Настав саме час рясного вживання різноманітних цитрусових фруктів. Скоринки з них ми зазвичай викидаємо, а можна з них зробити відмінні цукати. Непогана і натуральна заміна купівельними цукеркам. До того ж цукати з цитрусових можна додавати в різноманітну випічку, таку як кекси, паски, рулети та ін.
Для приготування цукатів з цитрусових нам знадобиться:
- 1 кг кірочок цитрусових, підійдуть будь-які, у мене були скоринки мандарина, лимона, помело, Мінеола, грейпфрута, апельсина,
- 1,4 кг + 100 грам (для обвалювання) цукру,
- 600 мл води + вода для замочування цитрусових,
- 1 цілий лимон.
Рецепт приготування цукатів з цитрусових.
Напевно перше питання, яке тут постане, звідки взяти стільки кірочок цитрусових разом? Найоптимальніший варіант це збирати скоринки в пакетик і зберігати в морозильній камері до тих пір, поки не набереться потрібна нам кількість. Або можна зварити цукати з меншої кількості кірочок.
Кірочки цитрусових поріжемо на невеликі шматочки, заллємо холодною водою. Залишимо скоринки замочують у воді на 48 годин, міняючи її кожні 8 годин. Це робиться для того, щоб прибрати з кірочок гіркоту.
Дві доби по тому …
Приготуємо сироп. Для цього у великій каструлі або тазу закип’ятити 1,4 кг цукру з 600 мл води. Після того як сироп закипів, опустимо в нього скоринки. Доводимо сироп ще раз до кипіння і знімаємо з вогню, охолоджуємо і прибираємо в прохолодне місце.
Через 8-10 годин знову закип’ятити скоринки з сиропом. Варимо протягом 5 хвилин після закипання сиропу, після чого знову охолоджуємо і прибираємо в прохолодне місце на 24 години.
Повторюємо цикл варіння – охолодження 4-5 разів. Готові цукати мають блискучу поверхню.
У процесі варіння кількість сиропу сильно зменшується, тому я скоринки ложкою топила в киплячому сиропі.
В кінці останнього варіння додаємо до цукатам сік і цедру одного лимона.
Відкидаємо цукати з цитрусових на друшляк і залишаємо на 1,5-2 години, сироп повинен повністю стекти.
Вистилаємо деко папером для випічки, розкладаємо на ньому цукати в один шар і ставимо сушити в духовку, розігріту до 40 градусів приблизно на 1 годину. Коли цукати трохи підсохли, обвалюють їх в цукрі і знову ставимо сушитися при тій же температурі на 4-5 годин.
Цукати з тонких шкурок не обов’язково сушити в духовці, їх можна посушити і при кімнатній температурі, а ось цукати з товстих кірок, таких як корки помело, треба сушити в духовці.
Готові цукати розкладаємо в контейнери і герметично закриваємо кришкою.
Я склала готові цукати в невеликі целофанові мішечки, герметично зав’язала їх і прибрала на верхню поличку дверцята холодильника.
Мені найбільше сподобалися цукати з кірок апельсина, лимона і грейпфрута. Багатьом подобаються цукати з помело, але на мене цукати з помело на любителя.
Смачного.