Ми всі намагаємося зробити сімейний раціон поживним і корисним, а свіжі овочі ідеально підходять для цієї мети. Північно-східна кухня і її традиції пропонують, щоб ми приготували сирий буряк по-корейськи, рецепт якої ми розглянемо і для щоденного меню і на зіму.Ета чудова закуска не тільки пікантна за смаком і підходить до будь-якої трапези, а й корисна надзвичайно своїми поживними речовинами.
Доброю новина є і те, що буряк по-корейськи можна приготувати за лічені хвилини. Звичайно, якщо є час, то краще дати салату трохи настоятися в холодильнику, щоб рослинні волокно досить просочилися маринадом, а буряковий сік увібрав в себе прянощі і спеції. Отже, давайте розглянемо, як приготувати сирий буряк по-корейськи і мариновану – на зиму.
Буряк по-корейськи – рецепти приготування
Рецепт приготування цієї закуски ми розглянемо в 3-х варіантах: з набором спецій для моркви по-корейськи і з марінадной сумішшю, яку ми приготуємо самі, і з вареними коренеплодами. Гостроту закуски будемо регулювати під свої смакові переваги.
Врахуйте такий момент: буряк повинна бути салатного сорту (солодка) і соковита (НЕ млява). Такі коренеплоди не втрачають свій красивий колір і подрібнюються дуже легко.
варіант I
Складові
- Буряк салатна – 500 г + –
- Оцет столовий – 2-3 ст. л. + –
- Цукор – 1 ч. Л. + –
- Сіль – половинка ч. Л. + –
- Приправа для корейської моркви – за смаком + –
- Соняшникова олія – половина склянки + –
- Часник – 2-3 зубки або більше + –
Приготування
- Буряк моєму, очищаємо шкірку і нарізаємо або спеціальним ножем або теркою для корейських салатів. Складаємо нарізку в підходящу ємність.
- Вливаємо в сиру бурякову «локшину» оцет, припорошує цукром і сіллю і якісно перемішуємо. Відставляємо хвилин на 15 або 20 і чекаємо виділення соку, який потім відціджуємо.
- У мариновану вже буряк додаємо приправу для корейської моркви. Додаємо її частинами – по половинці чайній ложечці, після кожної порції пробуємо і вибираємо свій смаковий варіант. Якщо ви хочете гостру закуску, то доповніть приправу червоним меленим перцем. Знову ж, пробуйте на смак! Гарненько перемішуємо.
- Часник нарізаємо тонкими пластинами. В розпечену сковороду вливаємо соняшникову (можна оливкова) маслечко і кидаємо в нього часник. Швидко обсмажуємо на сильному вогні 1-2 хвилини. Вимикаємо, часник виловлюємо і додаємо часникову олію до овочу і ретельно з’єднуємо все компоненти салату.
- Перекладаємо закуску в ємність з кришкою (скляну банку, наприклад) і ставимо маринуватися в холодильник мінімум на 2 години, а краще на добу.
* Рада кухарчуком
Замість часнику, для збагачення масла можна використовувати і ріпчасту цибулю. Очищену від лушпиння цибулину можна нашаткувати кільцями або просто розрізати на 4-6 частин.
варіант II
Цей рецепт відрізняється від попереднього тим, що ми самі готуємо приправу. Нам потрібно всього-то змішати потрібні прянощі в правильній пропорції. Правильна пропорція – це те, що подобається саме вам! Наприклад, трохи більше коріандру або трохи менше червоного перцю.
Отже, ми замаринували бурякову нарізку суміші цукру, солі та оцту (не більше 20 хвилин). Тепер готуємо суху суміш. Змішуємо по половині ч.л. мелених чорного і червоного перцю з 1 ч.л. меленого коріандру, додаємо часничок, пропущений через часниковий прес з дрібною перфорацією.
Далі сирий буряк посипаємо цієї марінадной суміш, поливаємо гарячим маслом і старанно з’єднуємо всі інгредієнти, рівномірно розподіливши спеції по всій нарізці. Складаємо в банку, закриваємо кришкою і маринуємо мінімум 3 години в холодильнику.
варіант III
Корейська салат з вареного буряка трохи відрізняється технологією. Кількість приправ не змінюється, оцту трохи більше (70 мл).
Рецепт приготування:
Часник подрібнюємо за допомогою преса, додаємо його до подрібненим коренеплодів, подсаливаем і заливаємо оцтом. Ставимо миску з буряком на парову баню і, помішуючи, Томім півгодини. Знімаємо з лазні, додаємо суміш приправ і заливаємо розігрітим маслом і гарненько перемішуємо.
Миску з корейським салатом накриваємо блюдцем меншого діаметру і зверху ставимо прес (наприклад, однолітровим банку з водою). Маринуємо на холоді добу. Через добу відмінний корейський салат з буряка готовий!
Буряк по-корейськи на зиму
Для приготування корейської буряка на зиму нам потрібні такі продукти:
- 1 кг буряка,
- 3 ст.л. оцту або більше (за смаком),
- 6 зубчиків часнику,
- За пів чайної ложки перцю червоного і чорного (меленого),
- 1 ч.л. коріандру порошком,
- 1 ст.л. цукру,
- Не менш 1 ч.л. солі або за смаком.
- Також знадобиться близько 3-4 ст.л. соняшникової олії.
Приготування
- Коренеплоди моєму, чи не обрізаємо ні хвостики, ні листові розетки. Кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою і варимо 10-15 хвилин після закипання. Час варіння залежить від розміру овочів. За цей короткий час коренеплоди стануть тільки злегка відвареними, майже що свіжими.
- Вогонь виключаємо, зливаємо воду і ставимо каструлю з коренеплодами під потік холодної води. Міняємо воду на холодну до повного охолодження овочів.
- Коренеплоди чистимо і подрібнюємо соломкою на спеціальній тертці для корейських салатів. Складаємо в миску, посипаємо сіллю і цукром, поливаємо оцтом.
- Перемішуємо і розкладаємо по простерилизованнимбанкам, утрамбовуючи продукт. Чекаємо півгодини, щоб овоч виділив достатньо соку.
- Спеції перемішуємо і видавлюємо в суміш часник.
- У розігріту сковорідку вливаємо олію і перш, ніж воно закипить, всипаємо суміш спецій і часнику. Розмішуємо і обсмажуємо всього 10 секунд! Відразу після обсмажування заливаємо збагаченим маслом підготовлений в банках продукт.
- Закриваємо банки щільними стерильними кришками і зберігаємо салат в холодильнику. Якщо ви хочете салат закатати, то, прикривши банки стерильними металевими кришками, простерилизуйте салат 10 хвилин – після досягнення температури води в 90 градусів.
Буряк по-корейськи, який би рецепт ви не вибрали – з сирої або вареної, або на зиму – не розчарує вас! Це свіжо і пікантно – і на сімейному столі, і на святковому, і закусочка під міцний напій чудова!