Парові страви завжди більш дієтичні (в порівнянні з тушкованими або смаженими), саме тому їх намагаються вживати всі худнуть, а також діти і люди з хворобами шлунково-кишкового тракту. Для тих, хто вважає такі частування несмачними і навіть прісними, пора запропонувати приготувати форель на пару в домашніх умовах. У риби сімейства лососевих ніжний смак, якщо використовувати на додаток до неї вишукані приправи і спеції, то вийде вона в рази краще дорогих рибних делікатесів.
Всього за якихось півгодини з легкістю можна впоратися з приготуванням парової форелі. Використовуючи нескладну технологію і мінімум інгредієнтів (більшість з яких можна знайти в кожному будинку), ви зумієте швидко зробити вишукане корисне блюдо, оцінити яку зможуть всі члени вашої родини.
Але найголовніше – це те, що від з’їдених парових стейків ви не наберете жодного зайвого кілограма, оскільки в рецепті не передбачається жарка на маслі і калорійні заправки.
Стейки форелі на пару в пароварці
Складові
- Стейки форелі – 2 шт. + –
- Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
- Лимонний сік – 2 ст.л. + –
- Зелень – улюблена + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Чорний перець мелений – щіпка або за смаком + –
- Часник – 2 зубки + –
Приготування парової форелі в домашніх умовах
- Робимо заправку для парової форелі: змішуємо в мисці подрібнену зелень, подрібнений часник, рослинне масло, лимонний сік.
- Стейки риби солимо, перчимо, мачає їх гарненько з обох сторін в готової заправці.
- Викладаємо рибні шматочки на піднос пароварки, зверху поливаємо їх залишками часниково-лимонної заправки.
- Готувати страву на пару необхідно 10-15 хвилин. Потім можна дістати стейки з пароварки і разом з гарніром подати до столу. Гарнір бажано також брати дієтичний, відмінно доповнять парову рибу і малокалорійні легкі салати.
При бажанні, зробити стейки ви можете самостійно, не купуючи їх в магазині. Для цього вам потрібно буде цілу рибу очистити від луски, випатрати її, зрізати з неї голову, хвіст, плавники. Далі залишиться тільки промити тушку під проточною водою, обсушити її паперовими рушниками і нарізати порційними шматочками.
Як потрошити форель правильно
Процес розбирання форелі дивіться в покроковому відео рецепті.
Як приготувати форель на пару в мультиварці
Рецепт приготування парової форелі в мультиварці схожий з технологією приготування риби на пару в пароварці. Однак у готування в мультімашіне є одна велика перевага – форель можна приготувати 2 різними способами: в фользі і без неї.
У рецепті нижче ми опишемо класичну технологію стейків форелі на пару, т. Е. Без використання харчової фольги. Однак, якщо ви захочете зробити рибу у власному соку в фользі, тоді скористайтеся Радами кухарчука.
Складові
- Вода – 1 склянка (200 мл);
- Форель – 1 шт. (Вагою не більше 1 кг);
- Сушений чебрець – 2 гілочки;
- Сіль за смаком;
- Сік лимона – 1 ч. Л .;
- Чорний мелений перець – за смаком.
Як приготувати парову форель в мультиварці
- Тушку риби потрошимо, ділимо її на стейки.
- Посипаємо рибні шматочки сіллю (великої), сушеним чебрецем, меленим перцем.
- Збризгуємо форель лимонним соком, залишаємо її на 15 хвилин маринуватися.
- На дно мультіварочной чаші наливаємо склянку води, встановлюємо в чаші спеціальну форму для страв на пару, викладаємо в неї замариновану рибу.
- Кришку мультиварки закриваємо, виставляємо режим «Приготування на пару», готуємо форель протягом 20 хвилин. Подаємо парові стейки форелі зі свіжою зеленню, сирими овочами або овочевим пюре.
В цілому, час приготування риби на пару в різних Мультиварки (власне, як і в пароварка) буде відрізнятися. Все залежить від моделі та потужності вашого агрегату.
Форель на пару в фользі в мультиварці
Ті, хто хоче приготувати форель на пару в фользі в мультиварці, повинні знати, що готувати її можна 2 способами: відкритим і закритим.
Роблячи стейки відкритим способом (т. Е. В кошику, сформованої з фольги), риба вийде більш соковитою, завдяки виділився з неї соку. Приготована закритим способом риба буде більш суха, соку з неї виділиться значно менше.
Першим способом (відкритим) форель готується близько 30 хвилин, другим (закритим) – не більше 40.
Калорійність парової форелі
Для приготування форелі на пару підходять не всі види цього цінного і живильним риби. Щоб блюдо вийшло дійсно дієтичним, необхідно використовувати менш жирні і менш калорійні сорти цієї риби. До таких в свою чергу відносяться: райдужна, річкова, бурштинова, карельська.
У даних видів форелі досить ніжне м’ясо і невисокий коефіцієнт калорій, так що ці сорти ідеально підійдуть для готування дієтичних рибних страв на пару.
Таблиця калорійності форелі на пару
Вид форелі на пару Калорії (ккал) в розрахунку на 100 г продукту Янтарна в фользі 121,78 Карельська 108 річкова 123,5 Райдужна 98,83 Райдужна на пару в мультиварці 119 парове філе 175 морська форель 147
У таблиці наведено середній показник калорійності, тому в кожному окремому випадку він може трохи або суттєво відрізнятися. Все буде залежати від додаткових інгредієнтів страви, часу і, безумовно, способу приготування (у власному соку / без нього, в мультиварці / пароварці, з додаванням рослинних жирів / без них).
Використовуючи дані таблиці, ви завжди будете знати, як приготувати дієтичну форель на пару, щоб це було не тільки корисно, але й смачно.
Вдалого вам приготування!