Гарбузовий кекс «Мармуровий»

Готуємо апетитний і привабливий двоколірний кекс з химерними візерунками, що нагадують мармуровий малюнок. В основі рецепта два види тесту – жовто-помаранчеве, замішане на базі гарбузового пюре, і темне – з додаванням порошку какао. Смакової бонус забезпечує шоколадно-сметанний глазур, розлита по поверхні виробу, і обсипана шматочками горіхів. Такий кекс гідний позачергового і навіть урочистого чаювання – за зовнішнім виглядом впевнено конкурує з багатьма тістечками і складними десертами!

Формується ця двоколірна випічка трохи довше стандартних кексів – тут кожен вид тесту замішується окремо, а при викладанні маси в форму належить невелика творча робота. Але результат того вартий! Оригінальний гарбузовий кекс крім прикраси столу доставляє і гастрономічне задоволення! Затемнені ділянки не тільки створюють контраст і розділяють «сонячний» м’якуш, малюючи хвилястий орнамент, а й надають випічці впевнений присмак шоколаду. Добре доповнює смак і аромат апельсинова цедра, додана до світлої частини. Кекс виходить м’яким, пористим і дуже насиченим, прекрасно поєднується з кавою, чаєм, фруктово-ягідними або молочними напоями.

Складові:Гарбузовий кекс «Мармуровий»

  • гарбузове пюре – 125 г (приблизно 200 г очищеної гарбуза);
  • яйця – 3 шт .;
  • цукор – 200 г;
  • рослинне масло (рафінована) – 50 мл;
  • сметана – 50 г;
  • вершкове масло – 70 г;
  • какао-порошок – 30 г;
  • борошно – 250 г;
  • розпушувач тіста – 2 ч. ложки;
  • ванільний цукор – 2 ч. ложки;
  • цедра 1 апельсина;
  • сіль – пучку.

Для глазурі:

  • вершкове масло – 50 г;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • какао-порошок – 2 ст. ложки;
  • волоські горіхи – близько 30 г.

Гарбузовий кекс рецепт з фото

[Ad # first]

[Ad # second]

  1. Готуємо гарбузове тісто. Одне яйце, 80 г звичайного цукру і чайну ложку ванільного збиваємо міксером до пишної білої піни.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  2. Додаємо всю порцію заздалегідь підготовленого і остудженого гарбузового пюре (спосіб його приготування описаний в рецепті гарбузового булочок). Вливаємо рафінована олія і додаємо цедру апельсина – лише тонкий помаранчевий шар, знятий з цитруса шляхом натирання на дрібній тертці (без білої гіркої частини). Злегка збиваємо суміш до однорідності.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  3. Окремо з’єднуємо 130 г борошна і чайну ложку розпушувача. Просіваємо і додаємо до рідкуватої гарбузової масі. Перемішуємо ложкою до розчинення борошняних грудок. Колір готового кексу буде залежати від яскравості і насиченості самої гарбуза – якщо тісто виходить блідим, можна додати пару-трійку пучок куркуми для посилення «сонячного» відтінку.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  4. Переходимо до другої частини. З’єднуємо какао-порошок, чайну ложку розпушувача і залишки борошна (120 г). Перемішуємо суху суміш.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  5. Вершкове масло, розм’якшене при кімнатній температурі, змішуємо з дрібкою солі, чайною ложкою ванільного цукру і залишками звичайного (120 г). Енергійно розтираємо виделкою.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  6. По одному додаємо решту 2 яйця. Розмішуємо масляну суміш після кожного. Слідом завантажуємо всю порцію сметани. Ще раз перемішуємо.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  7. Просіявши, додаємо борошняну суміш з какао-порошком, перемішуємо до однорідності. Шоколадна маса виходить густіше гарбузової. Довго вимішувати тісто для кексу не потрібно – як тільки розчиняться всі сухі ділянки, зупиняємося.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  8. Приступаємо до формування двоколірного гарбузового кексу. Вибираємо ємність для випічки, краще витягнуту прямокутну або у формі кільця (в нашому прикладі розмір форми 30х9,5 см). Дно і стінки злегка змащуємо маслом. Ложкою розподіляємо два види тесту в шаховому порядку – спочатку беремо шоколадну масу і викладаємо у вигляді квадратів, потім заповнюємо проміжки гарбузової сумішшю. Якщо залишилося невитрачених тісто, зверху формуємо ще один такий же шар.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  9. Тепер беремо дерев’яну шпажку і проводимо вздовж кексу – робимо кілька рухів знизу вгору, недбало перемішуючи шоколадну і гарбузову маси. Повторюємо процес 2-3 рази.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  10. Ставимо кекс в прогріту до 170 градусів духовку. Випікаємо близько 40 хвилин (час може відрізнятися – залежить від розміру форми). Як завжди перевіряємо готовність, опустивши глибоко в м’якуш дерев’яну шпажку – на ній не повинно залишатися сирого тесту.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  11. Готовий кекс охолодити. Паралельно готуємо глазур. Змішуємо відразу всі компоненти – масло, цукор, сметану і просіяний какао-порошок. Ставимо на повільний вогонь і, помішуючи, чекаємо об’єднання компонентів в однорідну масу.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  12. Наносимо шоколадну суміш на поверхню кексу. Поки шар глазурі не встиг застигнути, обсипає випічку порубаними великими шматочками волоськими горіхами.Гарбузовий кекс «Мармуровий»
  13.  Як тільки глазур захолоне, можна розрізати кекс і приступати до дегустації симпатичного двоколірного вироби.Гарбузовий кекс «Мармуровий»

«Мармуровий» гарбузовий кекс готовий! Приємного чаювання!