Найпростіший спосіб приготувати смачну буженину в домашніх умовах – обгорнути промариноване м’ясо фольгою і відправити в духовку. Ні попередньої варіння / смаження, ні суворої технології, ні поетапної готування. Добротний шматок свинини, трохи рослинного масла, гострі і ароматні спеції, зубці часнику – ось і весь традиційний набір.
За час запікання навіть масивне м’ясо наскрізь просочується соковитою вологою, насичується пряними ароматами, набуває апетитний відтінок. Готова буженина легко нарізається акуратними щільними скибками і подається до столу. Відмінне доповнення до бутербродів замість покупних ковбас та інших м’ясних виробів!
Складові:
- свинина – 1 кг;
- часник – 3-4 зубці;
- гірчиця – 1/2 ст. ложки (або за смаком);
- куркума – 1/2 ч. ложки;
- паприка – 1/2 ч. ложки;
- сіль – 1-2 ч. ложки;
- мелений перець – 1 ч. ложка (або за смаком);
- рослинне масло – 1 ст. ложка.
Бажання в духовці зі свинини рецепт
- Свинину промиваємо, протираємо паперовими серветками. З усіх боків натираємо м’ясо сіллю і меленим перцем. У рецепті дані зразкові пропорції спецій, можна сміливо їх міняти, підлаштовуючи під свої смакові переваги. Що стосується м’яса, тут використовується свинячий окіст, але підійдуть і інші частини – лопатка, корейка, вирізка, шийка. Тобто будь-який масивний шматок без шкіри, кісток і достатку жирових прошарків.
- Часникові зубці очищаємо, нарізаємо невеликими тонкими пластинами. Ножем робимо в м’ясі часті неглибокі надрізи. У кожен занурюємо по шматочку часнику.
- Окремо змішуємо рослинне масло, гірчицю, куркуму і солодку паприку (плутаємо з гострим перцем!). Отриманою «пастою» обмазуємо весь м’ясний шматок – зверху, знизу, з бічних сторін. Порція гірчиці знову ж легко піддається коригуванню – можна варіювати смак від насичено-гострого до м’якого, нейтрального. Крім зазначених спецій і прянощів можна додати коріандр, хмелі-сунелі, суміш запашних трав і т.д.
- По можливості даємо м’ясу промаринуватися 2-4 години (можна залишити на ніч). Перекладаємо свинину в підходящий посуд, накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник. Через відведений час, дістаємо, хвилин на 30 залишаємо при кімнатній температурі, а потім в два шари щільно обертаємо м’ясної шматок фольгою. Розміщуємо в глибоку форму на випадок витоку виділяються соків.
- Відправляємо м’ясо в прогріту до 180 градусів духовку на 1-1,5 години. Час запікання залежить від обраної частини туші, розміру шматка і характеру духовки. Щоб перевірити готовність, проколюємо ножем саму товсту частину – повинен виділятися прозорий сік, без домішки червоного або рожевого. Останні 10-15 хвилин тримаємо м’ясо в духовці з розкритою фольгою – підсушують корочку.
- Остудивши, нарізаємо буженину скибками. Збираємо бутерброди або формуємо м’ясні тарілки. Пригощаємося смачним і натуральним м’ясним продуктом!
- Бажання в фользі готова! Смачного!