Вино – один з найскладніших спиртних напоїв, його смак і аромат змінюються протягом зберігання, і воно дуже чутливе до зовнішнього середовища, в якій знаходиться. Температура зберігання вина – найважливіший показник, від якого залежать не тільки смакові якості, але і термін придатності; в неправильних умовах напій не дозріє або швидко постаріти.
У цій статті ми детально розглянемо температурні вимоги до всіх основних видах вин і рекомендовані умови для їх витримки, зберігання.
При якій температурі рекомендується зберігати вино
У вині постійно відбуваються зміни, воно живе і реагує на все, що його оточує. Воно абсолютно не любить перепадів температур і середовище, в якому ви хочете тримати напій, повинна бути дуже стабільною. Умови трохи розрізняються залежно від виду вина.
- Молоді та ігристі вина зберігають при температурі + 9-12ºC.
- Сухі та напівсухі – при + 9-13ºC.
- Десертні і кріплені – при + 12-15ºC.
Якщо ви вирішили запастися вином надовго і маєте намір тримати пляшки не один рік, то вам доведеться забезпечити їм такі умови:
- Приміщення повинно бути темним з вологістю не менше 50% і не вище 75%.
- Зазначена вище температура не повинна коливатися і в будь-який час року залишатися однаковою. Припустимі лише невеликі короткочасні перепади в 2-3 градуси.
- Вино любить тишу і спокій. Місце, де воно буде знаходитися, не повинно піддаватися вібраціям і високому шуму.
- Приплив свіжого повітря в приміщення обов’язковий.
- Поруч з вином неприпустимо зберігати інші, особливо сильно пахнуть продукти або токсичні речовини.
- Якщо напій розлитий в пляшки з натуральними пробками, то зберігати їх потрібно в горизонтальному або похилому положенні. Це необхідно для того, щоб пробка не рассохлась і не стала пропускати повітря. Зіткнення вина з киснем призводить до окислення і псування напою.
Така ідеальна температура для зберігання вина і інші критерії можуть бути досягнуті тільки в окремому нежитловому приміщенні. Саме тому вина найчастіше зберігають в погребах, підвалах, коморах.
Чи можна зберігати вино при кімнатній температурі
Тривале зберігання напою в кімнатній середовищі неприпустимо. Вино в закупореній пляшці не зіпсувати, якщо тримати його вдома навіть кілька років. Просто воно втратить весь свій смаковий букет і перетворитися в прісний, плоский напій.
Якщо ви прикупили кілька пляшечок вина до свята або якоїсь події, які настануть через кілька днів, краще помістити напій в прохолодне приміщення, наприклад, на балкон, але не в холодильник. Не залишайте пляшки на світлі і намагайтеся не зачіпати їх зайвий раз.
Скільки зберігається вино в будинку, якщо немає інших умов? Справжнє живе вино витримає свої якості в кімнатній атмосфері не більше 2-х днів. Якщо воно міцне, то 3-4 дні.
Як бути, якщо потрібно витримати напій довше в домашніх умовах, а у вас немає ні балкона, ні, тим більше, льохи?
На цей рахунок є гарне рішення – спеціальний винний шафа. Звичайно, купувати його має сенс, тільки якщо ви маєте намір постійно і довго тримати в своєму будинку якісні вина. Зазвичай це електричні шафи, всередині схожі на холодильники. У них налаштовується і підтримується необхідна атмосфера. Винні шафи бувають різних розмірів і можуть вміщати в себе від декількох десятків, до декількох сотень літрів.
При якій температурі зберігати домашнє вино
Вина, виготовлені в домашніх умовах самостійно, слід зберігати точно так же, як і описано вище. По суті, такий напій нічим не відрізняється від приготованого на виноробних фермах. Не можна тримати вино в пластиковій або металевій тарі, тільки в скляних або дерев’яних ємностях.
Майте на увазі, що як раз таки домашні і елітні дорогі вина вимагають особливої жорсткості в дотриманні правил. У них не додають консерванти та інші хімікати, як це роблять з дешевими продуктами, щоб протривай термін придатності. Найчастіше вина, які продаються в кожному супермаркеті і стоять зовсім дешево, не справжні. Але натуральний продукт особливо чутливий до середовища, тому температура зберігання домашнього вина повинна дотримуватися відповідно до його видом.
Скільки зберігається відкрите вино при кімнатній температурі
Натуральне вино після розтину пляшки можна тримати при кімнатній температурі не більше 2-х годин в спеку і не більше 3-х в холодну пору року. При цьому ігристі вина втрачають свої властивості вже буквально через 40-50 хвилин після відкриття пляшки. Молоде вино зберігає аромат протягом години. Більш міцні й солодкі вина тримають якість близько 2-х годин.
Якщо ви Недопіла пляшку, то обов’язково приберіть її в холодильник після закінчення зазначеного часу, інакше напій почне псуватися і ви ризикуєте отруїтися. Про те, скільки можна тримати вино в холодильнику, у всіх подробицях читайте тут (посилання на статтю «зберігання вина в холодильнику»).
Тепер ви знаєте, при якій температурі можна зберігати вино і якщо ви вважаєте себе його цінителем і вмієте розрізняти тонкі грані смаку цього благородного напою, то обов’язково дотримуйтесь правил.
На закінчення
Хороше вино має сприятливу дію на організм, звичайно, якщо вживати його в помірних кількостях – не більше одного келиха в день. Температура зберігання вина – це дуже важливий критерій, який сильно впливає на якість напою. Якщо у вас залишилася недопита пляшка або вино довго перебувало в що не відповідає середовищі, не поспішайте виливати продукт. Його можна використовувати в печене або застосувати для інших кулінарних рецептів.