апельсиновий пиріг (легкий повітряний бісквіт) можна було б назвати і лимонним, так як там є і те і інше, але смак апельсина все ж більше відчувається, так як цукрова глазур робиться на основі свіжовичавленого апельсинового соку.
Готувати цей десерт нескладно і недовго, бісквіт виходить дуже ніжним і ароматним, можна подавати і до чаю, і до кави, і навіть з морозивом, а ще можна розрізати на 3-4 рівні частини і скласти їх «стопкою», промазавши яким-небудь кремом, – і буде вам торт (втім, це тема для окремої розмови).
Потрібно:
- Масло вершкове – 200 грамів (плюс ще 10-15 грамів, щоб змастити деко, якщо ви не використовуєте папір для випічки)
- цукор – пісок- 150 грамів (приблизно дві третини склянки)
- Ванільний цукор – 1 столова ложка (близько 12 грамів)
- Сіль поварена – на кінчику чайної ложки (приблизно чверть або третину ложки)
- Яйця курячі – 3 штуки
- Борошно пшеничне – 250 грамів (приблизно 1,75 склянки)
- Розпушувач для тіста – 2 чайні ложки (близько 10 грамів)
- Лимон – 1 штука
- Апельсин – 1 штука
- Цукрова пудра – 200-250 грамів (кількість залежить від розміру вашого апельсина: для великого краще взяти 250 грамів)
Приготування:
Вершкове масло нам потрібно в розм’якшеному вигляді, тому дістаньте його з холодильника приблизно за годину до початку приготування бісквіта. Щоб масло швидше размягчилось, можна нарізати на невеликі шматочки. Приготуйте цукор, ванільний цукор, сіль і яйця.
Розм’якшене масло потрібно збити (зручніше, звичайно, міксером) в піну, поступово додаючи цукор, ванільний цукор, сіль і попередньо злегка збиті в іншому посуді яйця (перегляньте наш відео-рецепт!). Все це займе буквально кілька хвилин.
Лимон вимити гарячою водою і витріть. Натираємо цедру лимона (можна на крупній тертці).
Потім розрізаємо лимон на частини і віджимаємо з нього сік (це цілком можна зробити без будь-яких спеціальних пристосувань, достатньо сили ваших пальців) у ту ж миску, куди натерли цедру. Слідкуйте, щоб в процесі вичавлювання соку туди не потрапили лимонні кісточки, якщо це сталося, викиньте їх з миски.
Натерту лимонну цедру і сік лимона, додаємо в цукрово-масляно-яєчну суміш. Перемішуємо. Борошно змішати з розпушувачем для тесту і додаємо туди ж. Все ретельно перемішуємо до стану однорідної маси (міксером буде швидше). Вийде некруте тісто, яке легко розмазується ложкою.
Включаємо духовку розігріватися (нам потрібна буде температура 200 градусів, це приблизно середній рівень нагріву, якщо у вашій духовці немає термометра). Деко змащуємо вершковим маслом або застеляємо папером для випічки. Викладаємо тісто на деко і ложкою рівномірно розмазуємо його. Якщо ви хочете, щоб пиріг був тонким – розмазуйте по всій площі листа. Якщо хочете бісквіт товстіший – залиште приблизно третина дека порожній. Не забуваємо обрізати стирчать краю паперу для випічки, якщо ви її використовували. Ставимо деко в розігріту духовку на висоту вище середнього рівня і випікаємо при температурі 200 градусів 15-20 хвилин до появи золотистої скоринки.
Поки наш пиріг в духовці, моєму гарячою водою апельсин, витираємо його і натираємо цедру (знову ж зауважимо: можна на крупній тертці).
Апельсин потім розрізаємо на частини і віджимаємо з нього сік, але вже в інший посуд, сік з цедрою не змішуємо! Не забуваємо видалити із соку апельсинові кісточки, якщо вони туди потрапили.
У віджатий апельсиновий сік висипаємо цукрову пудру і ретельно перемішуємо (міксером зручніше) до однорідного стану. Вийде подобу глазурі густотою як рідкий кисіль.
Готовий бісквітний пиріг виймаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути.
Ще теплий лимонний бісквіт змащуємо (ложкою) нашої глазур’ю на основі соку апельсина і посипаємо зверху апельсиновою цедрою. Даємо постояти хвилин 10-15, щоб глазур злегка вбралася і застигла, і розрізаємо на шматочки квадратами, прямокутниками або ромбиками. Тепер наш апельсиновий пиріг готовий, аромат йде по всій кухні – заварюйте чай або каву!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: