Улюблений овоч заслуговує того, щоб його смаком і корисними властивостями насолоджувалися не тільки в період активного дозрівання, але і в холоди. Саме тому господинями придумані всілякі рецепти заготовок коренеплоду, сьогодні ми розглянемо, як закривається буряк на зиму без стерилізації.
Заготовлювати продукт можна по-різному: маринувати, мочити, солити, квасити, але ми пропонуємо приділити особливу увагу 2 останніми варіантами.
Квашення і соління: в чому різниця
Багато господинь, особливо молоді, плутають процес засолювання і соління овочів, вважаючи, що це одне і те ж. І, незважаючи на те, що квашення і соління – це 2 різновиди одного процесу, іменованого консервуванням, однак назвати такі технології заготівлі буряків на зиму ідентичними не можна.
Засолка – це вид консервування, для якого характерне використання розсолу з високим вмістом в ньому солі, що перешкоджає початку бродіння і появи в продукті цвілі і бактерій. До того ж, на відміну від квашення, в засолюванні, щоб домогтися бажаного результату, не обов’язково міняти температурні умови. Досить просто почекати, коли продукт сам Просолов, а потім вже його можна буде прибирати на тривале зберігання.
Закваска – також один з видів консервування, однак йому властиво викликання в продукті молочнокислого бродіння. Щоб бродіння почалося, необхідно дотримуватися певного температурного режиму. Для початку це повинен бути теплий клімат, щоб з’явилися ті самі молочнокислі бактерії, а потім вже холод, щоб продукт не перекис.
Буряк на зиму без стерилізації: рецепт засолювання
Складові
- Буряк велика – 5 шт. + –
- Сіль – 1,5 ст.л. + –
- Вода – 1 л + –
- Часник – 5 зубків + –
Як засолити буряк без стерилізації
Посолити улюблені овочі завжди можна простим і нескладним способом – без стерилізації. Такий метод допомагає зберегти максимум корисних властивостей корисного від природи продукту, а коли він Просолов, то цілющі його характеристики стануть ще значніше.
Рекомендується для соління брати стиглі свіжі (не морожене) плоди з насиченим червоним кольором. Через кілька днів засолювання буряк солона на зиму буде повністю готова.
Якщо терпіння почекати до зими у вас не буде, то через 3-5 днів продукт можна сміливо вживати.
- Моєму коренеплоди ретельно, за допомогою щітки, щоб змилися вся грязь і пил. Від шкірки плоди не очищаємо.
- Вимитий буряк укладаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, ставимо варити. Варимо до готовності.
- Відварені бульби ріжемо невеликими скибочками (1,5-2 см в ширину).
- Готуємо розсіл для буряка: розчиняємо у воді сіль, при бажанні, можна додати в неї перець (чорний) горошком чи лавровий лист. Варимо розсіл на помірному вогні.
- Коли розсільна рідина закипить – знімаємо її з вогню, охолоджуємо до кімнатної температури.
- Остившім розсолом заливаємо буряк в банку, накриваємо її блюдцем, прибираємо на 3-5 днів в темне місце. За цей час продукт повністю приготується.
Далі, щоб уповільнити процес бродіння в банку, ємність з вмістом рекомендується накрити капроновою кришкою і прибрати на зберігання в холодильник. Подавати готовий продукт можна як гарнір до м’яса або каш. Також солону буряк можна включити до складу салату.
Як заквасити буряки на зиму без стерилізації
Соковита, з легкою кислинкою, буряк не може не викликати захоплення гурманів. Вона відмінно поєднується за смаком з багатьма стравами і є найбагатшим джерелом, просто джерелом, необхідних для здоров’я людини вітамінів і мінералів.
Але що найдивніше – більшість корисних речовин утворюються в буряках саме під час закваски. Квасити буряки може будь-яка господиня, навіть недосвідчена, продукт вийде дуже смачним, але за умови, що вся технологія квашення буде дотримана. Спробувавши одного разу сквасіть улюблений коренеплід в домашніх умовах – інший закуски на зиму ви просто не захочете.
Складові
- Вода – ~ 6 л;
- Сіль – 2-2,4 кг;
- Буряк – 10 кг.
Приготування квашеного буряка
- Ретельно перебираємо коренеплоди (для закваски краще використовувати плоди пізніх сортів), моєму їх в проточній воді.
- Очищаємо плоди від шкірки, закладаємо в тару для закваски. Якщо буряк велика – ріжемо її на кілька частин (можна навпіл), якщо дрібна – залишаємо цілою.
- Щільно укладаємо коренеплоди в тару, заливаємо їх готовим остиглим розсолом, зверху на тару встановлюємо дерев’яний круг з гнітом. Дуже важливо, щоб розсіл покривав плоди на 3-5 см.
Якщо обсяг заготівлі буряків на зиму планується менше, то і розрахунок розсолу повинен бути іншим. Розраховуючи, скільки вам потрібно геліорідини, виходите з таких пропорцій – 40 г солі на 960 мл води.
- Ми залишаємо тару з буряком на 10 днів бродити при t 20-25 ° С. Кожен день піну потрібно буде видаляти, а гніт і коло час від часу – промивати.
- Коли період активного бродіння закінчиться – тару обов’язково прибираємо в холодне місце. Оптимальна температура для її зберігання – 0 – 3 ° С.
Кількість заготовок ви можете зменшувати або збільшувати на свій розсуд. Для цього просто збільште / зменшите кількість основних інгредієнтів, і готуйте за тими ж технологіями, що описані в рецептах вище.
Буряк на зиму без стерилізації – відмінний спосіб заготовити улюблений овоч, не втрачаючи його якості та користі. Що саме ви будете робити з коренеплодом: солити або квасити – вирішувати вам, але пошкодувати про скоєне приготуванні вам, навряд чи, доведеться. Це пікантне частування прикрасить ваше застілля і ненав’язливо доповнить смак основних страв.
Смачного!