Черемховий торт зі сметаною

Плоди черемхи широко застосовуються не тільки в народній медицині, а й у кулінарній індустрії. Сушені ягоди разом з кісточкою перемелюють на борошно, а далі використовують за призначенням – в якості основного інгредієнта або оригінального доповнення при виготовленні випічки і інших кулінарних виробів. Особливо любимо і обожнюємо багатьма класичний черемховий торт зі сметаною – простий у приготуванні і дуже смачний. Найбільш популярний цей десерт в Сибіру, ​​але і в інших регіонах він зібрав чималу кількість шанувальників.

Не варто вважати мелений черемху важкодоступним, рідкісним і дивовижним товаром – зараз вона найчастіше зустрічається в магазинах, особливо на полицях великих супермаркетів (в відділах зі спеціями та іншими сухими виробами). Можна зробити черемуховую борошно і самостійно, перемолу сушені плоди за допомогою кавомолки, але якщо купити вже готову суміш, час на процес приготування скорочується в рази. У такому випадку нам залишається тільки залити черемху молоком і дочекатися набухання, а далі нашвидку змішати інгредієнти – навіть допомогу міксера тут не знадобиться.

Складові:Черемховий торт зі сметаною

Для тіста:

  • сушена мелена черемха (Черемхова борошно) – 150 г;
  • цукор – 150 г;
  • молоко – 250 мл;
  • яйце – 1 шт .;
  • розпушувач тіста – 2 ч. ложки;
  • борошно – 130-150 г.

Для крему:

  • сметана 15-20% – 300 г;
  • цукрова пудра – 50 г.

Черемховий торт рецепт класичний зі сметаною

  1. Мелену черемху (черемуховую борошно) висипаємо в жаростійкий посуд. Якщо сушена черемха була перемолоти самостійно, бажано просіяти отриману суміш, щоб уникнути попадання в тісто великих шматочків кісточок.Черемховий торт зі сметаною
  2. Молоко доводимо до кипіння і виливаємо до черемшині. Ретельно розмішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 2 години. За цей час суха Черемхова маса насититься вологою і набубнявіє – цей крок дуже важливий для отримання смачних, насичених коржів з правильною текстурою!Черемховий торт зі сметаною
  3. Через зазначений час, яйце змішуємо з цукром. Розтираємо до отримання однорідної консистенції.Черемховий торт зі сметаною
  4. З’єднуємо черемховий настій і цукрово-яєчну масу, перемішуємо.Черемховий торт зі сметаною
  5. Борошно просіваємо з розпушувачем, поступово додаємо до загальної суміші. Розмішуємо, розчиняючи сухі борошняні грудки. У результаті повинно вийти в’язке і досить густе тісто однакового темного кольору.Черемховий торт зі сметаною
  6. Ділимо борошняну масу навпіл (для точності можна скористатися кухонними вагами – тоді коржі вийдуть ідеально рівними). Розподіляємо за двома формами з однаковим діаметром (22-24 см), або готуємо в одній ємності по черзі. Дно для зручності прокладаємо промасленим пергаментом, стінки злегка змащуємо маслом. Розрівнявши поверхню майбутніх коржів, відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку.Черемховий торт зі сметаною
  7. Випікаємо близько 10-15 хвилин. Щоб перевірити готовність, протикаємо корж зубочисткою або сірником – якщо вона суха, дістаємо готову випічку. Повністю охолодити, а потім витягуємо коржі з форм – проходимся ножем уздовж бортів, відокремлюючи м’якуш від стінок. Якщо у коржів утворилися нерівні верхівки, можна злегка підрізати їх ножем (зрізані частини відмінно підійдуть для декору).Черемховий торт зі сметаною
  8. Робимо найпростіший крем, що складається всього з двох компонентів – сметану з’єднуємо з цукровою пудрою, розмішуємо ложкою або ручним віночком. Збивати не потрібно.Черемховий торт зі сметаною
  9. На тарілку викладаємо один корж, щедро змащуємо сметанним кремом.Черемховий торт зі сметаною
  10. Накриваємо другим коржем, верх торта і бічні сторони покриваємо залишками сметани. Стекла на тарілку крем збираємо ложкою і знову відправляємо на верхівку. Патьоки, що залишилися на посуді, прибираємо серветкою.Черемховий торт зі сметаною
  11. Якщо залишилися зрізані частини коржів, кришимо їх і обсипаємо бічні сторони торта. Перед дегустацією обов’язково прибираємо десерт на 8-12 годин (на ніч) в холодильник. За цей час коржі вдосталь просочаться і з’єднаються з кремом в єдине ціле, а сметана благополучно застигне. За бажанням торт можна прикрасити голубикой або іншими свіжими ягодами, доповнити шоколадною стружкою, листочками м’яти і т.д.Черемховий торт зі сметаною
  12. Класичний черемховий торт зі сметаною готовий! Ріжемо на порції і приступаємо до чаювання!Черемховий торт зі сметаною

Смачного!