Компот з полуниці на зиму

Компот з полуниці
Літо – період заготовок фруктів на зиму. Будь-яка господиня пишається своїми вміннями не тільки смачно нагодувати сім’ю, а й дати всім її членам саме харчування, а не їду. Одним з таких рецептів є компот з полуниці, варіантів якого – безліч, і деякі композиції ягід ми детально вивчимо. Сподіваємося, що запропоновані варіації заготовок на зиму стануть вашими улюбленими, і ви завжди з задоволенням будете до них звертатися.

Полуницю дуже корисно їсти свіжої, але період дозрівання ягоди дуже нетривалий, а тому ми з азартом шукаємо нові рецепти, щоб запастися вітамінами про запас.

Полуничний урожай заморожують, варять компоти, джеми і варення, сушать і в’ялять. Ми розглянемо, як заготовити компот з полуниці, рецепт на зиму і в сезон.

Компот з полуниці освіжаючий

Освіжаючий компот з полуниці

Складові

  • Полуниця – близько 500 г + –
  • Цукор-пісок – за смаком (стандарт стакан на 3-х літрову банку) + –
  • М’ята – 8-10 листочків + –
  • Вода – 2,5 -2,8 літра + –

Приготування

Цей чудовий ароматний напій – один з найсмачніших літніх компотів! У жаркий день він прекрасно втамовує спрагу, при тому всі компоненти абсолютно безпечні – на відміну від промислових зразків.

  1. Ягоду перебираємо і споліскуємо під несильним струменем води пригорщами.
  2. Закладаємо полуничку в каструлю з киплячою водою, туди ж кидаємо листочки м’яти.
  3. Як тільки вода бурхливо закипить, висипаємо цукор за смаком, розмішуємо його і, після повторного закипання вмісту каструлі, закриваємо кришкою і вимикаємо вогонь.
  4. Даємо настоятися 20-30 хвилин і охолоджуємо.

Подаємо проціджений компот у високих склянках з кубиками льоду. Якщо це заготовка на зиму, тоді відразу ж після повторного закипання закриваємо компот залізними кришками.

Поради кухарчуком

  • Якщо в формочки для заморожування льоду покласти по одній ягоді, залити полуничним компотом і заморозити, то у вас завжди буде напоготові ароматна добавка до мінеральної води або холодного чаю.
  • За смаком полуниці поєднується з усіма ягодами і фруктами – в компот з полуниці можна додати чорну або червону смородину (або обидва різновиди), шовковицю, черешню, малину, лимон і т.д.
  • Не має сенсу варити компотний композицію довше однієї хвилини. Фрукти і так швидко віддають свій смак і аромат воді, а вітаміни менше руйнуються.

Компот з полуниці – рецепт на зиму класичний

Літрові банки ретельно миємо з содою, стерилізуємо в мікрохвильовці або над парою. Ягоду перебираємо, видаляємо чашолистки і промиваємо під слабким струменем води. Розкладаємо полуничку по банкам, заповнюючи половину обсягу, додаємо в кожну колечко лимона і заливаємо окропом.

Через 15 хвилин зливаємо воду з усіх банок в об’ємну емальовану каструлю, додаємо цукор з розрахунку на 1 літр сиропу – мінімум півсклянки цукру (або на ваш смак), доводимо сироп до кипіння і розливаємо по банках з ягодою. Закриваємо стерильними кришками за допомогою закаточного приладу.

Рецепт компот з полуниці

Перевертаємо закриті банки догори дном і накриваємо теплим покривалом для пастеризації мінімум на 2-3 години. Переміщаємо банки з компотом з полуниці в місце зберігання.

* Рада кухарчуком
Для заготовок на зиму краще вибирати полуничні сорти соковитого темного малиново-червоного кольору. У цьому випадку ваші компоти матимуть гарний рубіновий колір.

Популярний варіант полуничного компоту на смородиновому соку

Класичний рецепт, з яким ви ознайомилися вище, часто трохи ускладнюють тим, що сироп варять з додаванням соку червоної смородини. Смаки цих двох ягід чудово поєднуються між собою. Сік червоної смородини є надійним консервантом – замість соку лимона.

  1. Спочатку готуємо сироп на основі смородинового соку. Ягоди червоної смородини разом з кистями спочатку промиваємо під струменем води, потім відокремлюємо їх від кистей і протираємо крізь дрібне сито. Такий сік має яскраво вираженими желирующими властивостями.
  2. Виливаємо сік смородини в емальовану каструлю, туди ж всипаємо цукор – з розрахунку на 1 літр соку – 2 склянки цукру, але ви можете збільшити або зменшити його кількість.
  3. Поки сік з цукром варто на вогні, розкладаємо по простерилізувати банках ємністю 1 літр полуницю до половини їх об’єму.
  4. Доводимо смородиновий сік майже до кипіння (до 80 градусів) і заливаємо банки з полуницею. Сік смородини – з желюючий ефектом, тому полуничні ягоди рівномірно розподіляються по всьому об’єму банки, а не спливають відразу вгору до шийки банки.

Компот з полуниці на зиму

Ставимо банки з компотом з полуниці на смородиновому соку стерилизоваться в каструлю великого діаметру з водою, підігрітою приблизно до тих же 80 градусів, закриваємо стерильними кришками.

Доводимо температуру води в каструлі до 90 градусів і стерилізуємо:

  • хвилин 15, якщо банки ємністю 0,5 літра,
  • 25 хвилин – якщо банки літрові.

Після закінчення часу кожну банку закриваємо кришкою закаточним пристосуванням і залишаємо остигати природним чином.

Цей приголомшливий рецепт консервованої полуниці поверне вас в літо відразу ж після відкриття банки! Полуниця залишається цілою і плаваючою в ніжному смородиновому желе. Її можна в подальшому використовувати в рецептах ягідних десертів і для прикраси тортів.

Звичайно, ці рецепти компоту з полуниці далеко не вичерпують всі варіанти консервованої ягоди. Її можна комбінувати з вишнею, чорною смородиною, ревенем, малиною, черешнею і т.д. Все залежить від ваших можливостей і бажання втілити виникли ідеї в заготовках на зиму.