Апельсиновий пиріг

апельсиновий пиріг (легкий повітряний бісквіт) можна було б назвати і лимонним, так як там є і те і інше, але смак апельсина все ж більше відчувається, так як цукрова глазур робиться на основі свіжовичавленого апельсинового соку.

апельсиновий пиріг: ніжний бісквітГотувати цей десерт нескладно і недовго, бісквіт виходить дуже ніжним і ароматним, можна подавати і до чаю, і до кави, і навіть з морозивом, а ще можна розрізати на 3-4 рівні частини і скласти їх «стопкою», промазавши яким-небудь кремом, – і буде вам торт (втім, це тема для окремої розмови).

Потрібно:

  • Масло вершкове – 200 грамів (плюс ще 10-15 грамів, щоб змастити деко, якщо ви не використовуєте папір для випічки)
  • цукор – пісок- 150 грамів (приблизно дві третини склянки)
  • Ванільний цукор – 1 столова ложка (близько 12 грамів)
  • Сіль поварена – на кінчику чайної ложки (приблизно чверть або третину ложки)
  • Яйця курячі – 3 штуки
  • Борошно пшеничне – 250 грамів (приблизно 1,75 склянки)
  • Розпушувач для тіста – 2 чайні ложки (близько 10 грамів)
  • Лимон – 1 штука
  • Апельсин – 1 штука
  • Цукрова пудра – 200-250 грамів (кількість залежить від розміру вашого апельсина: для великого краще взяти 250 грамів)

Приготування:

апельсиновий пиріг: розм'якшити маслоВершкове масло нам потрібно в розм’якшеному вигляді, тому дістаньте його з холодильника приблизно за годину до початку приготування бісквіта. Щоб масло швидше размягчилось, можна нарізати на невеликі шматочки. Приготуйте цукор, ванільний цукор, сіль і яйця.

апельсиновий пиріг: масло збити з яйцями і цукромРозм’якшене масло потрібно збити (зручніше, звичайно, міксером) в піну, поступово додаючи цукор, ванільний цукор, сіль і попередньо злегка збиті в іншому посуді яйця (перегляньте наш відео-рецепт!). Все це займе буквально кілька хвилин.

апельсиновий пиріг: натерти лимонну цедруЛимон вимити гарячою водою і витріть. Натираємо цедру лимона (можна на крупній тертці).

апельсиновий пиріг: віджати сік з лимонаПотім розрізаємо лимон на частини і віджимаємо з нього сік (це цілком можна зробити без будь-яких спеціальних пристосувань, достатньо сили ваших пальців) у ту ж миску, куди натерли цедру. Слідкуйте, щоб в процесі вичавлювання соку туди не потрапили лимонні кісточки, якщо це сталося, викиньте їх з миски.

апельсиновий пиріг: додати лимонний сік і борошноНатерту лимонну цедру і сік лимона, додаємо в цукрово-масляно-яєчну суміш. Перемішуємо. Борошно змішати з розпушувачем для тесту і додаємо туди ж. Все ретельно перемішуємо до стану однорідної маси (міксером буде швидше). Вийде некруте тісто, яке легко розмазується ложкою.

апельсиновий пиріг: викласти тісто на декоВключаємо духовку розігріватися (нам потрібна буде температура 200 градусів, це приблизно середній рівень нагріву, якщо у вашій духовці немає термометра). Деко змащуємо вершковим маслом або застеляємо папером для випічки. Викладаємо тісто на деко і ложкою рівномірно розмазуємо його. Якщо ви хочете, щоб пиріг був тонким – розмазуйте по всій площі листа. Якщо хочете бісквіт товстіший – залиште приблизно третина дека порожній. Не забуваємо обрізати стирчать краю паперу для випічки, якщо ви її використовували. Ставимо деко в розігріту духовку на висоту вище середнього рівня і випікаємо при температурі 200 градусів 15-20 хвилин до появи золотистої скоринки.

апельсиновий пиріг: натерти цедру апельсинаПоки наш пиріг в духовці, моєму гарячою водою апельсин, витираємо його і натираємо цедру (знову ж зауважимо: можна на крупній тертці).

апельсиновий пиріг: вичавити сік з апельсинаАпельсин потім розрізаємо на частини і віджимаємо з нього сік, але вже в інший посуд, сік з цедрою не змішуємо! Не забуваємо видалити із соку апельсинові кісточки, якщо вони туди потрапили.

апельсиновий пиріг: змішати сік з цукрової пудроюУ віджатий апельсиновий сік висипаємо цукрову пудру і ретельно перемішуємо (міксером зручніше) до однорідного стану. Вийде подобу глазурі густотою як рідкий кисіль.

апельсиновий пиріг: випікати до золотистої скоринки 20 хвилинГотовий бісквітний пиріг виймаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути.

апельсиновий пиріг: змастити глазур'ю і посипати цедрою апельсинаЩе теплий лимонний бісквіт змащуємо (ложкою) нашої глазур’ю на основі соку апельсина і посипаємо зверху апельсиновою цедрою. Даємо постояти хвилин 10-15, щоб глазур злегка вбралася і застигла, і розрізаємо на шматочки квадратами, прямокутниками або ромбиками. Тепер наш апельсиновий пиріг готовий, аромат йде по всій кухні – заварюйте чай або каву!

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: