П’яте століття до нашої ери – саме тоді ми зустрічаємо перші згадки про фруктовому герої нашої апетитною добірки на день народження. Бананові рецепти налічують десятки оригінальних, ситних і смачних страв, які можуть прикрасити торжество для дітей і дорослих. Рідко хто встигає приділити банану належну увагу в будні, де він виступає лише зручним перекусом, але це упущення легко виправити на свято!
Банан входить в десятку лідерів серед всіх вирощуваних культур. Наука налічує до 300 різновидів бананів, а безліч рецептів з усього світу розбурхують апетит і фантазію кулінарів.
Є банани, просто очистивши від шкірки, без будь-якої теплової обробки – це традиція країн з помірним кліматом. Жителі тропічних широт творять з бананів, ні в чому собі не відмовляючи! Варені і смажені фрукти присутні у всіх подачах трапези.
Другі страви, гарніри, закуски, вино, пиво, джеми, десерти і випічка. І навіть рецепти з маринуванням – все це зустрічається в банановому меню!
Чи не візьмемося стверджувати, що банани є головною підставою позитивного ставлення до життя, настільки властивого жителям теплих країв. Однак внесок банана чималий, адже в ньому високий вміст триптофану.
Триптофан – одна з 8 незамінних амінокислот, яка відіграє провідну роль у виробництві «гормону задоволення» серотоніну і «гормону сну» метіоніну. Нагадаємо, що серотонін підвищує настрій, сприяє розслабленню нервової системи і підсилює почуття умиротворення, яке нерідко важко досяжно для дорослих людей.
Це означає, вибір з бананових рецептів в меню на день народження зробить частування істинно святковою подією, до того ж – науково підтвердженим!
На користь популярного тропічного фрукта говорять і інші особливості його складу. Банан не відноситься до високоалергенним продуктам. Отже, дитяче свято навряд чи насупиться небажаними реакціями у малюків.
До того ж банан дуже ситний і одночасно легко засвоюється продукт. Він містить калій, магній і вітаміни-нейропротекрори з групи В, що також підштовхує до думки про його корисному використанні для дітей.
Єдиний нюанс, який треба враховувати. Категорично важливо ретельно мити банани перед використанням в їжу! Напевно, ви настільки часто просто чистили банани без миття, що легко відмахнеться від цього правила. І цим поставите під удар себе і гостей. Краще озбройтеся народною мудрістю: «Береженого – Бог береже»
* Рада кухарчука
При вирощуванні на імпорт банани обприскуютьпестицидами. Вони завжди залишаються на шкірці. Банани потрібно мити теплою водою, жорсткої стороною губки, з довгим полосканням в проточній воді. Ці дії застрахують вас і від мікробів, серед яких збудник амебної дизентерії, який завозять з жарких країн разом з фруктами.
Отже, банани помиті, пора перейти до рецептів страв!
Поставивши собі за питанням, що б такого цікавенького приготувати з бананів, ми відразу залишили осторонь вже відомі слов’янським господаркам варіанти – фруктові салати, бананові пюре для дитячого харчування, дитячі каші з бананом і сиркові десерти.
Багато з нас вже спокушалися цими рецептами, тому в даній статті ми вирішили запропонувати вам зручні порційні закуски, страви з м’ясом і легку випічку.
Закуска: банани, смажені в клярі
Складові
Яйця, банани, борошно для клярі, обсипання (наприклад, панірувальні сухарі), кисло-солодкий соус або варення для подачі.
Як приготувати
- Яйця розбиваємо в миску, де швидко і коротко збиваємо їх, без утворення піни.
- Додаємо в яйця борошно, щоб отримати негустий кляр.
- Банани моєму, чистимо і нарізаємо кружечками або поздовжньо – товщиною 7-10 мм.
- Обсипання щедро насипаємо в широку тарілку з бортиками.
- Вмочуємо кожен шматочок банана в кляр і обвалюють у обсипання.
- Відразу ж викладаємо банани на сковорідку з розігрітим вершковим маслом. Обсмажуємо з двох сторін.
- Розкладаємо готові фрукти на блюдо, і поливаємо банани соусом. Прикрашаємо листочками м’яти, або горішками і шматочками фруктів контрастного кольору.
Варіації: обсипанням може стати кунжутне насіння, тертий твердий сир або перемелені горіхи.
Соуси шукайте серед простих кисло-солодких рецептів, які були опубліковані в статті «Соуси для дитячих страв».
Ще один приклад – соус з журавлини і апельсинів, який ми пропонували до курячого рулету в статті «Зимове меню на день народження для дітей від 5 до 10 років». Цей корисний смачний соус дасть необхідний контраст при подачі з бананами і доступний до приготування вдома весь рік безперервно.
Зауважте, що вибравши для смажених бананів нарізку кружечками, ви створюєте ще один компонент для фруктових шашликів на фуршетний стіл. Найпростіший варіант: нанизати на шпажку по 2-3 бананових кружечка, чергуючи з тоненькими скибочками кисло-солодкого яблука. Вийде вдалий набір для більшості дітей.
І найцікавіше властивість смажених бананів: вони ідеальний гарнір для м’яса птиці! Обсмажте курячі стегенця і подайте, оточивши банановими кружечками.
Або зробіть подачу Чікен Макнаггетс, адже для смажених бананів підходять всі соуси, які супроводжують легенду Макдональдса. Детально про приготування Чікен Макнаггетс в домашніх умовах також читайте в статті «Зимове меню на день народження для дітей від 5 до 10 років».
Читайте ще схожі записи:
Рецепти страв з вишнями на день народження
Рецепти страв з кавуном на день народження
Рецепти страв з абрикосами на день народження
День народження дітей від 3 до 5 років
Рецепти для святкового столу
Закуска: млинці з бананової начинкою
Різноманітність начинок для млинців робить їх воістину універсальним блюдом. Велику підбірку цікавих млинцевих начинок ми описували в статті «Солодкі начинки для млинців».
Також можна начинити млинці складовою фруктовою сумішшю. Рецепт з бананів, вишні або полуниці. Перші поріжемо на дрібні кубики, а ягоди – на четвертинки. Для дітей краще вишня, так як полуниця – частий провокатор алергії.
* Рада кухарчука
До речі, млинці можна загорнути по-різному, щоб ваш фуршет відзначався різноманітністю і навіть надихав гостей зберегти красу на фото!
А вже як люблять млинці діти! Все через загадковості начинки, яка прихована в простому домашньому рецепті.
Про красиву подачі млинців можна почитати в окремій статті, а можна подивитися нижченаведені іконкографіку і відео, де показані різні способи складання млинчиків. Серед запропонованих способів є дуже цікаві варіанти для млинців з об’ємною начинкою.
Як загорнути млинці (відео)
Закуска: бананові оладки
Оладки – улюблене дитячі ласощі і простір для фантазії на день народження. Особливо якщо ви захочете скоротити підготовчі зусилля або не подавати гаряче м’ясо.
Наприклад, 2-3 рецепта бананових оладок, стільки ж яблучних, 3-4 різнокольорових кисло-солодких соусу – і велика частина святкового столу готова! Зверніть увагу, оладки з цих фруктів виручать вас і взимку, і влітку.
Залишиться лише додати ситний салат типу олів’є і святковий торт зі свічками, який найбільш вигідно зробити на замовлення. Адже діти люблять складні прикраси з глазурі, які навряд чи переможеш будинку з першого разу.
Пропонуємо три бананових рецепта для оладок в нашій статті «Оладки з бананами».
До речі, в кінці цієї статті описаний ідеальний для бананів соус з консервованої або замороженої вишні.
Курка з бананами по-креольськи
У цьому рецепті курка набуває смак і аромат бананів і помідорів, стаючи пікантним гарячою стравою. М’ясо можна запропонувати навіть дітям шкільного віку. Рецепт доступний до приготування круглий рік.
Складові
- Курка – 1 птиця приблизно 1,5 кг;
- Банани – 6 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. великого розміру;
- Томатний сік – ½ склянки;
- Бульйон – 1 склянка;
- Сік половини лимона;
- Рослинна олія – 2 ст.л .;
- Мускатний горіх – 2-3 щіпки;
- Шавлія – 5 листочків;
- Лавровий лист – 1 шт .;
- Гвоздика – 2 нирки;
- Крохмаль – 1 ч.л .;
- Сіль і перець – по 1 щіпці.
Як приготувати
- Моєму курку і рубаємо на шматки.
- Вибираємо каструлю з товстим дном і кладемо на дно цибулю, порізану кільцями. Заливаємо каструлю водою (близько 1,5 л), додавши шавлія і лавровий лист. Доводимо воду до кипіння.
- Укладаємо в киплячу воду шматки курки і варимо їх 10 хвилин.
- Банани моєму, чистимо і ріжемо на 4 частини – поздовжніми четвертушками. Спочатку вздовж навпіл, потім кожну половину – ще раз уздовж навпіл.
- Розігріваємо глибоку сковороду з рослинним маслом (покрити маслом дно!). Кладемо в сковороду обсушені від води шматки провареної курки і злегка обсмажуємо.
- Перекладаємо курку в глибокий сотейник і заливаємо томатним соком і бульйоном. Додаємо гвоздику, мускатний горіх, сіль і перець. Тушкуємо на помірному вогні під кришкою близько 15 хвилин.
- Додаємо в сотейник з куркою банани і готуємо ще 15 хвилин.
- Крохмаль розводимо в лимонному соці і вливаємо суміш в сотейник в кінці приготування. Акуратно перемішуємо і вимикаємо вогонь.
Подавати м’ясо краще теплим. Відповідні гарніри: пюре з картоплі або сочевиці, відварений рис або розсипчаста гречана каша.
Сосиски з бананами на грилі
Простий рецепт з бананом для гриля і літнього дня народження. Незважаючи на легкість в приготуванні, це м’ясна страва прикрасить навіть дитяче меню на свято школяра, якщо ми виберемо недешеві сосиски від солідного виробника.
Складові
- Банани – 3-4 шт .;
- Сосиски – 8-10 шт .;
- Смужки бекону – 8-10 шт .;
- Рослинна олія – 2-3 ст.л .;
- Червоний перець мелений – 1-2 щіпки.
Приготування
- Своїм та чистимо банани. Нарізаємо їх кружечками до 7 мм завтовшки. Залежно від довжини сосисок можна різати банани по косій, роблячи кружечки більше за площею.
- Сосиски обсмажуємо на грилі – 3-4 хвилини.
- Остуджують і розрізаємо вздовж навпіл.
- Складаємо наше блюдо: між половинками сосиски закладаємо кружечки банана (2-3 шт.) І обертаємо кожну сосиску однією смужкою бекону – по спіралі.
- Злегка змащуємо рослинним маслом і посипаємо червоним перцем.
- Смажимо на грилі приблизно 6 хвилин – до утворення золотистої скоринки.
При подачі можна проткнути шпажками.
Свинина з бананами і стручкової квасолею
Ситне блюдо на літній день народження з нашої улюбленої соковитою свинини з мотивами індійської кухні і барвистими компонентами.
Складові
- Свинина (вирізка, бажано карбонад) – 400 гр;
- Банани – 1-2 шт. середнього розміру;
- Стручкова зелена квасоля – 10-15 стручків середньої довжини;
- Соєвий соус – 6 ст.л. (Купити готовий);
- Кисло-солодкий соус – 200 мл (купити готовий);
- Кориця, каррі – по 2-3 щіпки;
- Рослинна олія – 500 мл;
- Картопляний крохмаль – 150 гр;
- Горіхи (кешью / мигдаль / волоські) – близько 60 гр;
- Кінза за смаком – від ½ маленького пучка.
Як приготувати
- Ріжемо свинячу вирізку (ідеально – карбонад) тонкими смужками до 5 мм завтовшки.
- Маринуємо свинину в соєвому соусі з корицею і каррі – по щіпці. Тримаємо в маринаді до 30 хвилин.
- На середньому вогні в глибокому сотейнику розігріваємо 400 мл рослинного масла.
- Обвалюють свинину в картопляному крохмалі, струшіваем і відкладаємо на чисту тарілку. Так зайвий крохмаль не потрапити в готову страву, але створить потрібну перешкоду. Під час смаження свинина не втратити смаки, придбані за час маринування.
- Обсмажуємо м’ясо по частинах! Відправляємо смужки м’яса в гаряче масло – по 1-2 шт, користуючись щипцями або двома вилками. Час обсмажування – близько 30-40 секунд. Готовність м’яса визначаємо за кольором: красивий золотистий колір – сигнал до завершення обсмажування.
- Викладаємо смужки одним шаром на паперові серветки, щоб вбралося зайве масло.
- Ріжемо очищені банани кружальцями завтовшки по 1-1,5 см.
- Стручкову квасолю чистимо і ріжемо на шматочки 3-4 см довжиною.
- Перемішуємо овочі і відправляємо в розігріту широку і глибоку сковорідку, змащену олією.
- Смажимо на середньому вогні буквально 10 секунд, перемішуємо і додаємо горіхи. Ідеально використовувати м’які сорти – кешью або кедрові. Або замінити на очищений вимочений за ніч мигдаль, злегка подробленний в блендері. Якщо захочете експериментувати з волоськими горіхами, їх також вимочити і крупно порубати.
- Як тільки на зрізі банана з’явиться характерний золотистий колір, додаємо в сковороду свинячі смужки.
- Смажимо до 30 секунд і додаємо кисло-солодкий соус, так щоб блюдо злегка згасити в зовсім малій кількості рідини ще 1 хвилину.
Викладаємо гіркою на велике кругле блюдо або відразу по тарілках гостей. За бажанням посипаємо дрібно рубаною кінзою.
бананові напої
Напоям, де банан виступає в головній ролі, на нашому сайті присвячена не одна стаття. Запрошуємо вас переглянути і вибрати для себе відповідне бананове ласощі.
1. Стаття «Смузі з бананом і полуницею» містить цікаву добірку рецептів: банановий смузі на кокосовому і горіховому молоці, смузі зі згущеним молоком, бананово-сирний смузі та смузі на основі йогурту.
2. Стаття «Рецепти смузі для дітей» пропонує вашій увазі дитячий смузі з бананом «Гарний настрій».
3. Для тих, хто рахує калорії, пропонуємо «Смузі з бананом і вівсянкою».
Бананова випічка на день народження: легкі рецепти
Звичайно, на дитячий день народження ми намагаємося замовити торт зі свічками і неповторною прикрасою.
Але карамельні майстрині можуть залишитися без роботи, якщо перед нами стоїть завдання цікавою випічки на день народження дорослого, коли свічки і сюжети перестають бути найактуальнішою темою.
Озброїмося підбіркою «Бананова випічка на швидку руку». Крім цього пропонуємо стіл на дитячий день народження прикрасити дивовижною бананової качкою, майстер клас створення якої можна подивитися в статті «Прикраса дитячого столу з банана».
Крім святкової теми, перепробувавши пропоновані варіанти, ви зможете знайти той рецепт, який зробить вас знаменитої в колі друзів і близьких і не раз призведе в ваш будинок «на чашку чаю» вдячних ласунів.
Вигідно і те, що випічка з бананом дуже ситна. І навіть сама по собі вона може вирішити питання наповнення столу на затишній домашній зустрічі.