Щоб в спекотні дні насолодитися освіжаючим і бадьорить першою стравою, рекомендуємо приготувати смачний класичний холодник з щавлю. Цей охолоджений суп нагадує знайому і любиться всім окрошку, але відрізняється відсутністю м’ясної складової і обов’язковою наявністю щавлевого відвару, який якраз і є основою даного рецепта. Відмінне вітамінне блюдо для літа, нетяжкий і не сильно калорійне!
Рецепт демонструє загальний принцип приготування супу, не наполягаючи на строгих пропорціях продуктів, тобто кількість інгредієнтів без побоювання можна коригувати. Ті, хто любить більш рідкий варіант холодник, зменшують порцію яєць і овочів. А хто віддає перевагу більш ситну і грунтовну їжу, навпаки збільшують порцію компонентів. Варіювати можна і ступінь насиченості бульйону, змінюючи дозування щавлю, а якщо виникне бажання посилити кислинку, не забороняється додати лимонний сік або винний оцет за смаком.
Складові:
- щавель – 100 г;
- яйця – 3 шт .;
- огірки свіжі – 200 г (2 шт.);
- редис – 100 г (5-6 шт.);
- цибуля зелена – 3-4 пера;
- вода – 1 літр;
- сметана (для заправки страви) – 100-150 г;
- сіль, перець – за смаком.
Холодник з щавлю рецепт класичний з фото
- Щавель сумлінно промиваємо, видаляємо всі забруднення, залишки грунту. Тверді стебла обрізаємо – для рецепта задіємо тільки зелені листочки. Ріжемо щавель тонкими короткими смужками.
- У каструлю наливаємо літр води, доводимо до кипіння. У вируючу рідина опускаємо щавель, даємо покипіти близько хвилини на помірному вогні. Далі знімаємо з плити і повністю охолоджуємо щавлевий відвар. Якщо необхідно прискорити процес, можна поставити каструлю в підходящу велику ємність з холодною водою (велику миску, наповнену раковину і т.д.).
- Тим часом відварюємо яйця близько 10 хвилин після закипання. Потім заливаємо холодною водою, охолоджуємо і прибираємо в холодильник до моменту складання страви. Всі складові рецепту краще охолодити заздалегідь.
- Як тільки щавлевий відвар охолоне, нарізаємо всі залишилися компоненти. Яйця рубаємо дрібними кубиками.
- Таким же чином нарізаємо огірки. Якщо шкірка дуже щільна або гірчить, попередньо знімаємо її з допомогою Овочечистка.
- Пір’я зеленої цибулі подрібнюємо ножем. Замість цибулі або на додаток до нього можна порубати кріп, петрушку та іншу улюблену зелень.
- Редис розрізаємо вздовж навпіл, потім кожну частину нарізаємо дуже тонкими слайсами. За бажанням замість різання можна натерти всі компоненти на крупній тертці. Допускаються обидва варіанти, вибір за кулінаром!
- Додаємо всі підготовлені компоненти в каструлю з щавлем. Солимо до смаку, за бажанням додаємо мелений перець, перемішуємо.
- Розливаємо класичний холодник зі щавлем по тарілках, заправляємо кожну порцію сметаною і подаємо.
Смачного!