Фаршировані яйця – дуже проста холодна закуска з яєць. Готується елементарно і швидко (якщо зварити яйця заздалегідь – буквально за 5 хвилин), хороша і вдома, і на природі», ситна (яйця – продукт досить калорійний), виглядає симпатично, можна і на святковий стіл поставити подобається дорослим і дітям.
Начинка-фарш для цієї закуски може використовуватися різна, так що радує не тільки простота і швидкість приготування, але і можливу різноманітність смаків, і апетитний зовнішній вигляд. Поговоримо спочатку про самому простому і дешевому варіанті «фаршу» для начинки (до речі, на наш погляд, він же один з найсмачніших), а потім скажемо про інших можливостях. Кількість яєць залежить від кількості передбачуваних їдців за столом (мінімум – 1 яйце на двох).
Потрібно:
- Яйця курячі – скільки вам потрібно
- Цибуля зелена – приблизно пучок близько 40-50 грамів на 5-6 яєць
- Кріп – приблизно стільки ж, скільки і цибулі
- Сіль поварена (краще дрібна) – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком, краще трохи
- Майонез – приблизно 0,5 чайної ложки на 1 яйце
Приготування:
Спочатку треба зварити яйця круто (якщо ви раптом досі не знаєте, як це зробити – подивіться тут). Зварені яйця (до речі, зварити їх можна напередодні) потрібно охолодити.
Яйця очищаємо від шкаралупи, розрізаємо навпіл по довжині, виймаємо жовтки, а білки розкладаємо на плоскій тарілці. Можна, звичайно, розрізати яйця і впоперек (іноді ми робимо), тоді вони будуть більше схожі на «горщики», начинки в них влізе теж більше. АЛЕ в цьому випадку важче виколупувати жовтки, руками вже може не вийти, використовуйте столовий ніж, крім того, треба буде відрізати кінчики білкової частини і зробити плоске дно, щоб «горщики» стояли і не падали.
Зелена цибуля і кріп потрібно вимити, підсушити і дрібно нарізати.
Жовтки з допомогою виделки подрібнюємо (раздавливаем) «кашу», змішуємо з нарізаною зеленню, солимо і трохи перчимо, додаємо майонез (краще потроху, частинами, щоб начинка не вийшла рідкуватий). Перемішуємо. Начинка-фарш повинна бути густою, не розпливатися.
Розкладаємо начинку по білках-чашечці, як за тарталеткам, кладемо «з гіркою» – і фаршировані яйця готові!
Що ще можна використовувати в якості фаршу для цієї закуски з яєць? Загалом, ви можете дати волю фантазії, яйця можна класти все, що ви поклали б в тарталетки, але в деяких випадках краще обійтися без жовтків (використовуйте їх для прикраси іншого салату або для бутербродів, якщо ви на пікніку). Майже у всі варіанти начинки (крім ікри) додайте трохи майонезу або густої сметани в якості єднальної складової. Ось деякі випробувані нами варіанти:
- Ікру (причому будь-яка: від дорогою до червоної відносно дешевої ікри мойви), жовтки в цьому випадку не використовуємо, нічого не додаємо, крім, може бути, маленького шматочка вершкового масла під ікру, але це не обов’язково.
- Обсмажені до готовності гриби (можна шампіньйони) з цибулею, остудити, дрібно нарізати, додати майонез або сметану.
- Дрібно нарізані солоні гриби + дрібно нарізану ріпчасту цибулю (за бажанням) + сметана або майонез.
- Сирний салат з часником (подивіться рецепт тут).
- Натерта на крупній тертці шинка або варена ковбаса + розім’яті жовтки + тертий сир + майонез + кріп.
- Розім’яту вилкою «кашу» консервований лосось (варіанти: горбуша, сайра натуральна, шпроти) + розім’яті жовтки + тертий сир (за бажанням) + майонез.
- Дрібно нарізані крабові палички + розім’яті жовтки + майонез.
- печінка тріски Консервована (розім’яти виделкою) + розім’яті жовтки + дрібно нарізану ріпчасту цибулю (за бажанням)
- Дрібно порзане філе оселедця (або будь-який інший солоної риби) + розім’яті жовтки + майонез.
Експериментуйте! Безсумнівно, ви зможете придумати свій варіант начинки для фаршированих яєць.