Напередодні зими наш організм повинен вбирати в себе якомога більше вітамінів і інших корисних речей, щоб вміти протистояти простуди і грипу. Природа все передбачила, а тому щедрі врожаї вже готові віддати нам всі свої цінності, проте слід заздалегідь підшукати оригінальні рецепти, як смачно і правильно загасити овочі на сковороді.
З нашої сьогоднішньої кулінарної програмою ви гарантовано навчитеся готувати чудові страви для обіду і вечері з користю для здоров’я і фігури.
Як правильно гасити овочі на сковороді
Приступаючи до готування тушкованих овочів в домашніх умовах, потрібно розуміти, що існує три види гасіння:
- Ловлення. В цьому випадку овочі готуються при маленькій температурі під кришкою у власному соку, або з самим мінімальною кількістю води досить тривалий час: від півгодини до півтори години.
- «Конф». Тут мова йде про гасіння овочів на сковороді, де основним середовищем їх термообробки є масло.
- Припускание – це експрес-метод гасіння, який здійснюється на середньому або великому вогні з додаванням води або соусу, і триває такий процес від 10 до 25 хвилин.
З точки зору максимального збереження корисних речовин в продукті, найкращим методом вважається гасіння овочів. Однак, щоб отримати дійсно смачне, красиве і корисне блюдо, необхідно враховувати конкретний час готування того чи іншого овоча.
Скільки за часом гасити овочеве рагу – залежить в першу чергу від щільності інгредієнтів:
- Картопля, морква, баклажан, білокачанна капуста і брокколі гасяться від 20 до 30 хвилин. Саме тому дані інгредієнти потрібно додавати в сковороду найпершими.
- На підготовку цибулі, буряка, цвітної капусти, стручкової квасолі і великих кабачків на сковороді потрібно 15 хвилин.
- Зелений горошок і солодкий перець будуть готові через 10 хвилин.
- Найшвидші в гасінні овочі, які слід додавати в блюдо в самому кінці, – це томати і молоденькі кабачки.
- Що ж стосується ароматичної частини рагу – часнику і зелені, то їх кладуть в сковороду в останні хвилини приготування, за пару хвилин до вимкнення плити, щоб вони не розгубили свої аромати.
- Найбільше часу вимагають кукурудза і квасоля. Тому перед тим, як їх загасити в соусі або додати в овочеве рагу, зернятка слід відварити в підсоленій воді протягом 40-120 хвилин.
І тільки після варіння їх можна вводити в рагу (бажано робити це в середині приготування).
Значно скоротити час приготування тушкованих овочів, а заодно зробити страву більш ароматним, допоможе комбінована приготування: швидка обжарка на сильному вогні до рум’яності всіх компонентів по черзі, а потім їх подальше спільне гасіння з соусом або водою протягом 15-20 хвилин.
Як гасити м’ясо з овочами на сковороді
Складові
- Баклажани – 1 шт. + –
- Свинина (філе) – 250-300 г + –
- Капуста (кольорова або білокачанна) – 500 г + –
- Томатна паста – 60 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Перець горошком – 10 горошин + –
- Лавровий лист – 1-2 листи + –
- Рослинна олія – 80 мл + –
- Вода очищена – 1/2 склянки + –
- Кінза (зелень) – 1-2 пучка + –
- Часник – 4 зубки + –
Як згасити м’ясо з овочами на сковороді
Якщо ви не знаєте, що ж таке незвичайне і недороге приготувати на вечерю, то ми допоможемо вам визначитися, запропонувавши ознайомитися з простим поетапні рецептом рагу з м’ясом, в основі якого лежить традиційне грузинське блюдо – чанахи.
У приготуванні це частування дуже просте, так що зробити своїми руками вечерю в стилі кавказької кухні у вас точно вийде на ура.
- Свинину нарізаємо довгастими тонкими скибочками і на сильному вогні обсмажуємо їх до почервоніння. Потім додаємо до м’яса, нарізаний півкільцями, цибулю і смажимо все разом до золотої лушпиння скоринки.
- Слідом відправляємо в сковороду моркву, нарізану дрібними кубиками, і при постійному помішуванні смажимо її до напівготовності (3 хвилини). Після цього перекладаємо м’ясо з овочами з сковороди на тарілку.
- У звільнилася ємності обсмажуємо з обох боків до рум’янцю нарізані часточками баклажани. Потім також їх прибираємо.
- Тепер, в звільнилася сковорідці, обсмажуємо капусту 7-10 хвилин.
- Додаємо в неї томатну пасту і всі інші компоненти: м’ясо з овочами, баклажани, сіль, перець, лавр і воду. Під кришкою на малому вогні тушкуємо блюдо 20 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення готування вводимо в рагу подрібнену зелень і натертий на дрібній тертці часник.
Читайте ще схожі записи:
Капуста погашені на сковороді
Тушковані кабачки на сковороді
Як згасити заморожені овочі
У нинішньому ритмі життя, напівфабрикати є справжнім порятунком для активних і зайнятих господинь. Заморожені овочі в цьому відношенні просто знахідка для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Гасити їх на сковороді можна навіть без масла, а змінюючи комбінації овочів, можна щодня робити різноманітні страви на швидку руку.
Найкращий і смачний варіант – рагу з цвітної капусти.
Складові
- Заморожена кольорова капуста – 200 г
- Мексиканська суміш – 300-400 г
- Лук-шалот – 2 шт.
- Сіль кухонна – за смаком
- Суміш перців – за смаком
- Зелень кропу – 1 пучок
- Вода – 50-100 мл.
Як згасити овочі без масла на сковороді
- У сковороду висипаємо всі заморожені овочі: капусту і суміш, а також додаємо нашатковану тонкими кружальцями цибулю.
- Солимо, перчимо продукти на смак, вливаємо до них воду і під кришкою на середньому вогні припускаємо овочі 20 хвилин.
- Через 20 хвилин всипаємо в сковорідку нашатковану зелень, все перемішуємо і доводимо до готовності не менше 5 хвилин.
Готове рагу відрізняється високою користю і мінімальною калорійністю. До того ж, це шикарний варіант гарніру для парової курки в соєвому соусі, рецепт з відео якої ви можете подивитися на нашому сайті.
Ніжне куряче філе в соєвому соусі
Як гасити курку з овочами на сковороді
Ще один дієтичний і простий рецепт рагу з курячими грудками ми хочемо вам сьогодні запропонувати. Незважаючи на велику кількість продуктів в інгредіентному складі, готується домашнє блюдо швидко і в задоволення.
Складові
- Куряча грудка – 1 шт.
- Зелений горошок свіжий або морожений – 100 г
- Кукурудза свіжа або морожена – 100 г
- Стручкова квасоля – 200 г
- Перець болгарський (червоний і жовтий) – по ½ шт.
- Рис довгий – ½ склянки
- Лук-шалот – 3 шт.
- Кріп – 50 г
- Соєвий соус – за смаком
- Куркума – ½ ч.л.
Як згасити курку з овочами на сковороді
- Грудку курячу нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо на сковороді разом з тонко нашинкованнимцибулею 10 хвилин.
- Тим часом в каструлю висипаємо рис і заливаємо його 1,5 склянки води. Підсолюємо воду за смаком і відварюємо рис до готовності.
Якщо варіння рису для вас перетворюється на справжню муку, то наша добірка кулінарних порад буде для вас актуальна.
- Як швидко приготувати рис в каструлі
- Як правильно варити рис в пакетиках
- Як варити рис в мультиварці: секрети господинь
- Як ідеально зварити червоний рис будинку
- Як відварити бурий рис в домашніх умовах
- Відварюємо зерна кукурудзи в підсоленій воді 40 хвилин.
- Болгарські перці подрібнюємо невеликими квадратиками, стручки квасолі розрізаємо на 5-сантиметрові брусочки.
- Після цього всі овочі, горошок, а також відварений рис і кукурудзу всипаємо до підсмаженої курочку і цибулі.
- Вливаємо в блюдо соєвий соус і трохи води, засипаємо за рецептом куркуму і подрібнений кріп.
Тушкуємо рагу 20 хвилин під кришкою на середньому вогні.
Риба тушкована під овочами
Ароматне рибне філе і тушковані овочі з картоплею – ідеальний варіант для святкового столу. Вам навіть духовка не знадобиться для вдалого запікання, все і без того відмінно приготується на сковороді.
Складові
- Філе риби – 1 кг
- Картопля – 6 бульб
- Цибуля ріпчаста – 1-2 головки
- Помідори -2-3 шт.
- Печериці свіжі – 200 г
- Сир твердосортний – 80 г
- Сіль за смаком
- Майонез – 3-4 ст.л.
Як згасити рибу з овочами на сковороді
- Очищений картопля, помідори і цибулю нарізаємо тонкими кружальцями, рибу порційними шматочками, гриби – тонкими пластинками.
- Майонез розводимо з невеликою кількістю води, щоб зробити його більш рідким.
- Сир тремо на тертці.
- На сковорідці обсмажуємо до рум’янцю цибуля з грибами.
- У порожню сковороду на розігріте дно рівномірно викладаємо картопля (половину від загальної кількості), потім шар цибулі з грибами, поверх них рибу, томати, знову гриби, картопля, а зверху все прикриваємо помідорним кружками.
Кожен шар необхідно присаливать, але зовсім небагато, буквально по маленькій щіпці, щоб не пересолити блюдо в цілому.
Далі заливаємо листкове частування розведеним з водою майонезом і присипаємо його тертим сиром. Під кришкою на середньому вогні тушкуємо овочі з рибою 25-30 хвилин.
Перевіряємо готовність страви станом картоплі. Як тільки картопля стане м’яким і пухким, вимикаємо вогонь і розкладаємо частування по тарілках, прикрасивши його улюбленої подрібненою зеленню.
Випробувавши на практиці запропоновані нами рецепти, вас більше не буде терзати питання, як смачно згасити овочі на сковороді. Адже нічого простіше і оригінальніше такого блюда немає. Доступні продукти, мінімум зусиль, і від гарячого блюда вас буде не відірвати.