Морепродукти завжди вважалися блюдом вишуканим і дуже корисним, особливо якщо мова йде про лускатих і хвостатих мешканців водойм. Є безліч різноманітних варіантів приготування улову, але сьогодні ми поговоримо про те, як правильно гасити рибу на сковороді, щоб частування вийшло по-справжньому найсмачнішим.
Риба чудово поєднується з овочами, травами, прянощами, вершкової заливкою і томатним соусом, але тут головне правильно підібрати добавку до певного сорту.
Як смачно згасити рибу на сковороді
Для гасіння найчастіше використовують свіжу рибу, нарізану порційними шматочками. Але часом такі сорти, як карась, короп та інші ставкові види риб вимагають попереднього вимочування або навіть мариновки в ароматичних складах, які зможуть не тільки завуалювати тінний аромат, але і додати страві багатий, насичений смак.
Приправи для річкової риби
Однак не всі прянощі однаково підходять до всіх породам риб. Наприклад, для річкових і озерних сортів найкраще підійдуть такі прянощі, як:
- Перці всіх видів;
- Гірчиця в насінні і в вигляді пасти;
- Цибуля суха, зелений, ріпчаста або порей;
- Кропова зелень у свіжому і сушеному вигляді;
- М’ята, меліса, базилік, селера та розмарин додадуть м’ясу свіжості.
Варто також запам’ятати, що при гасінні прісноводних мешканців не варто вибирати виражені спеції, такі, як куркума, карі, коріандр і корицю.
Приправи для морської риби
Що ж до морської риби, то цей продукт відмінно тримає форму при гасінні, при цьому прекрасно вбираючи все аромати і соки овочів або соусів, в яких готується. Так що в даному випадку краще використовувати:
- Лаврушку і запашний перець;
- Гірчицю, імбир і мускатний горіх;
- Часник, цибуля, морква;
Від надміру пряних спецій, таких, як кмин, коріандр, шавлія, фенхель, м’ята і каррі краще відмовитися.
Скільки тушкувати рибу на сковороді
Секрет смачного рибного страви криється не тільки в ароматичних добавках і маринадах, але і в часі її приготування в залежності від породи. Так, наприклад, якщо на підготовку сьомги або лосося за класичним рецептом потрібно відвести не більше 25 хвилин, то минь і осетрові сорти вимагають більш тривалої готування (1-2 години), оскільки їх м’ясо відрізняється пружністю.
- На гасіння коропа піде приблизно 40 хвилин, а щуки – 20-25 хвилин.
- Найшвидшими в приготуванні вважаються минтай, корюшка, скумбрія, пангасіус і мойва – 5-10 хвилин.
- Трохи більше часу потрібно на гасіння форелі, судака, камбали і тріски – 15-20 хвилин.
Як смачно згасити червону рибу на сковороді
Зробити швидкий, простий і дуже смачну вечерю в домашніх умовах з нашим покроковим рецептом під силу будь-якій господині. Для цієї страви нам знадобиться червона риба. Традиційний вибір – це лосось, але також можна взяти і форель, і горбушу, і сьомгу, і кету, в загальному, то, що більше подобається.
Складові
- Філе лосося – 1 кг;
- Вершки 20-30% – 1 ст .;
- Борошно пшеничне – 40 г;
- Масло оливи – 20-30 мл;
- Кріп сушений – 1 ч.л .;
- Перець перетертий чорний – 1/3 ч.л .;
- Сіль за смаком;
Як готувати тушковану рибу на сковороді
- Для початку нам слід нарізати рибне філе на порційні шматочки. З цілісного кілограмового шматка виходить приблизно 5-6 скибочок. Кожен шматочок натираємо сумішшю з масла, солі і перцю.
- Через 15 хвилин обсмажуємо кожну скибочку на промасленим сковороді, буквально по 2-3 хвилини з кожного боку до рум’яної скоринки, і знімаємо на тарілку.
- На сухій розжареній сковороді обсмажуємо борошно, а потім пересипаємо її в тарілочку.
- Тепер на сковороду можна влити вершки і на середньому вогні трохи прогріти їх, а після при постійному помішуванні віночком всипати в них обсмажену муку, солі буквально щіпку і все змішати до однорідності, щоб не було грудок.
- У соус всипаємо сухий кріп і викладаємо рибні скибочки. На малому вогні під кришкою тушкувати лосося слід 20 хвилин.
Як швидко згасити щуку в сметані
Щучка в сметані – це відмінне доповнення для овочевого гарніру, будь то рагу, картопля або свіжий салат. Готується це блюдо досить швидко, а смак просто незрівнянний.
Складові
- Щучья тушка (очищена) – 1,5 кг;
- Лук ріпка – 2 головки;
- Морква – 1 шт .;
- Лаврушка – 1 лист;
- Борошно в / с – 40-60 г;
- Сметана 20% – 150 г;
- Соняшникова олія – 120 мл;
- Свіжий кріп – 1-2 пучка;
- Сіль кухонна – 1 ч.л .;
- Суміш перців – 1 ч.л.
Як гасити щуку в сметані на сковороді
- Щучу тушку, очищену від кишок, голови, плавників і луски нарізаємо поперек хребта на порційні шматки по 3 см, а потім кожну скибочку натираємо сіллю і перцем. Ми залишаємо на 10-20 хвилин маринуватися.
- Через відведений час обвалюють рибу в борошні й обсмажуємо в сковорідці до напівготовності з двох сторін (по 1-2 хвилини), і прибираємо на тарілочку.
- Готуємо овочеву подушку. Нарізаний кружками ріпчасту цибулю обсмажуємо до рум’яності на маслі, потім додаємо натерту морквину і також пасеруємо її.
- Далі вливаємо 20-40 мл води в овочі, злегка присолюємо їх, додаємо лаврушку і поверх рівним шаром розкладаємо щуку, яку потім покриваємо рівним шаром сметани.
- Під кришкою на повільному вогні тушкуємо щуку в сметані 15 хвилин.
Як смачно згасити карася на сковороді
Карась – риба без сумніву дуже смачна, але відрізняється специфічним запахом, властивим практично всім ставковим мешканцям. Саме тому приготування цього делікатесу вимагає його попереднього відмочування, щоб позбутися від не надто приємного аромату твані. Раніше на нашому сайті ми вже розповідали, як вдома замаринувати карася різними способами. Ознайомитися з цими корисними порадами ви можете в даній статті: «Як смачно посмажити карася на сковорідці».
А цей рецепт крок за кроком розповість вам, як гасити карася з грибами.
Складові
- Очищений карась – 1 кг;
- Печериці свіжі – 70 г;
- Лук ріпка – 1 велика головка;
- Часникові часточки – 2 шт .;
- Імбир перемелений – 2 ч.л .;
- Соєвий соус – 30-40 мл;
- Картопляний крохмаль – 10 г;
- Зелень селери – ½ пучка;
- Сіль кухонна – за смаком.
Як приготувати тушковану рибу в сковороді
- Підготуємо всі інгредієнти. Гриби нарізаємо середніми скибочками, очищеного карася нарізаємо порційними шматками і присаливаем.
- У розігріту сковороду вливаємо олію, і як тільки воно розжариться, обсмажуємо в ньому з двох сторін рибу до рум’яної скоринки.
- Далі додаємо до риби нашатковану півкільцями цибулю і гриби, обсмажуємо їх. Потім вливаємо соєвий соус, всипаємо імбир і заливаємо 1 ст. води.
- Зменшивши вогонь до мінімуму, тушкуємо рибу під кришкою 10 хвилин. Потім вводимо тонкою цівкою розведений в 70 мл води крохмаль.
- Готуємо всі до загустіння, а потім присипаємо пропущеним через прес часником і подрібненою селерою.
Як просто згасити тріску на сковорідці
Готувати тріску одне задоволення. Риба ця дуже легка в обробці і не вимагає багато часу на підготовку. Так що рецепти з нею можна сміливо записати в розряд «на швидку руку».
Сьогодні ми вибрали дуже простенький, але досить оригінальний варіант вечері з тріски з овочами. Головною фішкою тут є те, що гасити риб’ячі скибочки ми будемо між шарами пасеровані овочі, щоб тріска просочилася цим ароматним соком.
- 1 кг філе тріски нарізаємо на порційні шматки, присаливаем, обвалюють у борошні і на сильному вогні обсмажуємо до золотистої пеночки.
- Підготуємо овочі. 4 головки цибулі шаткуємо дрібним кубиком, 2 великі морквини трьом на середній тертці, 2 томата нарізаємо кубиками. У гарячому маслі обсмажуємо спочатку цибулю до «золота», далі всипаємо моркву, томат і пасеруємо на середньому вогні зажарку під кришкою хвилин 10, періодично перемішуючи. Солимо і перчимо до смаку.
- Половину овочів виймаємо з сковороди, а поверх решти розкладаємо рибу, яку покриваємо другою половинкою засмажкою. Приправляємо все 50-100 г вершкового розтопленого масла і під кришкою на малому вогні тушкуємо 20 хвилин.
Як згасити делікатну скумбрію на сковороді
Скумбрія – риба досить делікатна в плані термообробки. У роботі з нею потрібно обов’язково дотримуватися тимчасової режим. Але якщо дотримати всі приписи рецепта, то своїми руками ви зможете за лічені хвилини приготувати шикарне і неймовірно смачна страва на обід або вечерю.
Складові
- Свіжі тушки скумбрії – 2 шт .;
- Лук-порей – 2 шт .;
- Помідори соковиті – 2 шт .;
- Квасоля стручкова – 240 г;
- Зелений горошок заморожений – 150 г;
- Зелень кропова – 1 пучок;
- Сіль за смаком;
- Перець перемелений – ½ ч.л .;
Як гасити скумбрію в сковорідці
- Рибу чистимо, нарізаємо порційними шматочками, солимо, перчимо, залишаємо просочуватися. Лук шаткуємо кільцями, помідори – тонкими напів-часточками.
- У сковорідці обсмажуємо скумбрію до напівготовності з обох сторін і виймаємо на паперовий рушник.
- У сковорідці обсмажуємо до рум’яної цибулю, а потім додаємо до нього горошок, помідори і квасоля, присаливаем все за смаком, вливаємо ½ ст. води і тушкуємо 15 хвилин під кришкою.
- Через відведений час викладаємо поверх овочів рибу і на малому вогні тушкуємо все до готовності 7-10 хвилин.
Тушкована риба – це повноцінний, корисний і дієтичний варіант вечері. А щоб зробити рибне меню смачнішим і різноманітним, наші рецепти підкажуть, як правильно загасити рибу в сковороді з різними добавками.