Біляші

Всім привіт!

Дуже люблю біляші, хоча готую їх не дуже часто.

Біляші, приготовані за цим рецептом, вийшли дуже смачні. Тісто експериментальне, оскільки у мене в морозилці величезна кількість сироватки, яку я тепер додаю в різну випічку, замінюючи воду або молоко.

біляші

Щоб приготувати біляші нам знадобиться:

для тесту:

  • 240 мл сироватки,
  • 1 яйце,
  • 450-500 грам борошна,
  • 2 чайні ложки дріжджів,
  • 80 грам маргарину або вершкового масла,
  • 1 столова ложка цукру,
  • 1 чайна ложка солі,

для начинки:

  • 500 грам фаршу,
  • 1 велика головка ріпчастої цибулі,
  • сіль,
  • перець,
  • вода,
  • рослинне масло для смаження.

Етапи приготування біляшів.

Замісити тісто. Я як завжди скористаюся для цього хлебопечкой.

Дріжджі розчинний в сироватці кімнатної температури. Замість сироватки можна спробувати використовувати молоко або воду. Залишимо всі інгредієнти в відерце хлібопічки, виберемо режим “Тісто”.

Якщо у Вас немає хлібопічки, то додайте в розведені дріжджі яйце, сіль, цукор, перемішайте все. Потім додайте борошно і розм’якшене вершкове масло. Замісити тісто. Поставте тісто в тепле місце на расстойку хвилин на 30-40.

Для начинки візьмемо домашній змішаний фарш, у мене була свинина з яловичиною. Лук почистити і порізати кубиками. Посолити, поперчити за смаком.

Додамо 5 столових ложок кип’яченої води. Це робиться для того, щоб начинка була соковитою. Можна влити більше води, але фарш не повинен розтікатися.

Обробимо тісто на невеликі кульки. Із вказаної кількості інгредієнтів у мене вийшло 18 кульок. Працювати з тестом краще руками, змоченими в олії.

Розкачати кульку качалкою або розімніть руками в гурток. Він повинен бути не дуже тонким. У центр гуртка покладемо начинку.

Поки готувалася до приготування біляшів, прочитала багато різної спірної інформації на тему того, як повинен виглядати беляш. Тому пропоную Вам декілька варіантів.

  1. Защипніть краю тесту над начинкою. Виходить закритий круглий беляш.
  2. Защипніть краю так, щоб в центрі залишилася дірочка. Виходить відкритий круглий беляш, ще його називають перемячі.
  3. Защипніть краю, надавши біляші трикутну форму, залишивши дірочку посередині.
  4. Защипніть краю, надавши біляші трикутну форму без дірочки.

Яку форму вибрати, робити дірочку чи ні, вирішувати Вам. У моїй родині завжди беляш був закритим і круглим. Такі біляші мені подобаються більше.

Біляші можна заготовити про запас, заморозивши їх.

Наллємо в сковороду велика кількість рослинного масла, добре його загострилася. Поставимо помірний нагрів.

Перед тим як викласти біляші в масло, їх потрібно зачинити, щоб стали плоскими. Закриті біляші викладати швом вниз, а відкриті біляші – дірочкою вниз.

Після того як беляш зарум’яниться з одного боку, перевернемо його і зарум’яниться з іншого боку.

Смажити біляші потрібно до готовності м’яса. У відкриті біляші, після того як переверне їх можна влити по ложечці масла, в якому вони смажаться.

Подавати біляші гарячими.

Смачного.

Чекаю Ваших відгуків та коментарів.