Готуємо апетитний і привабливий двоколірний кекс з химерними візерунками, що нагадують мармуровий малюнок. В основі рецепта два види тесту – жовто-помаранчеве, замішане на базі гарбузового пюре, і темне – з додаванням порошку какао. Смакової бонус забезпечує шоколадно-сметанний глазур, розлита по поверхні виробу, і обсипана шматочками горіхів. Такий кекс гідний позачергового і навіть урочистого чаювання – за зовнішнім виглядом впевнено конкурує з багатьма тістечками і складними десертами!
Формується ця двоколірна випічка трохи довше стандартних кексів – тут кожен вид тесту замішується окремо, а при викладанні маси в форму належить невелика творча робота. Але результат того вартий! Оригінальний гарбузовий кекс крім прикраси столу доставляє і гастрономічне задоволення! Затемнені ділянки не тільки створюють контраст і розділяють «сонячний» м’якуш, малюючи хвилястий орнамент, а й надають випічці впевнений присмак шоколаду. Добре доповнює смак і аромат апельсинова цедра, додана до світлої частини. Кекс виходить м’яким, пористим і дуже насиченим, прекрасно поєднується з кавою, чаєм, фруктово-ягідними або молочними напоями.
Складові:
- гарбузове пюре – 125 г (приблизно 200 г очищеної гарбуза);
- яйця – 3 шт .;
- цукор – 200 г;
- рослинне масло (рафінована) – 50 мл;
- сметана – 50 г;
- вершкове масло – 70 г;
- какао-порошок – 30 г;
- борошно – 250 г;
- розпушувач тіста – 2 ч. ложки;
- ванільний цукор – 2 ч. ложки;
- цедра 1 апельсина;
- сіль – пучку.
Для глазурі:
- вершкове масло – 50 г;
- сметана – 2 ст. ложки;
- цукор – 2 ст. ложки;
- какао-порошок – 2 ст. ложки;
- волоські горіхи – близько 30 г.
Гарбузовий кекс рецепт з фото
[Ad # first]
[Ad # second]
- Готуємо гарбузове тісто. Одне яйце, 80 г звичайного цукру і чайну ложку ванільного збиваємо міксером до пишної білої піни.
- Додаємо всю порцію заздалегідь підготовленого і остудженого гарбузового пюре (спосіб його приготування описаний в рецепті гарбузового булочок). Вливаємо рафінована олія і додаємо цедру апельсина – лише тонкий помаранчевий шар, знятий з цитруса шляхом натирання на дрібній тертці (без білої гіркої частини). Злегка збиваємо суміш до однорідності.
- Окремо з’єднуємо 130 г борошна і чайну ложку розпушувача. Просіваємо і додаємо до рідкуватої гарбузової масі. Перемішуємо ложкою до розчинення борошняних грудок. Колір готового кексу буде залежати від яскравості і насиченості самої гарбуза – якщо тісто виходить блідим, можна додати пару-трійку пучок куркуми для посилення «сонячного» відтінку.
- Переходимо до другої частини. З’єднуємо какао-порошок, чайну ложку розпушувача і залишки борошна (120 г). Перемішуємо суху суміш.
- Вершкове масло, розм’якшене при кімнатній температурі, змішуємо з дрібкою солі, чайною ложкою ванільного цукру і залишками звичайного (120 г). Енергійно розтираємо виделкою.
- По одному додаємо решту 2 яйця. Розмішуємо масляну суміш після кожного. Слідом завантажуємо всю порцію сметани. Ще раз перемішуємо.
- Просіявши, додаємо борошняну суміш з какао-порошком, перемішуємо до однорідності. Шоколадна маса виходить густіше гарбузової. Довго вимішувати тісто для кексу не потрібно – як тільки розчиняться всі сухі ділянки, зупиняємося.
- Приступаємо до формування двоколірного гарбузового кексу. Вибираємо ємність для випічки, краще витягнуту прямокутну або у формі кільця (в нашому прикладі розмір форми 30х9,5 см). Дно і стінки злегка змащуємо маслом. Ложкою розподіляємо два види тесту в шаховому порядку – спочатку беремо шоколадну масу і викладаємо у вигляді квадратів, потім заповнюємо проміжки гарбузової сумішшю. Якщо залишилося невитрачених тісто, зверху формуємо ще один такий же шар.
- Тепер беремо дерев’яну шпажку і проводимо вздовж кексу – робимо кілька рухів знизу вгору, недбало перемішуючи шоколадну і гарбузову маси. Повторюємо процес 2-3 рази.
- Ставимо кекс в прогріту до 170 градусів духовку. Випікаємо близько 40 хвилин (час може відрізнятися – залежить від розміру форми). Як завжди перевіряємо готовність, опустивши глибоко в м’якуш дерев’яну шпажку – на ній не повинно залишатися сирого тесту.
- Готовий кекс охолодити. Паралельно готуємо глазур. Змішуємо відразу всі компоненти – масло, цукор, сметану і просіяний какао-порошок. Ставимо на повільний вогонь і, помішуючи, чекаємо об’єднання компонентів в однорідну масу.
- Наносимо шоколадну суміш на поверхню кексу. Поки шар глазурі не встиг застигнути, обсипає випічку порубаними великими шматочками волоськими горіхами.
- Як тільки глазур захолоне, можна розрізати кекс і приступати до дегустації симпатичного двоколірного вироби.
«Мармуровий» гарбузовий кекс готовий! Приємного чаювання!