Фаршировані помідори з сиром – прекрасна холодна закуска, але можуть бути і цілком ситною їжею. Все залежить від того, що саме ви покладете начинку, крім сиру або навіть замість сиру.
Як ви вже зрозуміли, варіанти тут можуть бути самі різні. Важлива основна ідея: це свіжі помідори, нафаршировані чимось. Зауважимо, що виглядає це блюдо однаково красиво і привабливо і на святковому столі, і на пікніку, і на звичайному обіду – вечері. Так що поговоримо спочатку в принципі про те, як робиться це проста, але смачна страва, а потім про різних фаршах-начинках. У цьому рецепті ми не будемо вказувати кількість необхідних продуктів, тому що вам доведеться орієнтуватися на необхідну кількість фаршированих помідорів. А їх кількість як мінімум дорівнює очікуваній кількості їдців за столом, більше, природно, не забороняється, а тільки вітається: завжди знайдеться хтось, хто хоче добавки.
Вибираючи помідори, звертайте увагу на те, що вони повинні бути крепенькими, не размякшими і, що називається, «м’ясистими», не водянистими. Звичайно, помідори не повинні бути дрібними – вам же потрібно достатньо місця для начинки. Ще вони повинні бути більш або менш круглими (ми маємо на увазі, не витягнутими, як наприклад, «Дамські пальчики» або сливовидні) – вони повинні стояти на блюді стійко, як чашечки, не падати і не перекочуватися. Ну, і «для естетики» помідорчики підбирайте приблизно однакового розміру.
Отже, один з самих елементарних варіантів (не самий, тому що до сиру ми додали ще шинку, а можна обійтися і без неї).
Потрібно:
- Помідори – в необхідній кількості
- Сир – будь-який на ваш смак
- Яйця – приблизний розрахунок: 2 яйця 200 грамів сиру
- Майонез
- Шинка (за бажанням) – можна пресовану, можна замінити вареною ковбасою типу «Докторської»
- Кріп (за бажанням)
- Часник (за бажанням, 1-2 великих зубчики на 200 грамів сиру)
Приготування:
Спочатку робимо начинку, якої будемо фарширувати наші помідори.
Яйця зварити круто, остудити, очистити, потерти на крупній тертці або подрібнити (по суті, розчавити на дрібні шматочки) виделкою.
Сир потерти на крупній тертці.
Шинку потерти на крупній тертці.
Кріп (якщо додати його) вимити, підсушити, відрізати й викинути стебла-«палиці», решту дрібно нарізати.
Часник розчавити в спеціальній часничниці-«давилке» або дуже дрібно порізати.
Все перемішати, додати майонез і ще раз перемішати.
Помідори треба, звичайно ж, вимити і витерти. Потім акуратно відрізаємо помідорну «капелюшок» (втім, можливо, ви її називаєте помідорної «попкою») – ту частину, де знаходиться зелений «хвостик», приблизно близько 1 см, але не викидаємо її, вона нам знадобиться.
Тепер з допомогою маленького ножа і чайної ложки обережно виймаємо з помідора «нутрощі», видаляємо сік і насіння (Вам шкода це викидати? І не потрібно! Складайте все це в миску або в контейнер – і в холодильник. Трохи пізніше подрібніть блендером, посоліть і випийте як томатний сік або додайте в який-небудь соус замість томатної пасти). Помідорні «кришки» теж ложечкою очистимо від залишків соку і насіння.
Вийшли помідорні «стаканчики» залиште на обробній дошці догори дном на кілька хвилин, щоб стекли залишки соку, а потім розставте на блюді або на плоскій мілкій тарілці.
Тепер фаршируємо наші помідори, тобто акуратно заповнюємо їх начинкою, трохи уминая її чайною ложкою. Можна покласти начинку з невеликою «гіркою».
Накриваємо фаршировані помідори їх власними кришечками (це, загалом-то, не обов’язково, але виходить красивіше, як нам здається). Ось і все: наші фаршировані помідори з сиром готові до подачі на стіл.
Скажемо ще кілька слів про інших можливих начинках. Вони можуть бути практично будь-якими. У вже викладеному нами варіанті можна шинку замінити вареним м’ясом або вареною куркою (якщо ви варили бульйон, а м’ясо залишилося). М’ясо або курку, звичайно, потрібно дрібно покришити. Можна приготувати фарш в буквальному сенсі цього слова (обсмажити яловичий або курячий фарш на сковороді до готовності, можна з ріпчастою цибулею, остудити і використовувати для начинки). В цьому випадку все одно рекомендуємо додати сир і майонез в якості єднальної складової, інакше смажений фарш буде розсипатися в процесі їжі на всі боки. Можна покласти помідори практично будь заправлений майонезом салат, в тому числі і рибний або салат з креветками – і помідори з успіхом виконають роль тарталеток. Експериментуйте! Додайте оливки або ананаси, маринована цибуля або огірочки, різну зелень. Спробуйте використовувати різні сири, наприклад, не тверді, а плавлені, або м’які сироваткові, такі, як «Адигейський» або «Моцарелла», або навіть бринзу. Ви обов’язково знайдете улюблені варіанти!
Для тих, хто дочитав цей рецепт до кінця, призовий рада: можна зробити дитячий варіант. В його основі не всім відомий факт, що помідори можна їсти не тільки з сіллю, але і з цукром. Багатьом подобається, дітям особливо. Спробуйте зробити солодку начинку помідори: терта сира морква з цукром, родзинками та сметаною, або це може бути терта варена буряк з подрібненим чорносливом і з майонезом або сметаною, до всього цього можна додати солодкі плавлені сири.