Помаранчеве настрій в будь-яку погоду, соковитість, вітамінізація і один з найулюбленіших соків – все це приносять в наше життя герої цієї статті. Домашні рецепти з апельсинів настільки різноманітні й бездоганні, що гріх не влаштувати в їх честь окрему святкову вечірку! Давайте познайомимося з тим, як зробити цей солодкий цитрус невичерпним джерелом натхнення для цілої трапези, починаючи з закуски і аж до випічки.
Хто ніколи не пробував апельсини? Таких серед нас немає! А хто не знає, що апельсини – джерело вітаміну С, одного з головних антиоксидантів? І знову важливий факт про улюблений вид фруктів відомий більшості.
А чи зустрічали ви фуршет, де була б фруктова нарізка без апельсинів? Або святковий стіл з багатьма напоями, але без участі апельсинового соку? Напевно – ні. Адже сам фрукт і сік з нього популярні у нас майже, як яблука!
Значить, давно пора зібрати в одному місці хоча б по 2 страви до кожної подачі, де апельсиновий смак займає центральне місце.
Це буде безпрограшна добірка на день народження, тому що кожна господиня зможе знайти серед рецептів з апельсинів вдалий варіант на свій смак.
Не бійтеся експериментувати з помаранчевим фруктом. Він надає нам широченний простір для творчості! Домашні рецепти з апельсина, які ми сьогодні пропонуємо, не містять складних процедур в приготуванні. Освоюйте їх – на здоров’я!
Закуски з апельсинами: універсальні ідеї
Чи не втомлюємося обігравати фуршет і зручні в поїданні канапе на шпажках! Часточки апельсина відтіняють смак твердого сиру і шинки. Вони відмінно поєднуються з шоколадом, бананом, ківі, грушею, яблуками, курагою і чорносливом.
Єдиний мінус м’якоті апельсина в тому, що вона легко обвітрюється. Тому збирайте шпажки незадовго до подачі і зберігайте їх у холодильнику.
Все, що потрібно для яскравого закусочного фуршету на домашньому дні народження – це проста у виконанні троянда з апельсина і 6-8 чаш з апельсинової шкірки з салатами. А яке задоволення отримають діти, якщо ви залучите їх до підготовки цих рецептів!
Як зробити троянду (відео)
Також приділимо увагу фаворитам слов’янської кухні – млинців. Наприклад, з сирно-апельсиновою начинкою.
І не забудемо про млинцевих Намазка! За рахунок свого насиченого смаку апельсин може захистити нас від тривалої метушні з начинками.
- Ми можемо використовувати апельсиновий джем.
- Або приготувати найпростішу суміш на основі вершкового масла, додавши в нього растолчённий часник і цедру апельсина.
- Або солодке апельсинове масло – без часнику, але з цукровою пудрою.
- Або збити жирні вершки з апельсиновим соком, цедрою і цукром.
Вибирайте улюблене скручування для намазок.
10 способів звернути млинці
Салат із крабових паличок, капусти і апельсинів
Незвичайний зимовий салат з простих компонентів. Його вишуканість зосереджена в способі нарізки капусти і поєднанні смаків.
Складові
- Крабові палички – 200 гр;
- Білокачанна капуста – 200-300 гр;
- Яйця, зварені круто – 4 шт .;
- Яблуко середнього розміру (кисло-солодкий сорт);
- Апельсин – 1 шт. великого розміру.
Для заправки – легкий майонез.
Приготування
- Білокачанну капусту натираємо на самій дрібній салатної насадки терки «Бернер». Цей важливий момент надає звичайної капут смак кольрабі і робить салат зручним у вживанні навіть на дитячому дні народження школяра, адже його нескладно прожувати.
- Яблука трьом тонкою соломкою на тому ж «Бернер».
- Яйця і крабові палички ріжемо середнім кубиком.
- Для нарізки апельсинів вибираємо самий гострий ніж і ріжемо дрібними трикутними шматочками – так, щоб не текло багато соку.
- З’єднуємо інгредієнти у великій мисці і акуратно перемішуємо. Заправляємо майонезом.
Варіант подачі – порційний, в чашах з половинок апельсинової шкірки.
Курячі стегенця в имбирно-помаранчевій глазурі
Блюдо з розряду геніального досконалості! Просте у виконанні, вишукане на смак, з доступними круглий рік інгредієнтами і дозволене дітям від 5-6 років.
Складові
- Курячі стегенця – 400-450 г за вагою;
- Цибуля – 1 шт. великого розміру;
- Апельсин – 1 шт. великого розміру;
- Корінь імбиру свіжий – шматочок 3 см;
- Апельсиновий джем – 3 ст.л .;
- Масло рослинне;
- Кріп подрібнений – 1-2 ч.л .;
- Кайенскийперець – 1 щіпка;
- Сіль, чорний перець – за смаком – від 1 щіпки.
Як приготувати
- Моєму й обсушуємо стегенця. Натираємо їх сіллю, перцем і рослинним маслом.
- Цибулину і апельсин ріжемо кільцями товщиною 1 см.
- Чи не рясно змащуємо деко олією і викладаємо шар цибулі і апельсинів. Зверху кладемо стегенця, шкіркою вгору, і запікаємо з розігрітій до 220 ° С духовці до готовності – близько 30 хв.
- Натираємо корінь імбиру на дрібній тертці, додаємо в апельсиновий джем. Перемішуємо і всипаємо кріп і кайенский перець.
- До кінця приготування стегенець виймаємо їх з духовки і змащуємо имбирно-помаранчевій сумішшю (використовуємо пензлик, щоб не обпектися!).
- Допікаємо до утворення золотистої скоринки, збільшивши температуру – близько 2-5 хв.
Подаємо на блюді – теплими або остиглими. Логічний вибір – супроводити стегенця легким кисло-солодким лимонадом на основі апельсинового соку.
Рагу з індички з апельсинами і абрикосами
Легкий літній рецепт з птиці, який сподобається дорослим і може бути запропонований дітям шкільного віку.
Нам потрібні
- Філе індички – 1,2 кг;
- Абрикоси – 400 г;
- Цибуля – 1 шт .;
- Апельсин – 1 шт .;
- Джем абрикосовий – 2 ст. л .;
- Цукор – 3 ст. л .;
- Каррі (порошок) – 1 ст. л .;
- Вино червоне сухе – 1,5 склянки (для дитячого меню дозу зменшуємо до половини склянки);
- Оцет (краще – винний) – 2 ст. л .;
- Вершки жирністю 9% – 0,5 склянки;
- Рослинна олія – 0,25 склянки;
- Вершкове масло – 2 ст. л .;
- Сіль, перець – за смаком – від 1 щіпки.
Приготування
- Філе індички миємо й нарізаємо кубиками зі стороною не більше 3 см.
- Посипаємо м’ясо 2 столовими ложками цукру, порошком каррі і сіллю. Ретельно перемішуємо і залишаємо маринуватися поза холодильником.
- Цибулю чистимо і ріжемо тонкими півкільцями.
- Абрикоси нарізаємо шматочками.
- З апельсина зрізаємо шкірку без білої частини, намагаючись зробити довгі тонкі стрічки. Після видавлюємо з нього сік.
- У глибокій мисці перемішуємо овочі, цедру апельсина і рідкі інгредієнти – червоне вино, оцет, вершки, апельсиновий сік і оливкову олію.
- Додаємо шматки індички і ставимо в холодильник маринуватися як мінімум на 4 години.
- Діставши замариновані інгредієнти, даємо стекти в глибоку миску всьому маринаду. Ставимо його на вогонь у великій каструлі і доводимо до кипіння. Уварюємо рідина 6-10 хвилин до кількості в 1 стакан.
- Додаємо вершкове масло, абрикосовий джем, 1 ст. л. цукру. І готуємо на повільному вогні до легкого загустіння. Солимо і перчимо до смаку – в кінці приготування.
- Індичку, цибуля і абрикоси обсмажуємо до готовності на відкритій сковороді з рослинним маслом – на середньому вогні. Займе приблизно 6-10 хвилин. Після чого накриваємо кришкою, прикручуємо вогонь і тушкуємо ще 5 хвилин.
Подача м’яса – з приготовленим соусом.
Основна страва: риба під апельсиновим соусом
Складові
- Улюблена риба (тушка або філе) – 0,5 кг;
- Апельсин – 1-2 шт .;
- Лимон – ½ шт .;
- Часник – 1-2 зубчики;
- Петрушка – 1 пучок;
- Каррі – 1,5 ч.л .;
- Рослинна олія – 3 ст.л .;
- Крохмаль картопляний – 1 ч.л .;
- Цукор, сіль – за смаком.
Як приготувати
- Чистимо, миємо й ріжемо на порційні шматочки будь-яку морську рибу без дрібних кісток (пангасіус, хек, тілапія, лосось, судак). Можна використовувати цілу тушку або шматочки філе. Філе або тушку риби промити, обсушити серветками, нарізати невеликими порційними шматочками.
- Форму для запікання застилає фольгою, змащуємо рослинним маслом.
- Викласти рибні шматочки в форму. Присипати їх зверху сіллю і приправою карі. Запікаємо в духовці близько 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.
- Готуємо апельсиновий соус:
– віджиму сік апельсинів так, щоб отримати не менше 120 мл. Якщо соку трохи не вистачає, додаємо 1-2 ст.л. води і 1 ст.л. соку лимона.
– Повністю розчиняємо в соку крохмаль.
– У невеликому сотейнику нагріваємо олію і прогріваємо в ньому шматочки часнику – не більше 20-ти секунд.
– Видаляємо часник і всипаємо подрібнену петрушку.
– Після додаємо апельсиновий сік з крохмалем і уварюємо до густоти.
Пробуємо і при необхідності додаємо цукор. В самому кінці збагачуємо соус дрібкою каррі і знімаємо з вогню.
Запечену рибу викласти на блюдо і полити апельсиновим соусом. Прикраса – листочки петрушки і півкола апельсина.
Рецепти апельсинових соусів для будь-якої страви
Різноманітність рецептів з апельсина хотілося б підкреслити описом домашніх соусів для м’яса, риби і десертів. Великий вибір рецептів можна знайти в нашій статті «Апельсиновий соус».
напої
Описувати все розмаїття напоїв, які можна приготувати з апельсинів, немає сенсу, так як у багатьох статтях на нашому блозі цей фрукт є головним героєм.
Пропонуємо вам короткий огляд напоїв, які можна приготувати як на святковий стіл, так і для затишних домашніх посиденьок:
1. Лимонад із заморожених апельсинів.
2. Апельсиновий лимонад.
3. Апельсиновий сік.
4. Імбирний лимонад з апельсином.
5. Лимонад з апельсина і огірка.
6. Лимонад з апельсинових кірок.
7. Домашній лимонад з апельсинів і лимонів.
Десерт: апельсиновий торт без випічки
Складові
- Апельсини – 3 шт .;
- Вершки – 500 гр .;
- Згущене молоко – 400 гр .;
- Желатин – 20 гр .;
- Печиво пісочне без добавок, наприклад, «Ювілейне» – 300 гр .;
- Масло вершкове – 200 гр .;
- Желе апельсинове – 1-2 пакетика.
Приготування
- Подрібнюємо печиво в блендері, і з’єднуємо отриману крихту з розтопленим вершковим маслом.
- На дно рознімної форми для випікання укладаємо пергаментний папір і утрамбовуємо суміш з крихти і масла в щільний корж. Відправляємо форму в холодильник на 30 хвилин.
- Замочуємо швидкорозчинний желатин, і розчиняємо його на вогні, не доводячи до кипіння.
- Віджимаємо сік з 2 апельсинів і додаємо його в желатин.
- Збиваємо вершки і згущене молоко. Коли суміш збільшиться в об’ємі, додаємо апельсиновий сік з желатином. Цей крем виливаємо на корж і повертаємо форму в холодильник.
- Апельсин ріжемо на дрібні часточки або кубиками і акуратно розкладаємо на підстилі молочному шарі.
- Робимо апельсинове желе з пакетиків, як зазначено на упаковці, і заливаємо їм шматочки апельсинів.
Повністю зібраний торт відправляємо в холодильник до повного застигання.
Десерт: апельсиновий пиріг на швидку руку
Яскраві аромат і колір, і простота виготовлення! У цьому рецепті з червоних апельсинів є все, що потрібно, щоб господиня не умаялась в передсвяткових клопотах.
Нам потрібні
- Яйця – 4 шт .;
- Цукор 150 г;
- Ванільний цукор – 1 ч.л .;
- Вершкове масло – 150 г;
- Апельсин (червоний, середнього розміру) – 1 шт .;
- Борошно – 250 г;
- Сода або розпушувач – 1 ч.л .;
- Цукрова пудра для посипання.
Приготування
- У блендері збиваємо розм’якшене вершкове масло і цукор
- Продовжуючи збивати, вводимо яйця – по одному.
- З апельсина натираємо цедру (без білої частини!), Вичавлюємо сік і додаємо їх в суміш.
- Далі в суміш додаємо просіяне через сито борошно – по частинах. І соду, гашене оцтом (або розпушувач). Наша мета – отримати гомогенне тісто, яке стікає з ложки.
- Роз’ємну форму для випічки змащуємо вершковим маслом і за бажанням посипаємо панірувальними сухарями. Виливаємо в форму тісто і відправляємо в розігріту духовку.
- Випікаємо 30 хвилин при 180 градусах.
- Готовність тесту перевіряємо сірником: встромлена в центр, вона повинна виходити чистою.
Подаємо пиріг остиглим, присипавши через сито цукровою пудрою.
Десерт: шарлотка з апельсинами
Улюблений рецепт дитячого меню, які потребують 1-1,5 години за часом і може бути приготований влітку і взимку.
Складові
- 3 яйця;
- 1 склянка цукру;
- 1 склянка борошна;
- 1 ч.л. розпушувача;
- 1/4 ч.л. ваніліну, кориця;
- 30 гр. вершкового масла для змащування форми.
Приготування:
Готуємо тісто:
- Яйця і цукор збиваємо міксером не менше 12 хвилин.
- Змішуємо борошно, ванілін і розпушувач і вводимо в тісто, продовжуючи працювати міксером.
- Щоб шарлотка вийшла пишною і ніжною, в тесті не повинно бути грудочок.
Готуємо начинку:
- Ретельно чистимо апельсини і видаляємо білу частину зовнішньої шкірки.
- Ріжемо на невеликі часточки і посипаємо корицею.
Готуємося до випікання:
- Розігріваємо духовку до 80 градусів.
- Обмащуємо маслом форму для випікання.
Збираємо пиріг:
- Виливаємо в форму половину тіста.
- Симетрично розподіляємо апельсини по всьому пирогу.
- Заливаємо в форму другу половину тіста. Наше завдання – покрити апельсинові часточки тестом, щоб уникнути їх некрасивого пригорання до кінця випічки.
- Випікаємо пиріг близько 30 хвилин. Перевіряємо сірником готовність. Якщо хочемо рум’яної скоринки швидко засмажуємо в духовці, підвищивши температуру до 200 градусів.
- Дістаємо шарлотку з духовки і даємо охолонути.
- Тільки після охолодження (!) Виймаємо пиріг з форми.
Варіації на тему шарлотки численні. Ви можете замінити половину апельсинів мандаринами, яблуками, грушами або чорносливом.
Також можна експериментувати з бананом, замінивши їм третину апельсинів. У всіх випадках збільшуємо кількість яєць в рецепті до 5 шт., А час випікання до 40 хвилин при температурі 160 градусів.
Десерт: желе в апельсинової шкірці
Шкірка апельсинів чудово виглядає з желе з ківі, молока, вишні та смородини. Цей ігровий цитрусовий рецепт з фото докладно описаний в статті «День народження для дітей: солодкий стіл».
Готуючись до дня народження, особливо дитячому, пробудити в собі Чебурашку! Як відомо, його знайшли в апельсинах. Вухатий очаровашка створив навколо себе казку про радість, доброту і дружбу.
Єдиний і неповторний, він зайняв місце в серцях тисяч дітей. Нехай же підготовлений вами день народження, де буде вдосталь рецептів з апельсинів, стане таким же незабутнім і добрим!