Літній прохолодний напій з лимона практично завжди включає до свого складу, крім цитрусових, різні прянощі. У ролі пряного найчастіше виступає м’ята, естрагон (тархун) і, звичайно ж, імбир, однак найбільш оригінальним напоєм вважається все-таки імбирний лимонад. Специфічний смак імбиру робить освіжаючий лимонний сік по-особливому пікантним, а ефірні масла пряного продукту надають питва величезної користі.
Рецепт домашнього лимонаду з лимона і імбиру
Приготувати лимонний напій з імбиром в домашніх умовах досить незатратно. Мінімум інгредієнтів, частина з яких завжди є в будинку, і 1 годину часу на приготування – ось він весь список основних вимог до процедури створення напою.
Вашій увазі ми пропонуємо простий рецепт швидкого приготування лимонаду з імбиром в домашніх умовах, який до того ж ще й низькокалорійний (на одну порцію припадає лише 74,6 ккал.).
Складові
- Кип’ячена вода – 3 л.
- Лимон – 2 шт. середнього розміру.
- Імбир (корінь) – 200 гр.
- Цукровий пісок – 2 ст. л.
- Мед – 4 ст. л.
Як готувати лимонад
- Очищаємо корінь імбиру і натираємо його на тертці (бажано дрібної).
- У об’ємну каструлю наливаємо 1 л. кип’яченої води і висипаємо в неї натертий імбир.
- Обмиваємо під проточною водою лимони і розрізаємо кожен з них навпіл.
- З половинок по черзі вичавлюємо сік. Якщо немає соковижималки або блендера, то можна зробити це вручну.
- Цедру з лимонів дрібно нарізаємо, після чого перекладаємо цитрусових нарізку в каструлю з імбиром.
- Додаємо в каструлю цукор і доводимо вміст до кипіння.
- Як тільки напій закипить – знімаємо його з плити, переціджують і залишаємо остигати.
- У вже не гарячий (необхідно дочекатися моменту, коли напій буде близький до кімнатної температури) лимонад кладемо мед і додаємо свіжовичавлений сік лимона.
- Наостанок розбавляємо лимонад 2 л. холодної (але обов’язково кип’яченої) води. При бажанні, для надання більшої свіжості, в напій можна додати лід.
- Розливаємо домашній лимонад по склянках, прикрашаємо порції часточкою лимона, лайма чи апельсина.
Варіанти для приготування
Додаємо газовану воду
Для приготування лимонно-імбирного напою можна використовувати не тільки кип’ячену, але і газовану воду. Додавати газовану воду можна нарівні зі звичайною водою, однак не варто повністю замінювати нею питну.
Досить додати в лимонад всього трохи газованої води, щоб тільки з’явилися пухирці.
Приготування на чаї
Зробити лимонад з імбиром можна не тільки з простої або газованої води. Деякі господині практикують приготування лимонного напою на основі чаю.
Використовувати можна, як чорний, так і зелений, але краще все ж брати зелений чай, оскільки він більше поєднується з пряним смаком імбирного напою. Технологія створення такого лимонаду така ж, як і на воді, тільки замість питної води використовується заварений чай.
Імбирний лимонад: рецепт гарячого приготування
Складові
- Лимон – 1 шт. середнього розміру + –
- Мед – 2-3 ст.л. + –
- Вода кип’ячена – 1,5 л + –
- Імбир (свіжий корінь, розміром 1-1,5 см) – 20 г + –
- Куркума – 1/4 ч.л. + –
Приготування
Робити лимонний напій з імбиром не обов’язково тільки в спеку. Дуже корисний він і взимку, коли активізуються всі віруси та інфекції. Для імунітету лимонад з імбиром – краще зміцнюючий засіб, яке допоможе швидко здолати грип та застуду. Для того, щоб пити напій в холоди, – необхідно спочатку його приготувати гарячим способом. Про те, як це зробити, детально розповімо в нашому покроковому рецепті.
Підготовка продуктів
- Моєму лимон в чистій воді.
- Обшпарюємо цитрусовий в окропі.
- Промиваємо імбирний корінь під проточною водою. Відрізаємо необхідний нам шматочок імбиру і очищаємо його.
Як приготувати імбирний лимонад
- Натираємо імбир на дрібній тертці.
- Лимон очищаємо від шкірки, але її не викидаємо, оскільки вона нам стане в нагоді на наступних етапах приготування.
- З цитрусового видавлюємо сік з допомогою блендера або м’ясорубки.
- Складаємо натертий імбир і очищений лимон в каструлю.
- Додаємо до продуктів свіжовичавлений лимонний сік і 1 стакан води.
- Ставимо каструлю на вогонь і доводимо її вміст до кипіння.
- У закипілий лимонад кладемо куркуму і даємо їй можливість 2-3 хвилини прокипіти на вогні.
- Через пару хвилин напій знімаємо з плити і охолоджуємо його.
- У остиглий лимонад додаємо мед (але при бажанні його можна замінити цукром), після чого проціджують напій через подвійну марлю. Якщо будете використовувати зацукровані мед, тоді обов’язково розведіть його в гарячому настої.
- Наостанок в проціджений лимонад доливаємо воду, що залишилася, і все – напій готовий до вживання. Не забуваємо розлити його по келихах або склянках, прикрашеним шматочком лимона і гілочкою м’яти. Все, що не встигнете допити – прибирайте на зберігання в холодильник.
Якщо готувати лимонно-імбирне зілля гарячим способом ви будете не взимку, а влітку, тоді його потрібно буде відразу освіжити. Для цього приберіть питво на час в холодильник, або ж киньте в нього кілька кубиків льоду.
Творчі варіанти для приготування
Як зробити лимонад в мультиварці
Приготувати лимонад з імбиру і лимона гарячим способом можна не тільки за допомогою звичайної варіння. Цілком можливо обійтися і без кип’ятіння.
- Для цього знадобиться закинути всі інгредієнти рецепту в мультиварку і встановити на ній режим «Гасіння» рівно на 1 годину.
- Через 60 хвилин лимонад можна буде вживати.
Як приготувати з газованою водою
Робити лимонад з імбиром на нашу рецептом можна не тільки на кип’яченій воді, але і на звичайній негазованої несолоної мінеральної. Напій, приготовлений на основі мінералки, виходить за смаком нітрохи не гірше, ніж на звичайній питній.
Мед в якості підсолоджувача
У лимонад в якості підсолоджувача не обов’язково класти тільки цукор. Завжди можна обійтися без цукру, поклавши в напій 2-3 ст. л. меду. Але це дозволено тільки в тому випадку, якщо ні у кого з тих, хто буде пити лимонад, немає алергії на цей натуральний продукт.
Імбирний лимонад від того і хороший, що поєднує в собі подвійну користь. Вживати його можна в рівній мірі і взимку, і влітку. Приготування не забере у вас багато часу і сил, зате радість від смачного напою залишиться надовго в пам’яті членів вашої сім’ї. Готуйте мультивітамінний напій цілий рік – і будьте завжди здорові.
Смачного!