Деруни з кабачків і картоплі

draniki-iz-kabachkov-i-kartoshki1
Про користь сніданку нам говорили все дитинство, і в дитячому садку, так і вдома теж, ненависна манна каша ставала справжніми тортурами.

І тільки бабусі знали, як прищепити дітям любов до ранкового раціону, коли ароматні гарячі деруни з кабачків і картоплі з ложечкою сметанки під кухоль молока диміли на столі. Ось це дійсно корисний сніданок, адже він не тільки наситить на весь прийдешній робочий день, а й підніме настрій своїм смаком і спогадами про дитинство!

Назва деруни походить від слова «дерти», тобто терти на тертці. Ми завжди наївно вважали, що це блюдо має споконвічно слов’янське коріння, проте це не так. Чи не оскаржимо той факт, що традиційні оладки з овочів в російській, українській та білоруській кухні були відомі дуже давно, вже й не знайти витоків цих рецептах.

Однак оладки з картоплею відомі по всьому світу, і вперше їх стали готувати саме в Європі, звідки свого часу до нас і був завезений картопля. Картопляні млинці також популярні і в Північній, і в Латинській Америці, і в Польщі, і в Швейцарії і навіть в національній єврейської кухні.

Ми в даній статті познайомимося з оладками з овочевого міксу: з кабачками і картоплею. Повірте, блюдо це дуже смачне, просте і досить швидке в приготуванні. Це краще пригощання на сніданок для коханої сім’ї!

Деруни з картоплі і кабачків

Складові

  • Кабачки – 1 шт + –
  • Картопля – 5 шт + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
  • Яйця курячі – 2 шт + –
  • Борошно пшеничне – 60 г + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Чорний перець – 0,5 ч.л. + –
  • Рослинна олія – ​​1 стопка + –

Як приготувати деруни з картоплі і кабачка

Класичний рецепт дерунів зовсім простий і за своєю технологією нітрохи не відрізняється від приготування будь-яких овочевих оладок. Такі апетитні коржики запросто можна готувати не тільки в домашніх умовах, але і на дачі, і навіть в похідних умовах, головне – мати під рукою потрібні компоненти.

  1. Кабачки і картоплю очищаємо від шкірки. З кабачків видаляємо також і насіння. З цибулі знімаємо лушпиння.
  2. Очищені овочі натираємо на тертці з великими дірками. Лук теж трьом або перемелює в блендері. В даному рецепті лук обов’язково повинен бути присутнім в складі тесту, адже цей слізливий овоч не дасть картоплі потемніти, і таким чином деруни вийдуть світлі, красиві і ароматні.
  3. Після того, як всі овочі будуть подрібнені належним чином, присолите отриману суміш, почекайте 5 хвилин, і трохи притиснувши рукою овочеву масу, злийте зайвий сік.
  4. Тепер в овочевий склад вбиваємо яйця, всипаємо просіяне борошно, додаємо перець і сіль за смаком, після чого все перемішуємо. Тісто готове.
  5. На середній вогонь ставимо нагріватися сковороду. Вливаємо в ємність трохи рослинного масла, і як тільки воно добре прогріється, викладаємо в сковорідку столовою ложкою оладки. Смажити деруни слід по 2-3 хвилини з двох сторін.
  6. Готові оладки викладаємо на блюдо, застелене паперовими серветками, і як тільки зайвий жир з дерунів вбереться в папір, перекладаємо коржики на блюдо сервіровки.

Подавати деруни найкраще зі сметаною. Але і сирний, грибний, і часниковий соуси в даному випадку будуть дуже актуальні.

Деруни з кабачками, сиром і картоплею

Будь оригінальний рецепт – це трохи вдосконалений класичний, і деруни з кабачків і картоплі з сиром і зеленню яскравий тому приклад. Аромат і смак цих оладок воістину запаморочливий. Діти будуть просто в захваті від такого сніданку!

draniki-iz-kabachkov-i-kartoshki3

Складові

  • Кабачок білий – 1 шт;
  • Картопляні бульби – 4 шт;
  • Зелень кропова – 1 пучок;
  • Цибуля зелена – 50 г;
  • Російський сир – 230 г;
  • Часникові зубчики – 2 шт;
  • Куряче яйце – 3 шт;
  • Сода харчова – ½ ч.л .;
  • Борошно екстра – 1 стакан;
  • Сметана – 80-100 г;
  • Перець темний перемелений – за смаком;
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.

Як готувати деруни з картоплі і кабачків

  1. Кабачки і картоплю перетираємо на тертці крупно, солимо, а через хвилин 7 віджимаємо з картопляно-кабачкової маси зайву рідину і зливаємо, а саму м’якоть залишаємо.
  2. Додаємо до овочів яйця, борошно, тертий крупно сир, подрібнену зелень і роздавлений часник. Все перемішуємо, а потім викладаємо в тісто сметану, соду, сіль і перець і знову все ретельно збиваємо виделкою.
  3. Сковорідку нагріваємо на середньому вогні, змащуємо маслом і викладаємо в неї коржики з приготованого овочевого тесту. Смажимо деруни 3 хвилини, а потім перевертаємо і ще 3 хвилини готуємо з іншого боку.

Деруни картопляні з кабачком і фаршем

Якщо ви є прихильником страв різних народів, то пропонуємо вам приготувати своїми руками національні білоруські «чаклуни» з картоплею, кабачками і фаршем, використовуючи наш покроковий рецепт.

draniki-iz-kabachkov-i-kartoshki2

  • Картопля – – 3 бульби;
  • Цукіні – 0,5 кг;
  • Цибуля ріпчаста -2 головки;
  • Фарш яловичий – 0,3 кг;
  • Добірне яйце – 2 шт;
  • Борошно високосортна – 40 г;
  • Сіль за смаком;
  • Олія соняшникова – 60 мл.

Як зробити деруни з кабачком і картоплею

  1. Картоплю і кабачок після чистки натираємо на середній тертці, присаливаем і залишаємо трохи полежати.
  2. В цей час кришимо дуже дрібно ріпчасті цибулини, присаливаем їх дрібкою солі, тиснемо в долонях, щоб виділився сік, і перекладаємо половину нарізки до натертим овочам, а другу частину змішуємо з фаршем в окремій мисці.
  3. Також додаємо в овочеву масу яйця і борошно і замішуємо рівномірний тісто.
  4. М’ясну начинку присаливаем, можна також додати перець і будь-які інші спеції.

Випікати чаклуни слід на добре прогрітій при середньому полум’я сковороді з додаванням олії.

  • Спочатку викладаємо на розпечену сковорідку з 1 ст.л. овочевого тесту, трохи розрівнюємо його і в центр кладемо 1 ч.л. з гіркою фаршу.
  • Перекриваємо начинку тестом (1 ст.л.) і смажимо чаклуни 3 хвилини з одного боку, потім акуратно перевертаємо корж з начинкою і смажимо її ще 3 хвилини з іншого боку.
  • Потім вогонь під сковорідкою знижуємо до мінімуму, накриваємо ємність кришкою і тушкуємо деруни з фаршем ще 5-10 хвилин.

Деруни з кабачків і картоплі з фаршем можна готувати як обідньої страви. Такі коржі дуже ситні, смачні і відмінно урізноманітнюють усталене меню. І навіть до приходу гостей такі закусочні коржі з начинкою будуть дуже до речі.