Цариця полів і кухні – це про овочі, який і після термічної обробки залишається таким же корисним, як і в сирому вигляді. Пропонуємо вам сьогодні вибрати для себе рецепт салату з буряка і приготувати його на зиму, а різноманітність добірки дозволить зробити це будь-якому гурману і любителю закаток.
Цінність таких салатів в тому, що додавання до рецептури будь-якого овоча доречно – так ми кожен раз винаходимо новий салат, а відкривши заготовку взимку, отримуємо відмінну борщового заправку!
Правило номер один, перед тим як ми приступимо до приготування салатів з буряком – правильно вибрати бордовий коренеплід.
- Вибираємо овоч середнього розміру, з рівномірним фарбуванням: занадто великий овоч часто має в середині білі кільця, а дрібні – незручно чистити.
- Якщо ж у вас свій город, то для переробки підійдуть дрібні плоди, що не зберігаються довго. Тоді натирати або нарізати їх зручніше в кухонному комбайні або пропускати в м’ясорубці.
Приготувавши все необхідне – і овочі, і інструменти, приступаємо до вивчення параду зимових бурякових салатів.
Салат з буряком «Будьте здорові»
Складові
- Коренеплід буряка – 8-10 шт. середнього розміру (близько 2 кг);
- Цибуля ріпчаста – 10 шт. (Близько кілограма);
- Олія соняшникова – 200 мл;
- Сіль велика – столова ложка з верхом;
- Оцет столовий 9% – 100 мл.
Приготування
- Буряк миємо, чистимо від шкірки і натираємо на крупній буряковій тертці.
- Цибулю чистимо від лушпиння і розрізаємо півкільцями або четвертинками (за бажанням).
- Змішуємо підготовлений коренеплід з цибулею, додаємо решту продуктів за рецептом і залишаємо овочеве асорті на ніч (на 12 годин) настоюватися.
- Після покладеного часу салат встановлюємо на вогонь, доводимо до кипіння і кип’ятимо суміш 25 хвилин.
- Киплячу суміш швидко розкладаємо в заздалегідь стерилізовані ємності і закочує.
Баночки перевертаємо верх дном, укутуємо рушником: салат повинен остигати повільно.
Заготівля бурякового салату з квасолею
нам знадобитися
- Буряк (попередньо відварена в шкірці до напівготовності) – 3 кг + –
- Морква – 0,5 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 0,5 кг + –
- Квасоля (попередньо відварена) – 0,5 кг сухої + –
- Томатна паста – 0,5 л + –
- Рослинна олія – 0,5 л + –
- Чорний перець – 1 ч.л. + –
- Сіль – 3 ст.л. або за смаком + –
Як готувати салат з буряком
У складі цього салату є всі інгредієнти знаменитого українського борщу. Якщо у вас немає часу для його тривалого приготування або ви завжди поспішаєте студент, ця заправка-салат скоротить час готування борщу до мінімуму.
- Першим етапом приготування буде попереднє відварювання буряків і квасолі: буряк варимо до напівготовності 25-30 хвилин, квасоля також не повинна розваритися на підготовчому етапі.
- Цибулю нарізаємо півкільцями або четвертинками (півкільця в готовому салаті виглядають краще).
- Всі продукти змішуємо у великій каструлі або тазу, додаємо рослинне масло, сіль і перець і варимо на середньому вогні близько години (50 – 60 хвилин). Така тривала теплова обробка потрібна для квасолі, яка в іншому випадку може зіпсувати салат (він просто «вибухне»).
- Готовий салат фасуємо в стерилізовані банки, закриваємо залізними кришками, перевертаємо догори дном і укутуємо на добу (салат повинен охолонути повільно).
Маринована борщова буряк
Пропонуємо вам ще одну заготовку, яку можна використовувати як салат або для приготування борщу.
Складові
- Буряк
для маринаду
- Вода – 1 літр;
- Цукор – 40 г;
- Сіль – 40 г;
- Оцет столовий 9% – 60 м
Як приготувати
- Буряк, як і в попередньому рецепті, потрібно відварити до напівготовності (близько 30 хвилин).
- Поки відварюється буряк, готуємо і маринад – в цілому він повинен покипіти 10 хвилин. Оцет додаємо в кінці кипіння.
- Остудивши, чистимо шкірку і натираємо на овочевій тертці (красива нарізка виходить на тертці Borner).
- На дно чистих півлітрових банок укладаємо по 3 горошини запашного перцю, 1 шт. гвоздики, 2 невеликих лаврових листки.
- Баночки зі спеціями заповнюємо нарізаною відвареної буряком і заливаємо теплим маринадом.
- Підготовлені баночки з салатом стерилізуємо: 0,5-літровий -10 хвилин, 1 літрові -15 хвилин.
Після стерилізації банки закочує і залишаємо охолоджуватися.
Салат «Зимова волоть»
Багато з тих, хто стежить за вагою, знають знаменитий салат «Метелка», де головними інгредієнтами є сирі буряки і капуста. Пропонуємо вам його зимовий варіант, який не обов’язково закривати під залізну кришку.
Що нам знадобиться
- Капуста білокачанна (для краси можна готувати з червонокачанної) – 1 середній качан;
- Морквина – 2 великих;
- Буряк – 2 великих (близько 1 кг);
- Часник – 1 головка.
для маринаду
- Вода – 750 г;
- Рослинна олія – 1 стакан;
- Столовий оцет 9% – 1 стакан;
- Цукор – 1 склянка;
- Сіль – 2 ст. л. з гіркою.
Приготування
- Сирі буряк і моркву натираємо на овочевій тертці.
- Капусту нарізаємо соломкою або квадратиками (за бажанням).
- Часник чистимо, кожен зубок трохи придавлюємо лезом ножа.
- У скляну банку або в каструлю укладаємо овочі кулями, додаючи до морквині і буряках по кілька зубків часнику.
- Всі інгредієнти маринаду з’єднуємо, кип’ятимо і заливаємо овочі.
- Якщо овочі складені в каструлю, наверх укладаємо вантаж.
Після повного охолодження овочевий салат ставимо в холодильник або на балкон. Дегустацію можна проводити вже через 3 дні.
Домашній салат на зиму «Асорті»
Така зимова заготівля стане відмінним гарніром до каш або картопляного пюре. Саме тому салат з буряка рекомендується закривати в баночки 500-750 г – це та порція, якої вистачить на вечерю сім’ї з 4 осіб.
Нам знадобиться
- Буряк – 4кг;
- Томати – 1,5 кг;
- Болгарський перець – 0,5 кг;
- Часник – 3 головки;
- Петрушка – 100-200 г;
- Ріпчасту цибулю – 0,5 кг;
- Рослинна олія – 0,5 л;
- Оцет – 50 мл;
- Цукор – 200 г;
- Сіль – 2 ст. л.
Приготування
- Сирий буряк натираємо на овочевій тертці.
- Томати і болгарський перець пропускаємо через м’ясорубку або використовуємо кухонний комбайн.
- Часник пропускаємо через прес, петрушку подрібнюємо.
- Обсмажуємо нарізану цибулю на рослинній олії (відокремлюємо 100 г від його загальної кількості).
- Змішуємо подрібнені овочі і обсмажену цибулю, додаємо сіль, цукор і залишився рослинне масло.
- Суміш тушкуємо на повільний вогонь 40-45 хвилин.
- В кінці приготування в салат додаємо оцет.
- Розкладаємо гарячу суміш по стерилізованих банках і закочує.
Банки з салатом закочує і накриваємо чимось теплим (наприклад, ковдрою або рушниками). Через добу асорті можна опускати в підвал.
бурякова ікра
Повірте, що бурякова ікра не менше смачна, ніж кабачкова. Заготовивши салат з буряка на зиму так само, ви отримаєте ще одну вітамінну добавку до зимового меню.
Складові
- Буряк – 1 кг;
- Морквина – 200 г;
- Ріпчасту цибулю – 200 г;
- Болгарський перець – 0,5 кг;
- Томатний соус – 150 г;
- Сіль – 1 ст.л .;
- Цукор – 100 г;
- Рослинну рафіновану олію – 200 г.
Як приготувати
- Буряк відварити, очистити від шкірки і натерти на овочевій тертці. Також її можна пропустити через м’ясорубку.
- Сиру моркву натираємо на овочевій тертці.
- Ріпчасту цибулю і болгарський перець нарізати півкільцями.
- Всі підготовлені овочі укладаємо в каструлю, додаємо рослинне масло, томатну сіль, цукор.
Гасити 30 хвилин, потім закатати і загорнути банки чимось теплим до охолодження.
Корейська салат з буряка
Буряковий салат по-корейськи можна готувати з сирого буряка, за однойменним рецептом для корейської моркви, але ми пропонуємо вам випробувати рецепт складніше. До того ж його можна закупорити в баночки і зберегти салат на зиму.
З отриманої кількості інгредієнтів ми отримаємо чотири баночки по 0,5 л буряка по-корейськи.
Для рецепта нам знадобитися
- Буряк – 1 кг;
- Яблука кислих сортів – 7-8 штук;
- Ріпчасту цибулю – 6 шт .;
- Сіль – 1 ч. Л .;
- Оцет столовий – 1,5 склянки;
- Цукор – 200 г;
- Лимон – 1 шт .;
- Гірчиця в зернах і кмин – по щіпці;
- Лавровий лист – 4-6 листочків;
- Часник – 1 головка.
Приготування
Буряк для корейського салат можна брати не велику. Так вона приготується швидше, та й натирати її буде зручніше.
- Буряк для салату можна приготувати кількома способами.
наприклад:
– запекти в духовці
– відварити у воді
– спекти в мультиварці. - Яблука помити і нарізати невеликими кубиками.
- У каструльку наливаємо оцет, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Кидаємо в нього кубики яблук і варимо на слабкому вогні 15 хвилин.
- До яблук відправляємо і нарізану цибулю, додаємо сіль і цукор.
- Після лука в каструлю відправляємо нарізану кубиками відварну або запечену буряк, сік з лимона, кмин, гірчицю і лавровий лист. За бажанням в салатну суміш можна додати гіркого перцю.
- Після цього тушкуємо салат з буряка на повільному вогні ще 20 хвилин.
Після цього салат фасуємо в стерилізовані банки і закручуємо стерилізованими металевими кришками. Салат не стерилізуємо, а просто вкутуємо теплим пледом до повного охолодження.
Як ви встигли помітити в нашій добірці, салат з буряка на зиму – заготівля зовсім не складна і не вимагає тривалого стояння на кухні, але це те, що прикрасить і збагатить вітамінами наше зимове меню.
Салат з буряком благодатно сусідить з безліччю овочів і може стати саме тим рецептом, який дозволить вам фантазувати на кухні. Експериментуйте, дорогі друзі, і діліться своїми новими рецептами в коментарях!
Смачного!