Форель на пару

Форель на пару
Парові страви завжди більш дієтичні (в порівнянні з тушкованими або смаженими), саме тому їх намагаються вживати всі худнуть, а також діти і люди з хворобами шлунково-кишкового тракту. Для тих, хто вважає такі частування несмачними і навіть прісними, пора запропонувати приготувати форель на пару в домашніх умовах. У риби сімейства лососевих ніжний смак, якщо використовувати на додаток до неї вишукані приправи і спеції, то вийде вона в рази краще дорогих рибних делікатесів.

Всього за якихось півгодини з легкістю можна впоратися з приготуванням парової форелі. Використовуючи нескладну технологію і мінімум інгредієнтів (більшість з яких можна знайти в кожному будинку), ви зумієте швидко зробити вишукане корисне блюдо, оцінити яку зможуть всі члени вашої родини.

Але найголовніше – це те, що від з’їдених парових стейків ви не наберете жодного зайвого кілограма, оскільки в рецепті не передбачається жарка на маслі і калорійні заправки.

Стейки форелі на пару в пароварці

Складові

  • Стейки форелі – 2 шт. + –
  • Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
  • Лимонний сік – 2 ст.л. + –
  • Зелень – улюблена + –
  • Рослинна олія – ​​2 ст.л. + –
  • Чорний перець мелений – щіпка або за смаком + –
  • Часник – 2 зубки + –

Приготування парової форелі в домашніх умовах

  1. Робимо заправку для парової форелі: змішуємо в мисці подрібнену зелень, подрібнений часник, рослинне масло, лимонний сік.
  2. Стейки риби солимо, перчимо, мачає їх гарненько з обох сторін в готової заправці.
  3. Викладаємо рибні шматочки на піднос пароварки, зверху поливаємо їх залишками часниково-лимонної заправки.
  4. Готувати страву на пару необхідно 10-15 хвилин. Потім можна дістати стейки з пароварки і разом з гарніром подати до столу. Гарнір бажано також брати дієтичний, відмінно доповнять парову рибу і малокалорійні легкі салати.

При бажанні, зробити стейки ви можете самостійно, не купуючи їх в магазині. Для цього вам потрібно буде цілу рибу очистити від луски, випатрати її, зрізати з неї голову, хвіст, плавники. Далі залишиться тільки промити тушку під проточною водою, обсушити її паперовими рушниками і нарізати порційними шматочками.

Як потрошити форель правильно

Процес розбирання форелі дивіться в покроковому відео рецепті.

Як приготувати форель на пару в мультиварці

Рецепт приготування парової форелі в мультиварці схожий з технологією приготування риби на пару в пароварці. Однак у готування в мультімашіне є одна велика перевага – форель можна приготувати 2 різними способами: в фользі і без неї.

У рецепті нижче ми опишемо класичну технологію стейків форелі на пару, т. Е. Без використання харчової фольги. Однак, якщо ви захочете зробити рибу у власному соку в фользі, тоді скористайтеся Радами кухарчука.

Складові

  • Вода – 1 склянка (200 мл);
  • Форель – 1 шт. (Вагою не більше 1 кг);
  • Сушений чебрець – 2 гілочки;
  • Сіль за смаком;
  • Сік лимона – 1 ч. Л .;
  • Чорний мелений перець – за смаком.

forel-na-paru.jpg3

Як приготувати парову форель в мультиварці

  1. Тушку риби потрошимо, ділимо її на стейки.
  2. Посипаємо рибні шматочки сіллю (великої), сушеним чебрецем, меленим перцем.
  3. Збризгуємо форель лимонним соком, залишаємо її на 15 хвилин маринуватися.
  4. На дно мультіварочной чаші наливаємо склянку води, встановлюємо в чаші спеціальну форму для страв на пару, викладаємо в неї замариновану рибу.
  5. Кришку мультиварки закриваємо, виставляємо режим «Приготування на пару», готуємо форель протягом 20 хвилин. Подаємо парові стейки форелі зі свіжою зеленню, сирими овочами або овочевим пюре.

В цілому, час приготування риби на пару в різних Мультиварки (власне, як і в пароварка) буде відрізнятися. Все залежить від моделі та потужності вашого агрегату.

Форель на пару в фользі в мультиварці

Ті, хто хоче приготувати форель на пару в фользі в мультиварці, повинні знати, що готувати її можна 2 способами: відкритим і закритим.

Роблячи стейки відкритим способом (т. Е. В кошику, сформованої з фольги), риба вийде більш соковитою, завдяки виділився з неї соку. Приготована закритим способом риба буде більш суха, соку з неї виділиться значно менше.

Першим способом (відкритим) форель готується близько 30 хвилин, другим (закритим) – не більше 40.

forel-na-paru.jpg1

Калорійність парової форелі

Для приготування форелі на пару підходять не всі види цього цінного і живильним риби. Щоб блюдо вийшло дійсно дієтичним, необхідно використовувати менш жирні і менш калорійні сорти цієї риби. До таких в свою чергу відносяться: райдужна, річкова, бурштинова, карельська.

У даних видів форелі досить ніжне м’ясо і невисокий коефіцієнт калорій, так що ці сорти ідеально підійдуть для готування дієтичних рибних страв на пару.

Таблиця калорійності форелі на пару

Вид форелі на пару Калорії (ккал) в розрахунку на 100 г продукту Янтарна в фользі 121,78 Карельська 108 річкова 123,5 Райдужна 98,83 Райдужна на пару в мультиварці 119 парове філе 175 морська форель 147

У таблиці наведено середній показник калорійності, тому в кожному окремому випадку він може трохи або суттєво відрізнятися. Все буде залежати від додаткових інгредієнтів страви, часу і, безумовно, способу приготування (у власному соку / без нього, в мультиварці / пароварці, з додаванням рослинних жирів / без них).

Використовуючи дані таблиці, ви завжди будете знати, як приготувати дієтичну форель на пару, щоб це було не тільки корисно, але й смачно.

Вдалого вам приготування!