ще вам здасться відповідним).
Після додавання солі і всіх спецій ретельно перемішуємо вміст сковороди.
Через деякий час м’ясо «віддасть воду» в сковороді з’явиться рідина.
Продовжуємо обсмажувати яловичину, періодично помішуючи. Рівень нагріву не зменшуємо, сковороду кришкою не накриваємо.
Поки м’ясо смажиться, потрібно вимити зелень (кріп і петрушка), дрібно покришити (стебла-палки, якщо такі були, відрізати й викинути) і скласти в миску.
Помідор вимити, витерти і порізати на невеликі шматочки. Скласти в ту ж миску, де вже лежить зелень.
Моркву очистити і натерти на крупній тертці, болгарський перець вимити, очистити від насіння і порізати маленькими кубиками (з ребром близько 0,5 см). Якщо ви використовуєте заморожені напівфабрикати, моркву можна не розморожувати, а от перець доведеться розморозити (1-2 хвилини в мікрохвильовій печі або 20-30 хвилин при кімнатній температурі), інакше ви не зможете його порізати.
Скласти все можна в ту ж миску, де вже лежать зелень і помідори.
Тим часом настав момент (УВАГА!!! Він може настати раніше, ніж ви закінчите підготовку овочів!), коли вся рідина зі сковороди випарувалася, і там залишилося тільки обсмажене м’ясо. Вимикаємо нагрівання під сковородою.
В каструлю (немаленьку) наливаємо трохи кип’яченої води (можна гарячої), викладаємо туди зелень і овочі з нашої миски, обсмажену яловичину з сковороди, доливаємо кип’яченої води, щоб все в каструлі покрити водою. Ставимо каструлю на плиту на сильне нагрівання.
Якщо хочемо, чистимо кабачок (якщо в ньому вже сформувалися насіння – їх видаляємо), ріжемо його на невеликі (1-1,5 см), кубики і додаємо в каструлю. При бажанні додаємо часник (2-3 зубчики часнику очистити і часникодавкою видавити прямо в каструлю).
Ретельно перемішуємо вміст каструлі, додаємо приблизно 0,5 столової ложки солі (спробуйте підливку!) і доводимо до кипіння.
Коли соус закипить, зменшуємо нагрів до мінімуму, накриваємо каструлю кришкою і залишаємо гуляш гаситися під кришкою на 1 годину. По закінченні зазначеного часу знімаємо каструлю з плити – гуляш готовий.
Якщо ви хочете, щоб підлива була трохи більш густий, то приблизно хвилин за 5 до закінчення процесу гасіння візьміть приблизно полкружки (150 мл) трохи теплої води, всипте туди 2 столові ложки борошна і дуже ретельно перемішайте до отримання однорідної суспензії без грудочок. Отриманий розчин тонкою цівкою влийте в каструлю з гуляшем, постійно помішуючи. Доведіть знову гуляш до кипіння (помішуючи!) і вимикайте плиту. Ось і все, тепер ви знаєте, як готувати гуляш з яловичини.
Призовий порада для тих, хто дочитав цей рецепт до кінця: точно так само можна приготувати гуляш з філе індички.
як гарнір до гуляшу добре підходить відварна картопля, макарони, рис, деяким подобається гречка.