Cвекольное меню для гіпертоніків

Бурякове меню для гіпертоніків
Щоб підтримувати в робочому стані свій організм при наявності серйозних проблем зі здоров’ям, слід особливо ретельно підбирати меню. Так, навіть при найперших натяках на гіпертонію потрібно переглядати раціон, і включати в нього якомога більше буряка, яка ефективно знижує тиск. Звичайно, це зовсім не означає, що доведеться зовсім відмовитися від смакоти, але на столі тепер має бути якомога більше «червоних» страв.

До речі, список «заслуг» буряка не обмежується тільки стабілізацією тиску, хоча таке її судинорозширювальну і розслаблюючу дію – одне з основних. Вона ж активно і досить успішно допомагає організму протистояти небезпеці виникнення ракових новоутворень. І це – завдяки антиоксидантам, яких в ній сила-силенна!

Але все-таки головне якість, через якого буряк належить до числа найбільш корисних продуктів, – це її здатність знижувати і нормалізувати тиск, тим самим не даючи шансу гіпертонії поневолити організм в повній мірі.

cvekolnoe-menyu-dlya-gipertonikov.jpg1

Причому для подолання цього серйозного недуги зовсім необов’язково поглинати кілограми бурякового пюре: ефективним засобом природного походження може бути навіть 100-грамовий стаканчик бурякового «фреш» або один-два невеликих шматочка хліба з додаванням подрібненої буряка.

Буряк має щодня бути присутніми в раціоні гіпертоніка або ж схильного до цієї хвороби людини поряд з пісної рибою, низькокалорійними молочними продуктами, а також кабачками, морською капустою і гречкою.

Тим, хто віддає перевагу природним лікам, але не дуже любить цей коренеплід і страви з нього, пропонуємо кілька цікавих і простих рецептів смачної буряка від тиску.

Цілющий напій – буряковий квас

Щоб переконатися, що буряк і тиск взаємопов’язані, досить провести простий експеримент – щоранку випивати склянку приготованого власноруч бурякового кваску.

Для його приготування потрібно взяти буряк почервонівши так посочнее, водицю чистіше, щіпку свіжої або сушеної м’яти та 1 чайну ложку нежирної сметанки.

Отже, миємо й обчищаємо коренеплоди, ріжемо не дуже дрібно і наповнюємо ними 3-літрову банку на 2/3. У воді розчиняємо сметану, гарненько збовтувати, заливаємо буряк і додаємо м’яту (можна і без неї).

Води в ємності повинно бути не надто багато – щоб вона не доходила до горлечка на 2-3 см. Перед тим, як помістити бутель в затишне тепле містечко, його потрібно накрити чистою марлею.

cvekolnoe-menyu-dlya-gipertonikov.jpg3

В період активного бродіння на поверхні води буде з’являтися пліснява – її потрібно регулярно прибирати, але перш за все – злити воду з осадом, який одноразово з’явиться на самому початку. Для цього слід акуратно вилити молодий квас і виполоскати банку чистою водою, не виймаючи з неї коренеплоди.

Потім їх знову заливаємо буряковим розчином і повертаємо на місце. Готовий квас буде днів через десять.

Крім протигіпертонічні ефекту, він має масу інших переваг, зокрема допомагає відновлювати вітамінний баланс на початку весни, боротися з втомою. Досить пити по півсклянки цілющого напою – і порядок!

Суп «Вітамінний»

Цей рецепт пропонує нам використовувати буряк від тиску «в компанії» з іншими не менш корисними продуктами. Приготування його – легше не буває, а на смак він – справжнє вітамінне смакота!

Складові

  • Бурякові коренеплоди середнього розміру – 2 шт .;
  • Огірок (свіжий) – половинка невеликого зеленця;
  • Зелені пір’я цибулі – 1 невеликий пучок;
  • Петрушка і кріп – по 1 пучку;
  • Лимон – 1 часточка;
  • Нежирний йогурт – 1 чайн. ложка;
  • Яєчні білки відварені – 5 шт .;
  • Сіль морська – на кінчику ножа.

cvekolnoe-menyu-dlya-gipertonikov.jpg4

Приготування

  1. Чистимо буряк, ріжемо її на 4 рівні частини, заливаємо водою, щоб повністю покрити, і варимо. Готовність перевіряємо ножем – він повинен вільно входити в коренеплід.
  2. Подрібнюємо бурякову м’якоть, а також огірочок в кухонному комбайні або ж ріжемо невеликими кубиками.
  3. Своїм та дрібніше приготовлену зелень.
  4. Покришити доведеться і білки.
  5. Всі інгредієнти з’єднуємо і заливаємо буряковим наваром. Безпосередньо перед подачею додаємо в нього йогурт і сік лимона. Готово!

Буряковий салат

Проста рецептура цього салату, оригінальне його оформлення і ніжний смак – гарантія того, що він «приживеться» в сімейному меню, і всі наші домашні забудуть про гіпертонії.

Для його приготування беремо 2 середніх коренеплоду, варимо і подрібнюємо за допомогою терки з найменшими отворами. Так само трьом і сир твердих сортів (50 г), 1-2 часникових зубки. Заправляємо салат нежирною сметаною або майонезом – хто і що більше любить.

cvekolnoe-menyu-dlya-gipertonikov.jpg5

Викладаємо бурякового кольору салат у формі пірамідок на хлібні тарталетки (робимо їх за допомогою звичайного склянки з тонких скибок хліба). Можна прикрасити кунжутним насінням і гілочками кропу для додання схожості з ялинками. Смачна, а головне – корисна закуска готова!

Тости з буряковим мармеладом

Виявляється, буряк і тиск знижує, і з чаєм дуже смачна буває. Таким незвичайним десертом можна і порадувати, і здивувати одночасно! А головне – він для серця корисний і тиск приводить в норму …

Щоб отримати одну порцію мармеладу, знадобиться 450 г буряка, 1 стол. ложка імбиру, цукор (бажано неочищений коричневий) – близько 100 г, 1 невеликий лимон.

  • Бурячок запікаємо (вона смачніша і соковита виходить) в духовій шафі, загорнувши у фольгу.
  • Чистимо і за допомогою блендера перетворюємо в пасту.
  • У неї додаємо тертий імбир і лимон (цедру з соком), цукор. Наполягати не треба – треба відразу помістити ємність на вогонь, дати бурякової масі закипіти. Заважаємо протягом 5 хвилин безперервно.

cvekolnoe-menyu-dlya-gipertonikov.jpg6

Наш вишуканий мармелад зберігаємо в холоді, переклавши в банку. Дуже смачно виходить, якщо взяти шматочок підсушеного хліба, покласти на нього скибочку адигейського сиру, а зверху – ложечку бурякового мармеладу. Таке ласощі не соромно буде подати гостям до чаю – то-то здивуються!

Настільки багате меню – доказ того, що буряк не тільки знижує тиск, а й, граючи практично будь-яку партію в нашому «смачне ансамблі», може привносити різноманітність в убогий дієтичний раціон, що особливо актуально навесні.