Плоди черемхи широко застосовуються не тільки в народній медицині, а й у кулінарній індустрії. Сушені ягоди разом з кісточкою перемелюють на борошно, а далі використовують за призначенням – в якості основного інгредієнта або оригінального доповнення при виготовленні випічки і інших кулінарних виробів. Особливо любимо і обожнюємо багатьма класичний черемховий торт зі сметаною – простий у приготуванні і дуже смачний. Найбільш популярний цей десерт в Сибіру, але і в інших регіонах він зібрав чималу кількість шанувальників.
Не варто вважати мелений черемху важкодоступним, рідкісним і дивовижним товаром – зараз вона найчастіше зустрічається в магазинах, особливо на полицях великих супермаркетів (в відділах зі спеціями та іншими сухими виробами). Можна зробити черемуховую борошно і самостійно, перемолу сушені плоди за допомогою кавомолки, але якщо купити вже готову суміш, час на процес приготування скорочується в рази. У такому випадку нам залишається тільки залити черемху молоком і дочекатися набухання, а далі нашвидку змішати інгредієнти – навіть допомогу міксера тут не знадобиться.
Складові:
Для тіста:
- сушена мелена черемха (Черемхова борошно) – 150 г;
- цукор – 150 г;
- молоко – 250 мл;
- яйце – 1 шт .;
- розпушувач тіста – 2 ч. ложки;
- борошно – 130-150 г.
Для крему:
- сметана 15-20% – 300 г;
- цукрова пудра – 50 г.
Черемховий торт рецепт класичний зі сметаною
- Мелену черемху (черемуховую борошно) висипаємо в жаростійкий посуд. Якщо сушена черемха була перемолоти самостійно, бажано просіяти отриману суміш, щоб уникнути попадання в тісто великих шматочків кісточок.
- Молоко доводимо до кипіння і виливаємо до черемшині. Ретельно розмішуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 2 години. За цей час суха Черемхова маса насититься вологою і набубнявіє – цей крок дуже важливий для отримання смачних, насичених коржів з правильною текстурою!
- Через зазначений час, яйце змішуємо з цукром. Розтираємо до отримання однорідної консистенції.
- З’єднуємо черемховий настій і цукрово-яєчну масу, перемішуємо.
- Борошно просіваємо з розпушувачем, поступово додаємо до загальної суміші. Розмішуємо, розчиняючи сухі борошняні грудки. У результаті повинно вийти в’язке і досить густе тісто однакового темного кольору.
- Ділимо борошняну масу навпіл (для точності можна скористатися кухонними вагами – тоді коржі вийдуть ідеально рівними). Розподіляємо за двома формами з однаковим діаметром (22-24 см), або готуємо в одній ємності по черзі. Дно для зручності прокладаємо промасленим пергаментом, стінки злегка змащуємо маслом. Розрівнявши поверхню майбутніх коржів, відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку.
- Випікаємо близько 10-15 хвилин. Щоб перевірити готовність, протикаємо корж зубочисткою або сірником – якщо вона суха, дістаємо готову випічку. Повністю охолодити, а потім витягуємо коржі з форм – проходимся ножем уздовж бортів, відокремлюючи м’якуш від стінок. Якщо у коржів утворилися нерівні верхівки, можна злегка підрізати їх ножем (зрізані частини відмінно підійдуть для декору).
- Робимо найпростіший крем, що складається всього з двох компонентів – сметану з’єднуємо з цукровою пудрою, розмішуємо ложкою або ручним віночком. Збивати не потрібно.
- На тарілку викладаємо один корж, щедро змащуємо сметанним кремом.
- Накриваємо другим коржем, верх торта і бічні сторони покриваємо залишками сметани. Стекла на тарілку крем збираємо ложкою і знову відправляємо на верхівку. Патьоки, що залишилися на посуді, прибираємо серветкою.
- Якщо залишилися зрізані частини коржів, кришимо їх і обсипаємо бічні сторони торта. Перед дегустацією обов’язково прибираємо десерт на 8-12 годин (на ніч) в холодильник. За цей час коржі вдосталь просочаться і з’єднаються з кремом в єдине ціле, а сметана благополучно застигне. За бажанням торт можна прикрасити голубикой або іншими свіжими ягодами, доповнити шоколадною стружкою, листочками м’яти і т.д.
- Класичний черемховий торт зі сметаною готовий! Ріжемо на порції і приступаємо до чаювання!
Смачного!