З мінімальними витратами щодня вирішувати вічно актуальну проблему корисного харчування всієї родини допомагають сучасні кухонні агрегати. Так, в духовці запечене м’ясо виходить ніжним, але все ж куряча запіканка в мультиварці готується простіше: потрібно просто скласти продукти в чашу і натиснути кнопку. М’ясо птиці ідеально поєднується майже з усіма овочами, а проблему його сухості допоможуть вирішити гриби, так що в підсумку ми отримуємо корисний вечерю або ситний обід.
Куряче м’ясо – головний інгредієнт в запіканці, рецептами приготування якої в домашній мультиварці ми з радістю ділимося. Вони настільки універсальні, що їх легко можна змінювати, додаючи свої улюблені продукти і не побоюючись за результат.
Повірте, він в будь-якому випадку вас задовольнить, адже з курятиною відмінно поєднуються і баклажани, і томати, і перці, і квасоля, і всі види капусти, а вже тим більше морквина.
Заради різноманітності можна використовувати в якості начинки не тільки сиру або відварну курку, а й копчене м’ясо птиці – вийде пікантно. Так що включаємо фантазію і приступаємо!
Запіканка з курки з рисом в мультиварці: покроковий рецепт
Складові
- Рис – 1 ст. + –
- Куряче філе – 300 г + –
- Перець солодкий (паприка) – 1 шт. + –
- Помідори – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Рослинна олія – 1-2 ст. л. + –
- Оцет бальзамічний – 1 ст. л. + –
- Вода – 5-6 ст. л. + –
- Сіль – 0,5 ч. Л. + –
- Цукор-пісок білий – 0,5 ч. Л. + –
- Чорний перець (порошок) – 1/3 ч. Л. + –
- Орегано – 1 щіпка + –
Готування домашньої курячої запіканки в мультиварці по кроках
Крупу для запікання з м’ясом птиці краще брати не одного, а чотирьох видів. Але якщо такого розмаїття під рукою не виявилося, то можна використовувати сорт рису «жасмин». Зерна його схильні до злипання, але для запіканки – те, що потрібно! «Бальзамік» можна замінити звичайним оцтом.
Маринуємо цибулю для запіканки з курячого м’яса
- Перший етап запікання м’яса курки з рисом за допомогою улюбленої кухонної помічниці – Маринівка лука. Очищений і нарізаний тонкими полукружкамі цибулю заливаємо маринадом з бальзамічного оцту, води, цукрового піску, солі і залишаємо просочуватися протягом півгодини.
Варимо рис для м’ясної запіканки з курки
- Далі – рисова основа запіканки. Щоб її зробити, промиваємо білі зернятка під струменем води до її прозорості. Потім зсипають рис в мультічашу, заливаємо водою, в пропорції з крупою 2: 1, закриваємо кришку і вибираємо в меню програму «Рис». Таймер встановлюємо на позначці 15 хвилин і натискаємо кнопку «Старт».
Готуємо овочі і м’ясо птиці для м’ясо-овочевий запіканки
- Поки агрегат робить основу для нашого блюда, ми займемося овочами. Томат надрезаем хрест-навхрест, кладемо в поглиблену миску і обшпарюємо крутим окропом.
- Через хвилину верхня тонка шкірка на ньому легко відстане – знімаємо її і ріжемо м’якоть кубиком. У перцю вирізаємо середину із зернятками і теж подрібнюємо в кубик.
- Обмивання філе і видаливши з нього зайву вологу, ріжемо шматочками не товще 1 см.
Готуємо продуктові шари для майбутньої запіканки
- Приготований рис вже на той час потрібно дістати для охолодження. Помивши мультічашу, протираємо її від крапель води, поміщаємо на місце, наливаємо масло і включаємо режим «Жарка».
- Коли маслечко нагріється, кладемо в нього м’ясну нарізку і смажимо, не закриваючи кришку, 10 хвилин.
- Спрацював таймер – додаємо до м’яса просочений маринадом цибулю, смажимо.
- Через 10 хвилин періодичного помішування отримаємо ароматно пахне суміш філе і цибулі.
- Щоб закінчити підготовку начинки для запіканки з курячого філе, додаємо в чашу кубики овочів і тримаємо їх там 10 хвилин під закритою кришкою. Дістаємо начинку – нехай остигає.
- Розбовталося яйця виделкою, присмачити їх орегано, перцем, сіллю, додаємо сирну крихту (частина потрібно залишити), змішуємо.
- Заливаємо отриману пряну масу в рис і знову заважаємо до однорідності – основа для запікання готова! Чи залишиться зібрати блюдо і довести його до кондиції.
Укладаємо пошарово запіканку з куркою і рисом
- Дно знову вимитого чаші покриваємо тонкою плівкою масла, кладемо половину рисово-яєчної маси, зверху – курячу начинку, потім – залишки рису і залишки сиру. Всі верстви злегка утрамбовують.
- Закриваємо кришку, вибираємо в меню програму «Випічка», задаємо час 30 хвилин і температуру 180 ° С.
Поки мультиварка працює, займемося приготуванням салату з свіжих овочів. Коли машина подасть сигнал про завершення готування, не потрібно відразу ж намагатися витягти запіканку, – нехай постоїть відкрита хоча б 5 хвилин.
Вийняти її трохи остигнула буде значно простіше! Подаємо запіканку з овочами або будь-яким домашнім соусом.
Запіканка з курячим фаршем і грибами: рецепт в мультиварці
В якості начинки можна використовувати філе птиці або домашній фарш. Гриби краще брати лісові – вони набагато більш ароматні, а й магазинні печериці теж зійдуть. Овочі можна підбирати на свій розсуд з поправкою на сезонність або використовувати домашню овочеву заморозку.
Складові
- Фарш з філе птиці – 300 г;
- Картопля сирої – 5 середніх бульб;
- Цибулина ріпчаста – 1 шт .;
- Гриби – 300 г;
- Кабачок молодий – 1 плід;
- Сметана жирна – 1 ст. л .;
- Вода чиста – 2 ст. л .;
- Сир твердого сорту – 150 г;
- Масло оливок – 2 ст. л .;
- Італійська суміш трав – ¼ ч. Л .;
- Сіль за смаком.
Готуємо запіканку з куркою, картоплею і грибами в мультиварці
- Цибулину очищаємо від лушпиння. Решта овочі разом з грибами і м’ясом обполіскувати.
- Чистимо бульби і ріжемо їх пластинками, завтовшки 2 мм.
- Цибулю нарізаємо тонкими полуколечкамі, гриби – пластинками, кабачок – кубиком середнього розміру.
- Ллємо в чашу мультіварочной чаші половину масла, включаємо режим «Жарка», кладемо гриби, смажимо, помішуючи, поки не випарується волога (10 хвилин). Потім кладемо цибулю і кабачкові кубики – смажимо до м’якості.
- Виймаємо готові овочі і в тому ж маслі (трохи підлив його) доводимо до напівготовності (в тому ж режимі) нарізку курячого філе (тонкі смужки), після все солимо і перчимо.
- Виймаємо м’ясо, змішуємо з грибною піджаркою, присмачуємо спеціями.
- Сметану розбавляємо водою.
- На дно очищеної і змащеній маслом мультічаші поміщаємо половину картоплі, викладаючи її у вигляді луски. Солимо, заправляємо прованськими травами.
- Зверху розміщується начинка. Її потрібно розрівняти і залити присолені сметанною заливкою для соковитості.
- Останній шар в запіканці – залишився картопля, який теж потрібно присолити і поперчити. Присипаємо його тертим сиром, закриваємо кришку, вибираємо режим «Випічка». Час готування курячої запіканки в домашній мультиварці – 40 хвилин.
- Поки наша електрична кухонна помічниця буде працювати, ми підготуємо овочі, нарізавши їх, як на салат, і заправивши крапелькою лимонного соку.
Запіканка з куркою і грибним ароматом в мультиварці виходить настільки ароматної і ніжною, що неодмінно потрапить в розряд улюблених рецептів.
Це просте в приготуванні і не дуже калорійне блюдо виглядає так вишукано, що його не соромно подавати навіть на святковий стіл, прикрасивши попередньо соковитою свіжою зеленню.