Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці – навіть звучить складно й урочисто. А якщо ви задумали здивувати своїми кулінарними шедеврами гостей і близьких, то ця страва вам підійде. Ми підібрали 10 рецептів для того, щоб ви з легкістю змогли приготувати смачного і соковитого гусака.

Соковита гуска, запечена в рукаві цілком

Щоб приготувати гусака в духовці цілком, вам знадобиться чимало часу. Однак якщо взяти молодшу птицю, то вона пропечеться набагато швидше, а завдяки рукаву м’ясо вийде дуже соковитим.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Інгредієнти

  • Гуска 2.5 кг
  • Рукав для запікання 1 шт.
  • Перець чорний мелений 1 ч.л.
  • Часник 4 зубчики
  • Паприка 1 ч.л.
  • Олія рослинна 1 ст.л.
  • Сіль за смаком

Приготування

  1. Щоб запекти соковиту гуску в рукаві в духовці, тушку необхідно добре промити і видалити залишки пір'я. Далі гусака потрібно просушити всередині та зовні

    Щоб запекти соковиту гуску в рукаві в духовці, тушку необхідно добре промити і видалити залишки пір’я. Далі гусака потрібно просушити всередині та зовні.

  2. Часник пропускаємо через прес. У невеликій мисці змішуємо подрібнений часник, паприку, чорний перець, сіль і олію

    Часник пропускаємо через прес. У невеликій мисці змішуємо подрібнений часник, паприку, чорний перець, сіль і рослинну олію.

  3. Сумішшю приправ змащуємо гусака з усіх боків і всередині. Змащене маринадом м'ясо кладемо в рукав, закріплюємо краї рукава, згорток кладемо в миску і відправляємо м'ясо в холодильник, щоб воно просочилося спеціями. Тримаємо гусака в холодильнику мінімум дві години, можна залишити на ніч

    Сумішшю приправ змащуємо гусака з усіх боків і всередині. Змащене маринадом м’ясо кладемо в рукав, закріплюємо краї рукава, згорток кладемо в миску і відправляємо м’ясо в холодильник, щоб воно просочилося спеціями. Тримаємо гусака в холодильнику мінімум дві години, можна залишити на ніч.

  4. Духовку розігріваємо до 180 градусів. Дістаємо гусака з холодильника, робимо зверху в рукаві кілька маленьких дірочок, щоб виходила пара. Викладаємо рукав на деко і ставимо його в духовку. Випікаємо гусака 1,5-2 години, за 15 хвилин до готовності розрізаємо рукав і змащуємо поверхню гусака жиром, який виділився, так ми отримаємо хрустку скоринку. Прикрашаємо готового гусака зеленню і подаємо разом із вареними овочами до столу

    Духовку розігріваємо до 180 градусів. Дістаємо гуску з холодильника, робимо зверху в рукаві кілька маленьких дірочок, щоб виходила пара. Викладаємо рукав на деко і ставимо його в духовку. Випікаємо гусака 1,5-2 години, за 15 хвилин до готовності розрізаємо рукав і змащуємо поверхню гусака жиром, що виділився, так ми отримаємо хрустку скоринку. Прикрашаємо готового гусака зеленню і подаємо разом із вареними овочами до столу.

Смачного!

Як смачно запекти гуску з яблуками в рукаві

Запечена гуска з яблуками матиме чудовий вигляд на будь-якому торжестві. Начинка з яблук додасть страві особливого аромату та ніжного смаку з солодкими нотками.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2,5 кг.
  • Вода – 1,5 л.
  • Соєвий соус – 100 мл.
  • Яблука – 4-5 шт.
  • Мелений імбир – 1 ст.л.
  • Цукор – 4-5 ст.л.
  • Чорний перець – 0,5 ч.л.
  • Мед – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку добре промиваємо під проточною водою всередині і зовні, витираємо насухо за допомогою паперових рушників. Наступним кроком зрізаємо весь жир у ділянці черевця, шиї та гузки.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Готуємо маринад. У каструлю вливаємо 1,5 літра води, додаємо туди імбир, цукор, сіль, 70 мілілітрів соєвого соусу, перець, добре перемішуємо і варимо 5-7 хвилин. Перекладаємо тушку гуски у велику ємність, робимо ножем насічки на всій поверхні грудки та обливаємо її теплим маринадом. Коли маринад охолоне, прибираємо ємність із м’ясом у холодне місце на 1-2 дні, щоб м’ясо замаринувалося.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Для начинки краще віддати перевагу кислим або кисло-солодким яблукам. Яблука ріжемо на четвертинки і видаляємо серцевину та ніжки. Наповнюємо тушку гуски яблуками, нитками великими стібками зашиваємо тушку і кладемо її в рукав для запікання, краї рукава закріплюємо, робимо на його поверхні кілька маленьких дірочок. Духовку розігріваємо до 180 градусів і відправляємо гусака в духовку на 1,5 години. За 20-30 хвилин до готовності дістаємо гусака, розрізаємо рукав, змащуємо гусака зверху сумішшю меду і соєвого соусу і ставимо назад у духовку. Ароматна гуска готова, розрізаємо нитки, частину яблук можна дістати і викласти їх на блюдо до м’яса.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Простий і смачний рецепт гуски з картоплею в рукаві

Ще один смачний, але більш класичний варіант – це гуска з картоплею, запечена в рукаві. Страва чудово підійде для великої кампанії.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2,5-3кг.
  • Картопля – 8-10 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 4-5 зубчиків.
  • Паприка – 0,5-1 ч. л.л.
  • Перець чорний – 1ч.л.
  • Розмарин – 1 гілочка.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гуски промиваємо, висушуємо, видаляємо залишки пір’я і прошарки жиру. Розрізаємо гуску на шматки.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Наступний крок – м’ясо необхідно замаринувати. Кладемо м’ясо в глибоку ємність, посипаємо сіллю і спеціями. Цибулини дрібно нарізаємо або тремо на тертці і також додаємо до м’яса, ретельно перемішуємо, накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику мінімум на 8 годин.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Бульби картоплі промиваємо, очищаємо, ріжемо на четвертинки, солимо, приправляємо за смаком, додаємо подрібнений часник і перемішуємо.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

4. Складаємо в рукав для запікання м’ясо, картоплю, розламуємо гілочку розмарину і також відправляємо до м’яса. У кількох місцях протикаємо пакет. Ставимо температуру духовки на 180-190 градусів, випікаємо гусака півтори години до повної готовності. У рукаві м’ясо буде дуже соковитим, а картопля просочиться м’ясним ароматом. Таку страву можна подавати як порційно, так і на загальному блюді.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Як смачно запекти гуску в рукаві шматочками

М’ясо гуски перед приготуванням обов’язково потрібно замаринувати або хоча б замочити в підсоленій воді, щоб воно не було прісним і жорстким, не має значення, готуєте ви його цілим або шматочками… Пропонуємо варіант приготування гуски шматочками в рукаві.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2 кг.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Гірчиця – 30 гр.
  • Часник – 2-3 зубчики.
  • Паприка – 0,5 ч. л.л.
  • Майонез – 80 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гуски промиваємо під проточною водою, очищаємо від залишків пір’я, видаляємо прошарки жиру, розрізаємо птицю на невеликі шматки, складаємо їх у глибоку миску. М’ясо заливаємо одним літром холодної перевареної води, додаємо сіль і сік одного лимона. Ставимо ємність у холодне місце мінімум на 8 годин.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Зливаємо воду з гуски, промиваємо і висушуємо її за допомогою паперових рушників. Цибулю нарізаємо півкільцями, часник пропускаємо через прес. Для маринаду збиваємо яйце зі спеціями, майонезом, гірчицею, подрібненою цибулею і часником. Заливаємо шматки гуски маринадом, ретельно перемішуємо і знову прибираємо в холодне місце, якщо дозволяє час, можна залишити на добу.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. У рукав для запікання рівномірним шаром викладаємо шматки гуски разом із маринадом, краї рукава закріплюємо, робимо в кількох місцях невеликі проколи зубочисткою. Кладемо м’ясо на деко і відправляємо його в розігріту до 190 градусів духовку на півтори години. Готове м’ясо можна подавати до столу в загальній страві з гарніром на ваш смак.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Покроковий рецепт приготування гуски з чорносливом у духовці

За традицією на святковому різдвяному столі присутній запечений цілком птах, чи то качка, гусак, чи курка. Її подають на великій тарілці та розділяють на столі, кожен може вибрати шматочок собі до смаку. З м’ясом гуски добре поєднуються кислі фрукти, тому в цьому рецепті ми будемо використовувати чорнослив.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 1,5 кг.
  • Чорнослив – 100-150 гр.
  • Часник – 2-3 зубчики.
  • Гірчиця – 100 гр.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гуски промиваємо, очищаємо від залишків пір’я і позбавляємося надлишків жиру. А для того, щоб жир витопився, робимо надрізи по всій поверхні уникаючи грудку.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Для маринування використовуємо звичайну гірчицю, подрібнений часник і спеції. Для цього добре змащуємо всю тушку всередині та зовні сумішшю гірчиці, часнику і спецій, обертаємо її в харчову плівку і прибираємо на ніч у холодильник.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Гусака фаршируємо чорносливом, черевце сколюємо довгою шпажкою або зашиваємо товстою ниткою. Кладемо фаршированого гусака в рукав для запікання, закріплюємо краї та в кількох місцях протикаємо його, так буде виходити пара.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

4. Духовку гріємо до 180 градусів і ставимо туди гусака, запікаємо до повної готовності 1,5-2 години. До гуски з чорносливом відмінно підійде за своїми смаковими якостями гранатовий соус наршараб.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Гуска, запечена в рукаві з гречкою та грибами

Щоб звичні продукти заграли по-новому, спробуйте використовувати їх у нестандартних рецептах. Наприклад, гусак, фарширований гречкою та грибами, запечений у рукаві.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2 кг.
  • Гречка – 150-200 гр.
  • Печериці – 100 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Перець чорний – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Соняшникова олія – 1-2 ст. л.л.

Процес приготування:

1. Гречку варимо в злегка підсоленій воді.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Тушку гуски промиваємо в холодній воді, чистимо від залишків пір’я, відрізаємо прошарки жиру і обсушуємо. Натираємо її спеціями і сіллю, загортаємо в харчову плівку, прибираємо в холодильник на 8 годин мінімум.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, часник подрібнюємо пресом, печериці ріжемо часточками. На невеликій кількості соняшникової олії обсмажуємо цибулю до напівпрозорого стану, додаємо до неї гриби, смажимо доти, доки не випарується волога, солимо, додаємо часник і вимикаємо вогонь. Петрушку дрібно рубаємо ножем. Змішуємо для начинки гречку, петрушку, обсмажені цибулю та гриби, добре перемішуємо, перчимо.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

4. Тушку гуски фаршируємо гречкою та грибами, черевце закріплюємо за допомогою ниток, щоб начинка не випала. Кладемо гуску в рукав, краї зав’язуємо і робимо кілька невеликих проколів на рукаві. Духовку розігріваємо до 180-200 градусів і запікаємо гусака 1,5-2 години, за півгодини до готовності рукав необхідно акуратно розрізати та змастити м’ясо жиром, так гусак зарум’яниться зверху, за 15 хвилин птаха можна перевернути та зробити те ж саме з іншого боку. Розрізаємо черевце готового гусака і викладаємо його на велике блюдо, як прикрасу підійдуть печені яблука.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Смачна соковита гуска, фарширована рисом у рукаві

Рис – універсальний гарнір, який може бути, як солоним, так і солодким, з ним можна влаштовувати будь-які кулінарні експерименти. Пропонуємо спробувати дуже смачний і неординарний рецепт гуски, фаршированої рисом і яблуками.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2,5-3 кг.
  • Яблука – 3 шт.
  • Рис – 200 гр.
  • Майонез – 2-3 ст.л.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Паприка – 0,5-1 ч. л.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Соняшникова олія – 2-3 ст.л.

Процес приготування:

1. Тушку птиці добре промиваємо всередині та зовні, видаляємо прошарки жиру, сушимо за допомогою паперових рушників, натираємо м’ясо сіллю і залишаємо в холодильнику.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Для начинки необхідно відварити рис у підсоленій воді, промити його холодною водою на друшляку. На сухій сковорідці розтоплюємо до світло-коричневого кольору одну столову ложку цукру, потім додаємо на пательню дві ложки соняшникової олії. Яблука нарізаємо часточками, кладемо на сковорідку до цукру і смажимо 10-15 хвилин, постійно помішуючи. Змішуємо рис, яблука та чайну ложку паприки.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Наповнюємо гуску начинкою, черевце зшиваємо нитками або скріплюємо великою шпажкою, зверху змащуємо птицю майонезом, кладемо її в рукав для запікання. У духовку, розігріту до 180 градусів, кладемо птицю, запікаємо 1,5-2 години. Готового гусака викладаємо на велике блюдо, частину начинки можна дістати і викласти поруч із м’ясом.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Дуже простий рецепт приготування гуски, запеченої з медом

Приготувати смачне, рум’яне й ароматне м’ясо гуски можна за дуже простим рецептом. Нам знадобиться трохи часнику та меду. Завдяки меду, гусак набуде золотистої скоринки, а часник додасть м’ясу аромату та пікантності.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2-2,5 кг.
  • Часник – 5-6 зубчиків.
  • Мед – 5-6 ст. л.л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Спеції (паприка, базилік, сухий імбир) – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Гусака промиваємо під проточною водою, очищаємо шкірку від залишків пір’я, видаляємо жирові прошарки. Щоб м’ясо краще замаринувалося по всій тушці робимо невеликі надрізи.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Цедру одного лимона натираємо на дрібну тертку, подрібнюємо часник через прес. Змішуємо цедру, часник, сухий імбир, базилік, паприку, сіль, сік половини лимона. Цим маринадом натираємо гусака всередині та зовні, ставимо м’ясо в холодильник на 8-12 годин.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Гусака дістаємо з холодильника, наступним кроком ретельно змащуємо його медом. Краще і зручніше буде робити це руками. Кладемо птицю в рукав, краї рукава закріплюємо з обох боків. Духовку розігріваємо до 200 градусів і ставимо туди деко з гускою. Час запікання – 2 години, через годину гусака потрібно буде перевернути на інший бік і запікати до повної готовності. Готову птицю подаємо до столу зі свіжими овочами.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

Гуска, запечена в рукаві з айвою, яблуками та апельсинами

Ще одна варіація на тему фаршированого гусака – це начинка з айви, яблук та апельсинів. Ніжне м’ясо з приємним ароматом і легким кисло-солодким смаком фруктової начинки займе гідне місце на святковому столі.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2,5 кг.
  • Айва – 4-5 шт.
  • Яблука – 2-3 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сухий імбир – 1 ч. л.л.
  • Мед – 1 ст.л.
  • Перець чорний – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гуски промиваємо, очищаємо від залишків пір’я, видаляємо всі видимі жирові прошарки, насухо витираємо тушку паперовими рушниками. Гострим ножем робимо поздовжні проколи під шкірою, щоб у процесі готування витікав жир. Змішуємо сіль у кількості з розрахунку одна чайна ложка на кілограм м’яса і перець за смаком, натираємо тушку всередині і зовні, відправляємо її в холодне місце на час від 8 годин до трьох діб.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Айву очищаємо, нарізаємо часточками, скроплюємо їх лимонним соком. Готуємо пюре з яблук, цедри лимона й апельсина за допомогою блендера, змішуємо його із соком одного лимона й апельсина, сухим імбиром, медом.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Половину пюре змішуємо з часточками айви і наповнюємо гусака цією начинкою, отвори в тушці зашиваємо товстими нитками. Частиною пюре, що залишилася, добре змащуємо гусака. Кладемо фаршировану тушку в рукав, зав’язуємо краї рукава і відправляємо його в розігріту духовку. Температуру духовки ставимо на 180-200 градусів, запікаємо гусака 2-3 години. З готової гуски видаляємо нитки і разом з айвою викладаємо птицю на велике блюдо.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!

М’яка, соковита гуска, запечена в гірчиці в духовці

Повсякденне меню має бути різноманітним, здивуйте своїх домашніх і приготуйте їм на обід соковитого гусака в гірчиці. Крім того, що гірчиця гарно доповнює м’ясні страви, вона ще чудово підходить для маринадів, а під час запікання гірчиця перешкоджає витіканню м’ясного соку та посилює аромат.

Інгредієнти:

  • Тушка гуски – 2,5 кг.
  • Гірчиця – 150 гр.
  • Паприка – за смаком
  • Чорний перець мелений – за смаком.
  • Часник – 3-4 зубчики.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гуски ретельно промиваємо під холодною водою, видаляємо залишки нутрощів і пір’я, потім акуратно зрізаємо всі видимі прошарки жиру, витираємо паперовими рушниками та робимо невеликі надрізи між тулубом, крилами та ніжками, вони потрібні, щоб у процесі готування витікав жир.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Гуска в рукаві, запечена в духовці

2. Давимо пресом часник, змішуємо його зі спеціями та сіллю. Натираємо цією сумішшю гусака всередині та зовні, загортаємо в харчову плівку і відправляємо маринуватися в холодне місце мінімум на 8 годин.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

3. Добре перемішуємо гірчицю та мед. Після того, як гусак замаринується, змащуємо його гірчично-медовою сумішшю всередині та зовні, запаковуємо в рукав для запікання.

4. У духовку, розігріту до 180 градусів, ставимо гуску, рукав із птицею для зручності можна розташувати на деку. Після закінчення 2 годин, акуратно розрізаємо рукав, змащуємо зверху гусака соком, що виділився в процесі запікання, і ставимо м’ясо ще на 25-30 хвилин у духовку, до утворення золотистої скоринки. До готової гуски радимо приготувати гірчично-апельсиновий соус і подавати до столу.

Гуска в рукаві, запечена в духовці

Смачного!