Смачний брусничний пиріг з рубленого тесту з дуже соковитою кисло-солодкою начинкою. Кількість цукру і ягоди в ньому можна варіювати на свій розсуд.
Для приготування брусничного пирога зі сметаною нам знадобиться:
для рубленого тіста
- 300 грам борошна,
- 150 грам маргарину або вершкового масла,
- 100 грам цукру,
- 20 грам ванільного цукру,
- дрібка солі,
- 1 яйце,
- 1-2 столові ложки крижаної води,
для начинки
- 250 грам брусниці (можна замороженої) або смородини, вишні, будь-який інший ягоди,
- 200 грам сметани (15-20% жирності),
- 150 грам цукру.
Рецепт приготування брусничного пирога зі сметаною.
приготуємо рубане тісто. Детально технологію приготування даного виду тесту я описувала в рецепті рубленого тесту. Зараз коротко нагадаю основні етапи.
- З борошна, цукру, ванільного цукру, солі і добре охолодженого масла отримуємо олійно-борошняну крихту.
- Додаємо в крихту яйце і крижану воду.
- Прибираємо тісто на 30-40 хвилин в холодильник.
Поставимо духовку розігріватися до 180 градусів.
Тісто з холодильника викладемо на подпиленний борошном робочу поверхню, зверху теж трохи присипаючи борошном і розкачати до потрібного нам розміру. Я взяла форму діаметром 30 см, з висотою бортика 3 см. Акуратно перемістимо розкачане тісто в форму, сформуємо бортики і приберемо надлишки тесту (ці надлишки можна згодом випекти окремо, вийде смачне печиво). Наколемо тісто виделкою і поставимо випікатися в духовку на 10-12 хвилин.
Дістаємо основу для пирога з духовки, викладаємо на неї брусницю рівним шаром (заморожену ягоду я кладу без розморожування) і ставимо випікатися ще хвилин на 15-20.
Поки пиріг допікається, готуємо сметанним заливку. Для цього перемішуємо сметану з цукром до повного розчинення цукру.
Гарячий пиріг заливаємо сметаною, даємо трохи охолонути і прибираємо в холодильник.
Перед подачею брусничний пиріг нарізаємо на порційні шматки.
Смачного.