Готуємо салат з буряка

Салат з буряка на зиму
Цариця полів і кухні – це про овочі, який і після термічної обробки залишається таким же корисним, як і в сирому вигляді. Пропонуємо вам сьогодні вибрати для себе рецепт салату з буряка і приготувати його на зиму, а різноманітність добірки дозволить зробити це будь-якому гурману і любителю закаток.

Цінність таких салатів в тому, що додавання до рецептури будь-якого овоча доречно – так ми кожен раз винаходимо новий салат, а відкривши заготовку взимку, отримуємо відмінну борщового заправку!

Правило номер один, перед тим як ми приступимо до приготування салатів з буряком – правильно вибрати бордовий коренеплід.

  • Вибираємо овоч середнього розміру, з рівномірним фарбуванням: занадто великий овоч часто має в середині білі кільця, а дрібні – незручно чистити.
  • Якщо ж у вас свій город, то для переробки підійдуть дрібні плоди, що не зберігаються довго. Тоді натирати або нарізати їх зручніше в кухонному комбайні або пропускати в м’ясорубці.

Приготувавши все необхідне – і овочі, і інструменти, приступаємо до вивчення параду зимових бурякових салатів.

Салат з буряком «Будьте здорові»

Складові

  • Коренеплід буряка – 8-10 шт. середнього розміру (близько 2 кг);
  • Цибуля ріпчаста – 10 шт. (Близько кілограма);
  • Олія соняшникова – 200 мл;
  • Сіль велика – столова ложка з верхом;
  • Оцет столовий 9% – 100 мл.

Як приготувати салат на зиму з буряка

Приготування

  1. Буряк миємо, чистимо від шкірки і натираємо на крупній буряковій тертці.
  2. Цибулю чистимо від лушпиння і розрізаємо півкільцями або четвертинками (за бажанням).
  3. Змішуємо підготовлений коренеплід з цибулею, додаємо решту продуктів за рецептом і залишаємо овочеве асорті на ніч (на 12 годин) настоюватися.
  4. Після покладеного часу салат встановлюємо на вогонь, доводимо до кипіння і кип’ятимо суміш 25 хвилин.
  5. Киплячу суміш швидко розкладаємо в заздалегідь стерилізовані ємності і закочує.

Баночки перевертаємо верх дном, укутуємо рушником: салат повинен остигати повільно.

Заготівля бурякового салату з квасолею

Заготівля бурякового салату з квасолею

нам знадобитися

  • Буряк (попередньо відварена в шкірці до напівготовності) – 3 кг + –
  • Морква – 0,5 кг + –
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг + –
  • Квасоля (попередньо відварена) – 0,5 кг сухої + –
  • Томатна паста – 0,5 л + –
  • Рослинна олія – ​​0,5 л + –
  • Чорний перець – 1 ч.л. + –
  • Сіль – 3 ст.л. або за смаком + –

Як готувати салат з буряком

У складі цього салату є всі інгредієнти знаменитого українського борщу. Якщо у вас немає часу для його тривалого приготування або ви завжди поспішаєте студент, ця заправка-салат скоротить час готування борщу до мінімуму.

  1. Першим етапом приготування буде попереднє відварювання буряків і квасолі: буряк варимо до напівготовності 25-30 хвилин, квасоля також не повинна розваритися на підготовчому етапі.
  2. Цибулю нарізаємо півкільцями або четвертинками (півкільця в готовому салаті виглядають краще).
  3. Всі продукти змішуємо у великій каструлі або тазу, додаємо рослинне масло, сіль і перець і варимо на середньому вогні близько години (50 – 60 хвилин). Така тривала теплова обробка потрібна для квасолі, яка в іншому випадку може зіпсувати салат (він просто «вибухне»).
  4. Готовий салат фасуємо в стерилізовані банки, закриваємо залізними кришками, перевертаємо догори дном і укутуємо на добу (салат повинен охолонути повільно).

Маринована борщова буряк

Пропонуємо вам ще одну заготовку, яку можна використовувати як салат або для приготування борщу.

Складові

  • Буряк

для маринаду

  • Вода – 1 літр;
  • Цукор – 40 г;
  • Сіль – 40 г;
  • Оцет столовий 9% – 60 м

Маринована борщова буряк

Як приготувати

  1. Буряк, як і в попередньому рецепті, потрібно відварити до напівготовності (близько 30 хвилин).
  2. Поки відварюється буряк, готуємо і маринад – в цілому він повинен покипіти 10 хвилин. Оцет додаємо в кінці кипіння.
  3. Остудивши, чистимо шкірку і натираємо на овочевій тертці (красива нарізка виходить на тертці Borner).
  4. На дно чистих півлітрових банок укладаємо по 3 горошини запашного перцю, 1 шт. гвоздики, 2 невеликих лаврових листки.
  5. Баночки зі спеціями заповнюємо нарізаною відвареної буряком і заливаємо теплим маринадом.
  6. Підготовлені баночки з салатом стерилізуємо: 0,5-літровий -10 хвилин, 1 літрові -15 хвилин.

Після стерилізації банки закочує і залишаємо охолоджуватися.

Салат «Зимова волоть»

Багато з тих, хто стежить за вагою, знають знаменитий салат «Метелка», де головними інгредієнтами є сирі буряки і капуста. Пропонуємо вам його зимовий варіант, який не обов’язково закривати під залізну кришку.

Що нам знадобиться

  • Капуста білокачанна (для краси можна готувати з червонокачанної) – 1 середній качан;
  • Морквина – 2 великих;
  • Буряк – 2 великих (близько 1 кг);
  • Часник – 1 головка.

для маринаду

  • Вода – 750 г;
  • Рослинна олія – ​​1 стакан;
  • Столовий оцет 9% – 1 стакан;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Сіль – 2 ст. л. з гіркою.

Буряковий салат на зиму - домашній рецепт

Приготування

  1. Сирі буряк і моркву натираємо на овочевій тертці.
  2. Капусту нарізаємо соломкою або квадратиками (за бажанням).
  3. Часник чистимо, кожен зубок трохи придавлюємо лезом ножа.
  4. У скляну банку або в каструлю укладаємо овочі кулями, додаючи до морквині і буряках по кілька зубків часнику.
  5. Всі інгредієнти маринаду з’єднуємо, кип’ятимо і заливаємо овочі.
  6. Якщо овочі складені в каструлю, наверх укладаємо вантаж.

Після повного охолодження овочевий салат ставимо в холодильник або на балкон. Дегустацію можна проводити вже через 3 дні.

Домашній салат на зиму «Асорті»

Така зимова заготівля стане відмінним гарніром до каш або картопляного пюре. Саме тому салат з буряка рекомендується закривати в баночки 500-750 г – це та порція, якої вистачить на вечерю сім’ї з 4 осіб.

Нам знадобиться

  • Буряк – 4кг;
  • Томати – 1,5 кг;
  • Болгарський перець – 0,5 кг;
  • Часник – 3 головки;
  • Петрушка – 100-200 г;
  • Ріпчасту цибулю – 0,5 кг;
  • Рослинна олія – ​​0,5 л;
  • Оцет – 50 мл;
  • Цукор – 200 г;
  • Сіль – 2 ст. л.

Домашній салат на зиму з капусти і буряка

Приготування

    1. Сирий буряк натираємо на овочевій тертці.
    2. Томати і болгарський перець пропускаємо через м’ясорубку або використовуємо кухонний комбайн.
    3. Часник пропускаємо через прес, петрушку подрібнюємо.
    4. Обсмажуємо нарізану цибулю на рослинній олії (відокремлюємо 100 г від його загальної кількості).
    5. Змішуємо подрібнені овочі і обсмажену цибулю, додаємо сіль, цукор і залишився рослинне масло.
    6. Суміш тушкуємо на повільний вогонь 40-45 хвилин.
    7. В кінці приготування в салат додаємо оцет.
    8. Розкладаємо гарячу суміш по стерилізованих банках і закочує.

Банки з салатом закочує і накриваємо чимось теплим (наприклад, ковдрою або рушниками). Через добу асорті можна опускати в підвал.

бурякова ікра

Повірте, що бурякова ікра не менше смачна, ніж кабачкова. Заготовивши салат з буряка на зиму так само, ви отримаєте ще одну вітамінну добавку до зимового меню.

Складові

  • Буряк – 1 кг;
  • Морквина – 200 г;
  • Ріпчасту цибулю – 200 г;
  • Болгарський перець – 0,5 кг;
  • Томатний соус – 150 г;
  • Сіль – 1 ст.л .;
  • Цукор – 100 г;
  • Рослинну рафіновану олію – 200 г.

dachnye-fantazii-gotovim-salat-iz-svekly6

Як приготувати

    1. Буряк відварити, очистити від шкірки і натерти на овочевій тертці. Також її можна пропустити через м’ясорубку.
    2. Сиру моркву натираємо на овочевій тертці.
    3. Ріпчасту цибулю і болгарський перець нарізати півкільцями.
    4. Всі підготовлені овочі укладаємо в каструлю, додаємо рослинне масло, томатну сіль, цукор.

Гасити 30 хвилин, потім закатати і загорнути банки чимось теплим до охолодження.

Корейська салат з буряка

Буряковий салат по-корейськи можна готувати з сирого буряка, за однойменним рецептом для корейської моркви, але ми пропонуємо вам випробувати рецепт складніше. До того ж його можна закупорити в баночки і зберегти салат на зиму.

З отриманої кількості інгредієнтів ми отримаємо чотири баночки по 0,5 л буряка по-корейськи.

Для рецепта нам знадобитися

  • Буряк – 1 кг;
  • Яблука кислих сортів – 7-8 штук;
  • Ріпчасту цибулю – 6 шт .;
  • Сіль – 1 ч. Л .;
  • Оцет столовий – 1,5 склянки;
  • Цукор – 200 г;
  • Лимон – 1 шт .;
  • Гірчиця в зернах і кмин – по щіпці;
  • Лавровий лист – 4-6 листочків;
  • Часник – 1 головка.

Приготування

Буряк для корейського салат можна брати не велику. Так вона приготується швидше, та й натирати її буде зручніше.

  1. Буряк для салату можна приготувати кількома способами.
    наприклад:
    – запекти в духовці
    – відварити у воді
    – спекти в мультиварці.
  2. Яблука помити і нарізати невеликими кубиками.
  3. У каструльку наливаємо оцет, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Кидаємо в нього кубики яблук і варимо на слабкому вогні 15 хвилин.
  4. До яблук відправляємо і нарізану цибулю, додаємо сіль і цукор.
  5. Після лука в каструлю відправляємо нарізану кубиками відварну або запечену буряк, сік з лимона, кмин, гірчицю і лавровий лист. За бажанням в салатну суміш можна додати гіркого перцю.
  6. Після цього тушкуємо салат з буряка на повільному вогні ще 20 хвилин.

Після цього салат фасуємо в стерилізовані банки і закручуємо стерилізованими металевими кришками. Салат не стерилізуємо, а просто вкутуємо теплим пледом до повного охолодження.

Як ви встигли помітити в нашій добірці, салат з буряка на зиму – заготівля зовсім не складна і не вимагає тривалого стояння на кухні, але це те, що прикрасить і збагатить вітамінами наше зимове меню.

Салат з буряком благодатно сусідить з безліччю овочів і може стати саме тим рецептом, який дозволить вам фантазувати на кухні. Експериментуйте, дорогі друзі, і діліться своїми новими рецептами в коментарях!

Смачного!