Суміш хрустких вівсяних пластівців з горіхами і сухофруктами – гранола – популярний сніданок або перекус в Сполучених Штатах Америки. Від мюслі це блюдо відрізняється додаванням меду, а також тим, що вівсяна крупа підсушується до хрускоту в духовій печі.
Снек, що містить в собі мікс горіхів і сухофруктів, швидко насичує і втамовує голод, тому гранола можна брати з собою в похід, їсти на сніданок або полуденок. Отже, запасаємося солодким, хрустким і розсипчастим продуктом!
Складові:
- великі вівсяні пластівці – 300 г;
- горіхи (волоські, мигдаль, фундук і т.д.) – 150 г;
- родзинки – 100 г;
- гарбузове насіння – 70 г;
- мигдальні пелюстки – 50 г;
- мед – 150 г;
- апельсини – 1-2 шт .;
- рослинне масло – 3 ст. ложки;
- мелена кориця – 1 ч. ложка;
- сіль – ½ ч. ложки.
Дієтична гранола рецепт
Як приготувати гранола будинку
- Горіхи рубаємо ножем або розчавлює товкачем на шматочки довільного розміру, намагаючись не надто подрібнювати. Тут можна використовувати як один вид горіхів (наприклад волоські), так і зробити мікс з кешью, мигдалю, фундука тощо Чим більше горіхів, тим смачніше буде гранола!
- З апельсинів вичавлюємо сік (потрібно отримати 150 мл), змішуємо з медом і олією. Розміщуємо на мінімальний вогонь, кидаємо сіль, для ароматизації додаємо корицю. Розігріваємо цю суміш на мінімальному вогні до повного розчинення меду.
- У об’ємну миску висипаємо вівсяні пластівці, додаємо мигдальні пелюстки, гарбузове насіння і шматочки горіхів.
- Вливаємо теплу медову масу і старанно все перемішуємо, щоб сухі пластівці рівномірно вкрилися рідким соусом з ароматом кориці.
- Перекладаємо вміст миски на застелений пергаментом деко, розподіляючи пластівці рівним шаром однакової товщини. Підсушуємо гранола в духовці 40-50 хвилин при температурі 160 градусів. Кожні 8-10 хвилин дістаємо деко і гарненько перемішуємо вміст, щоб пластівці просушилися рівномірно.
- Домігшись появи темної карамельної скоринки, розсипчастості і характерного для гранола хрускоту, витягаємо снек з духовий печі.
- Остудивши, перекладаємо суміш в миску, додаємо заздалегідь промитий і висушений ізюм, перемішуємо. Можна додати в гранола і інші сухофрукти, але якщо будете використовувати великі ягоди / фрукти, не забудьте попередньо подрібнити їх ножем.
- Зберігаємо гранола в сухому місці в щільно закритих ємностях до двох тижнів.
- Вживаємо снек з йогуртом, молоком або просто так.
Гранола в домашніх умовах готова! Смачного!