Всім привіт!
Дуже люблю біляші, хоча готую їх не дуже часто.
Біляші, приготовані за цим рецептом, вийшли дуже смачні. Тісто експериментальне, оскільки у мене в морозилці величезна кількість сироватки, яку я тепер додаю в різну випічку, замінюючи воду або молоко.
Щоб приготувати біляші нам знадобиться:
для тесту:
- 240 мл сироватки,
- 1 яйце,
- 450-500 грам борошна,
- 2 чайні ложки дріжджів,
- 80 грам маргарину або вершкового масла,
- 1 столова ложка цукру,
- 1 чайна ложка солі,
для начинки:
- 500 грам фаршу,
- 1 велика головка ріпчастої цибулі,
- сіль,
- перець,
- вода,
- рослинне масло для смаження.
Етапи приготування біляшів.
Замісити тісто. Я як завжди скористаюся для цього хлебопечкой.
Дріжджі розчинний в сироватці кімнатної температури. Замість сироватки можна спробувати використовувати молоко або воду. Залишимо всі інгредієнти в відерце хлібопічки, виберемо режим “Тісто”.
Якщо у Вас немає хлібопічки, то додайте в розведені дріжджі яйце, сіль, цукор, перемішайте все. Потім додайте борошно і розм’якшене вершкове масло. Замісити тісто. Поставте тісто в тепле місце на расстойку хвилин на 30-40.
Для начинки візьмемо домашній змішаний фарш, у мене була свинина з яловичиною. Лук почистити і порізати кубиками. Посолити, поперчити за смаком.
Додамо 5 столових ложок кип’яченої води. Це робиться для того, щоб начинка була соковитою. Можна влити більше води, але фарш не повинен розтікатися.
Обробимо тісто на невеликі кульки. Із вказаної кількості інгредієнтів у мене вийшло 18 кульок. Працювати з тестом краще руками, змоченими в олії.
Розкачати кульку качалкою або розімніть руками в гурток. Він повинен бути не дуже тонким. У центр гуртка покладемо начинку.
Поки готувалася до приготування біляшів, прочитала багато різної спірної інформації на тему того, як повинен виглядати беляш. Тому пропоную Вам декілька варіантів.
- Защипніть краю тесту над начинкою. Виходить закритий круглий беляш.
- Защипніть краю так, щоб в центрі залишилася дірочка. Виходить відкритий круглий беляш, ще його називають перемячі.
- Защипніть краю, надавши біляші трикутну форму, залишивши дірочку посередині.
- Защипніть краю, надавши біляші трикутну форму без дірочки.
Яку форму вибрати, робити дірочку чи ні, вирішувати Вам. У моїй родині завжди беляш був закритим і круглим. Такі біляші мені подобаються більше.
Біляші можна заготовити про запас, заморозивши їх.
Наллємо в сковороду велика кількість рослинного масла, добре його загострилася. Поставимо помірний нагрів.
Перед тим як викласти біляші в масло, їх потрібно зачинити, щоб стали плоскими. Закриті біляші викладати швом вниз, а відкриті біляші – дірочкою вниз.
Після того як беляш зарум’яниться з одного боку, перевернемо його і зарум’яниться з іншого боку.
Смажити біляші потрібно до готовності м’яса. У відкриті біляші, після того як переверне їх можна влити по ложечці масла, в якому вони смажаться.
Подавати біляші гарячими.
Смачного.
Чекаю Ваших відгуків та коментарів.