Торгова мережа радує нас широким асортиментом морепродуктів. Морепродукти багаті мінеральними речовинами, легко засвоюються організмом і збагачують наш раціон новими незвичними смаками. Приголомшливе поєднання смаку кальмарів і аромату грибів роблять страви з них запам’ятовуються, а рецепти пропонують різні варіанти їх обробки і фарширування. Ці молюски вже давно здобули собі прихильність гурманів, які шанують їх і як самостійне блюдо, і в салатах, і в складних гарнірах.
Кальмари з грибами – ідеальна пара афродизіаків, тому рецепти їх приготування незмінно користуються популярністю! Нагодувавши свого улюбленого таким енергетичним стравою, ще й додавши до нього келих вишуканого червоного сухого вина, романтична вечеря в День святого Валентина забезпечений найяскравішими почуттями!
Регулярне вживання кальмарів позитивно позначається і на здоров’я людини, і на свіжості його шкіри. У м’ясі молюска є таурин, який знижує кількість холестерину в крові природним чином і нормалізує тиск. А цинк, селен, йод, вітамін Е підвищують сексуальну енергію! За своїм складом цей продукт – справжнісінький джерело мікроелементів, що володіє до того ж гарним живильним цінністю.
Тушка цього підводного мешканця ідеально підходить для фарширування, тому що являє собою мішечок. Тому процес наповнення тушки досить простий, а результат – незмінно відмінний! Можна використовувати або охолоджені тушки (переважно), або свіжозаморожені. Але в останньому випадку їх потрібно залишити на ніч у холодильнику відтавати.
Простий рецепт з цибулею і сиром
Складові
- Кальмари (цілі тушки) – 5 шт. + –
- Печериці (свіжі або заморожені) – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Масло вершкове – 40 г + –
- Сир твердий – 100 г + –
- Майонез (підійде жирна сметана) – 2 ст. л. + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Зелень – будь-яка + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування
Тушки просто створені для фарширування, адже «кишеньку» вже готовий і його досить просто заповнити сумішшю! Кальмари, фаршировані грибами, зажадають не більше години часу, тому готувати їх можна часто! Вони стануть відмінною закускою або ж основною стравою, так як і кальмари і грибочки не тільки дуже ароматні і смачні, але і дуже живильні.
- Займаємося тушками в першу чергу: їх потрібно розморозити і, при необхідності, зняти плівку (під теплою водою вона легко відстає від м’яса), і промити. Після цього відварюємо їх у підсоленій воді не більше 5 хвилин, інакше вони стануть жорсткими, як гума.
- Тепер черга начинки: нарізаємо печериці невеликими пластинками, шаткуємо цибулю, а після обсмажуємо їх разом в олії. Коли гриби трохи схопляться, їх слід гасити ще 15 хвилиночок до повної готовності. Туди ж додаємо будь-які спеції і приправи, які хочеться. Все перемішуємо.
- Духовку потрібно розігріти заздалегідь до 200 градусів, а форму змастити, щоб тушки не прилипли до дна. Готувати можна і на деку, покривши його змащеній маслом фольгою.
- Подрібнюємо на тертці сир. Половину отриманої маси і ложку майонезу слід змішати з начинкою, а іншу половину сирної маси поки відкладемо.
- Фаршируємо кальмарів грибний масою, не дуже щільно, заколюємо край зубочисткою, інакше начинка може висипатися в процесі. Зверху покриваємо тушки майонезом, щоб до закінчення приготування утворилася апетитна і рум’яна кірочка. Посипаємо зеленню.
- Запікаємо приблизно 20 хвилин. За 3 хвилини до закінчення випікання сиром, що залишився посипаємо блюдо і ставимо форму назад в духовку. За цей час сир розплавиться, але не стане жорстким.
- Кальмари, фаршировані цибулею і грибами, готові!
Подавати їх до столу краще гарячими! Якщо планується використовувати їх як закуску для великої компанії, то тушки можна нарізати, як рулет, і красиво розкласти на блюді, покритому гілочками кропу.
Рецепт з рисом
Складові
- Кальмари – 3 тушки + –
- Печериці – 200 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сир твердий – 100 г + –
- Рис варений – 200 г + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Майонез – або жирна сметана (для начинки і для змазування) – 3 ст. л. + –
- Рослинна олія – для обсмажування + –
Приготування
- Готуємо продукти: чистимо і дрібно шаткуємо цибулю, гриби нарізаємо тоненькими пластинами, а сир натираємо на тертці стружкою.
- Розігріваємо сотейник, наливаємо в нього олію і обсмажуємо цибульку протягом декількох хвилин, поки він не набуде золотистого відтінку. Після цього можна додати печериці і готувати разом з цибулею, поки вся волога з грибів не випарується. Майбутню начинку солимо і приправляємо перцем (за смаком) і додаємо спеції, якщо хочеться.
- Підсмажені з цибулею шампіньйони змішуємо з відвареним рисом і сиром, додаємо сметану або майонез і все добре перемішуємо.
- Якщо кальмари заморожені, то перед приготуванням страви їм потрібно дати час відтанути в холодильнику; якщо на тушках є шкурка, то її необхідно зняти під струменем теплої води з-під крана (так вона легше відходить). Тушки промиваємо з усіх боків.
- Кальмари фаршируємо не дуже щільно, але так, щоб начинки усередині було багато. Отвір обов’язково заколюємо зубочистками, щоб рис з грибами зберігали щільність під час готування і не зіпсували зовнішній вигляд страви. Зверху змащуємо тушки сметаною або майонезом.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів і запікаємо молюски 25 хвилин. Блюдо готове!
Фаршировані грибами кальмари однаково смачні і в гарячому, і в холодному вигляді, тому їх можна подавати з гарніром або як незвичайної закуски. Дуже красиво тушки виглядають, якщо їх нарізати кільцями і знову сформувати в форму кальмара, в між кільцями розмістити пластиночки помідорів, сиру або лимона. Можна також розкласти колечка на тарілці, покритої листям салату.
У кожного домашнього кулінара є свої хитрощі і секрети, в тому числі і щодо такого блюда, як кальмари з грибами, рецепти якого можуть відрізнятися. Але одна порада єдиний для всіх: краще брати невеликі або ж середні за розміром тушки, оскільки вони ніжніше і соковитіше, ніж великі.
* Порада від кухарчуком
М’ясо у молюсків пружне, тому для його нарізання потрібно дуже гострий ніж. Нехай господар будинку теж візьме участь у підготовці «вечері при свічках» і поточити ножі (не звертатися ж до чужого чоловіка?)! Адже День всіх закоханих – це свято для двох! Для тупих ножів є інші дні!