Приготування напоїв – заняття корисне, але не всі здогадуються, що це ще й хороший привід для захоплюючого кулінарного експерименту. За традицією багато хто з нас готують соки тільки з фруктів, але нітрохи не гірше виходять напої і з овочів, підтвердженням тому служить огірковий лимонад. На перший погляд огірки здаються не зовсім вдалим інгредієнтом для напою, однак, випробуваний вами його перший ковток, безсумнівно переконає вас у зворотному.
Класичний рецепт лимонаду з огірків
Традиційне приготування огіркового напою нічим не відрізняється від технологій створення інших освіжаючих лимонадів. Для приготування знадобиться часу не більше, ніж зазвичай. За 1 годину можна впоратися навіть з великим об’ємом.
Якщо у вас в кулінарному арсеналі є блендер, соковижималка та інші чудеса техніки, тоді сміливо беріть їх в помічники. Озброївшись усім необхідним – можемо сміливо приступати до розгляду рецепта класичного лимонаду з огірком.
Складові
- Цукор – 1 ст.
- Вода – 1,5 л.
- Огірки – 400 гр.
- М’ята – за смаком.
- Лимон – 2 шт.
Етап 1: як зробити сироп для огіркового лимонаду
- Для цукрового сиропу із загального кол-ва води знадобиться тільки 1 ст. рідини. Але для прискорення процесу приготування кип’ятимо відразу все 1,5 л. Необхідну частину відбираємо гарячої, а решту – відправляємо остигати.
- Насипаємо в каструлю 1 ст. цукру і заливаємо його склянкою гарячої кип’яченої води.
- Доводимо сироп до кипіння, періодично помішуючи його.
- Варимо цукрову воду 2 хвилини. Важливо, щоб цукор повністю розчинився.
- Прибираємо сироп з вогню і даємо йому можливість охолонути.
Етап 2: підготовка продуктів
- Лимони моєму під проточною водою, потім обдаємо їх окропом і обтирає паперовими серветками.
- Огірки ретельно миємо в чистій воді і очищаємо їх від шкірки. Особливо важливо це, якщо плоди немолоді, а цілком дозрілі або, що ще гірше для лимонаду, – перезрілі. Вибираючи для приготування молоденькі огірочки, можна їх не очищати).
Етап 3: остаточний процес приготування
- З лимонів видавлюємо сік.
- Огірки нарізаємо кільцями і пересипаємо їх в блендер.
- Додаємо в чашу цілі гілочки м’яти (при бажанні, їх можна нарізати) і змішуємо блендером пряність разом з огірками.
- Отримане пюре проціджуємо через марлю або дрібне сито.
- Змішуємо в глечику сироп, свіжовичавлений лимонний і огіркової-м’ятний сік. Все це наостанок заправляємо порцією негарячій кип’яченої води. Додаємо в кінці пару кубиків льоду – і напій, зроблений своїми руками в домашніх умовах, можна вважати готовим.
- До столу лимонад подаємо зі шматочком свіжого лимона і огірка. Щоб напій зручніше було пити – вставте в стакан трубочку.
Поради для вдалого приготування
- Для приготування огіркового лимонаду використовуйте молоді огірки. Перезрілі плоди найчастіше гірчать. Тому, навіть якщо ви очистите їх від шкірки, гіркоту все-одно залишиться, і напою не уникнути «гіркої» долі.
- Якщо огірковий лимонад ви робите перший раз, тоді правильніше воду і цукровий сироп додавати потроху, кожен раз пробуючи напій після нової доданої порції рідини. Це допоможе вам відразу скоригувати смак приготованого вами напою.
Як зробити лимонад без блендера
При приготуванні лимонаду з огірків можна обійтися і без блендера. Ті з господинь, які не мають у себе вдома такий диво-техніки, цілком можуть зробити напій власноруч.
Для цього потрібно буде м’яту дрібно нарубати і перетерти, а огірки подрібнити за допомогою дрібної терки.
Подрібнені до пюревідного стану продукти проціджуємо через сито або марлю. Всі інші етапи приготування залишаються такими ж, як і у вищенаведеному рецепті.
Рецепт лимонаду з огірка з яблуком
Складові
- Огірок – 1 шт. середнього розміру + –
- Вода кип’ячена – 1 л + –
- Лимонний сік – 50 г + –
- Мед – 2 ст.л. + –
- Яблуко – 1 шт. + –
- М’ята – 2 ст. л. + –
Приготування
Готувати літні напої з огірків можна не тільки за класичними технологіями. Варіанти добавок для огіркового лимонаду практично безмежні. Включати до складу свіжовичавленого овочевого соку можна, як найпростіші інгредієнти, так і вельми незвичайні.
Ми вам пропонуємо ознайомитися з швидким і доступним рецептом приготування лимонаду з огірка і яблука, по якому ви все літо можете готувати освіжаючий напій в необмеженій кількості.
- Обдаємо лимони окропом і обтирає їх серветками. Очищати від цедри цитрусові не потрібно, якщо ви будете вичавлювати з них сік за допомогою соковижималки. У разі використання м’ясорубки або блендера – лимони необхідно буде очистити.
- Вичавлюємо з цитрусових сік.
- Гілочки м’яти розтираємо в ступці до утворення соку.
- Моєму яблуко під проточною водою, потім неочищеним розрізаємо його на часточки.
- Огірки ріжемо на невеликі кільця.
- Всі інгредієнти рецепту змішуємо в блендері.
- Отриману огіркової-яблучно-м’ятну суміш розбавляємо літром холодної кип’яченої води.
- Розливаємо лимонад по склянках, які прикрашаємо гілочкою м’яти, часточкою яблука і кубиками льоду.
Поради кухарчука
Урізноманітнити лимонад з огірків можна будь-яким ягідним сиропом, але обов’язково натуральним. Намагайтеся не використовувати для приготування в домашніх умовах сиропи з хімічними барвниками.
Приготуйте ягідний або фруктовий сироп зі свіжих плодів з мінімальною кількістю цукру, оскільки магазинний цукор також не є 100% -во натуральним продуктом.
- Крім вищенаведених компонентів рецепта, в лимонад можна додавати будь-які інші овочі, цитрусові, ягоди або фрукти. Вид і кількість продукту вибирайте на свій розсуд. Однак не забувайте, що напій не повинен бути перевантажений інгредієнтами.
- Робити лимонад можна в будь-якому обсязі. Єдине, що важливо завжди пам’ятати – це те, що напій довго не зберігається, навіть в холодильнику. Тому намагайтеся його випивати протягом 1-2 днів з моменту приготування.
Як ви вже могли переконатися, огірковий лимонад – це дивина, яку дуже просто приготувати самому. Наявність огірка в складі напою лише посилює загальний освіжаючий ефект лимонаду. Саме цією властивістю огірковий варіант і популярний серед любителів прохолодних соків.
Про смак напою також не варто забувати, він по-своєму цікавий і незвичайний. Щоб у всьому вищесказаному переконатися особисто – просто приготуйте лимонад будинку своїми руками. Вдалого вам приготування і такою, що запам’ятовується дегустації!