Випічка, мабуть, є одним з найбільш універсальних різновидів страв – її можна подавати як до повсякденного, так і до святкового столу.
Сьогодні ми навчимо вас готувати кекс з кабачків – страва, яке неодмінно порадує ваших близьких або гостей і значно підніме ваші кулінарні таланти в їхніх очах. Нижче представлено кілька кращих рецептів, які дозволять приготувати дане блюдо і як десерт і як повноцінне другу страву.
Рецепт лимонно-кабачковий кексів
Складові
- Борошно пшеничне – 1 кг + –
- Натуральний йогурт – 1 стакан + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Цукор-пісок білий – 1 стакан + –
- Кабачки – 1 шт + –
- Сода – 1 ч.л. + –
- Мед – 2 ч.л. + –
- Лимонний сік – 2 ст.л. + –
- Ванільний цукор – за смаком + –
Як приготувати лимонно-кабачкові кекси
- Перш за все, нам потрібно підготувати наш кабачок, але перед цим поставимо прогріватися духовку до 180 градусів – тісто ми зробимо досить швидко, тому краще подбати про духовій шафі заздалегідь.
- Кабачок очищаємо від шкірки, натираємо на тертці і відставляємо в сторону, щоб він випустив зайвий сік.
- Тепер нам потрібно розтопити вершкове масло, зробити це можна на водяній бані, або зробити простіше і використовувати для цього мікрохвильовку, однієї хвилини на максимальній потужності повинно вистачити.
- В окремій, досить глибокій мисці, змішуємо йогурт, топлене масло, яйця, цукор, соду і ванільний цукор. Все добре перемішуємо.
- Зливаємо з наших натертих кабачків надлишки вологи і додаємо в нашу суміш.
- Акуратно всипаємо борошно невеликими порціями і не забуваємо постійно перемішувати. Маса повинна вийти досить густою, але не занадто.
- У форму для випікання кексів закладаємо наше тісто, не перестарайтеся, оскільки при випіканні наші кекси помітно наберуть в обсязі, тому заповнюйте, приблизно, 2/3 формочки.
- Відправляємо кекси в духовку, а самі тим часом займаємося сиропом. Робити його досить просто – для цього просто змішуємо лимонний сік і мед, поки не вийде однорідна маса.
- Через чверть години виймаємо кексики з духовки. На цьому етапі вони ще дуже бліді і їх явно потрібно ще допекти. Цим ми і займемося, але перед тим як повертати формочки в духовку, змащуємо кекси нашим сиропом.
- Відправляємо кекси в духовку ще на 5 хвилин.
Солодкі і ароматні кексики готові! Залишається тільки дочекатися, коли вони трохи охолонуть і подавати до столу як десерт.
До речі, ви цілком можете замінити йогурт на кефір, кисле молоко тощо – вибирайте той кисломолочний продукт, який найбільш любимо вами і вашими домочадцями.
Шинки-кабачковий кекс
Якщо ви не є любителем солодощів, а серед випічки вам найбільше подобаються м’ясні пироги, то цей рецепт вам з великою часткою ймовірності припаде до смаку. Такі кекси виходять неймовірно ситними, смачними і цілком можуть виступати в якості повноцінного другого блюда.
Складові
- Кабачки – 300 г;
- Шинка або копчене м’ясо – 100 г;
- Борошно пшеничне – 100 г;
- Яйця курячі – 2 шт;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Сіль і перець чорний – за смаком;
- Рослинна олія – для змащування форми.
Як зробити шинкою-кабачковий кекс
- Якщо ви використовуєте молоді овочі, то попередня підготовка їх зводиться до мінімуму – досить просто обмити кабачки. Старі ж плоди слід очистити від жорсткої шкірки, оскільки вона в підсумку сильно зіпсує смакові якості майбутнього страви.
- Тепер підготовлений кабачок натираємо на крупній тертці, трохи присаливаем, перемішуємо і відставляємо в сторону, щоб він виділив зайвий сік.
- Дрібно нарізаємо нашу шинку або той продукт, який ви використовуєте замість неї. Оптимальними будуть кубики зі стороною, приблизно, в півсантиметра або дрібніше.
- Кабачок до цього моменту вже повинен відстоятися і випустити сік, щоб прискорити цей процес відіжміть терту масу руками і надлишки вологи сольем.
- Розбиваємо курячі яйця в ємність, де знаходиться кабачок, сюди ж всипаємо зовсім небагато солі і чорний мелений перець. Та кількість солі, яку ми будемо додавати на цьому етапі, безпосередньо залежить від того, як сильно ви посолити масу в минулий раз і наскільки солоне м’ясо ви збираєтеся додавати.
- Всипаємо борошно, розпушувач і все добре перемішуємо, щоб не залишилося ніяких грудочок, а маса була максимально однорідною.
- Додаємо шинку і знову перемішуємо.
- Духовку розігріваємо до 200 градусів за Цельсієм, формочки для кексів змащуємо рослинним маслом, але не лийте його занадто багато.
- Додаємо в кожну форму нашу Кабачково-шинку масу і відправляємо запікатися на 15-20 хвилин.
Готові кекси можна подавати зі сметаною або іншим улюбленим соусом.
Солодкий шоколадний кекс з кабачком
Багато цінують кабачок за його ніжність, не дивно, що саме цей овоч вибирають багато кулінарів, щоб приготувати неймовірно м’який шоколадний кекс, який буквально тане в роті!
Складові
- Борошно пшеничне – 200г;
- Кабачок – 1 шт;
- Масло вершкове – 50 г;
- Олія – 100 г;
- Яйця курячі – 2 шт;
- Йогурт натуральний – 100 мл;
- Какао-порошок – 4 ст.л .;
- Міцну чорну каву рідкий – 2 ст.л .;
- Кориця – 1 ч.л .;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Цукор-пісок білий – 200 г.
Як робиться шоколадно-кабачковий кекс
- Кабачок обмиваємо і очищаємо від шкірки, це краще зробити в будь-якому випадку, незалежно від того, наскільки молодий овоч ви використовуєте.
- Натираємо кабачок на середній тертці і додаємо зовсім небагато солі, після чого перемішуємо і ставимо в сторону. Сіль спровокує виділення непотрібного нам соку.
- Тепер нам потрібно змішати окремо борошно, цукор, какао-порошок, розпушувач і корицю.
- На цьому етапі нам знадобиться міксер або ж віночок. М’яке вершкове масло додаємо в ємність до йогурту і рослинну олію, сюди ж розбиваємо яйця і все збиваємо. Не забуваємо також влити і наш кави.
- Коли ми отримали однорідну масу, всипаємо в неї суміш сухих інгредієнтів і все ретельно перемішуємо.
- Кабачок відокремлюємо від виділився соку, віджимаємо м’якоть і також кладемо її в ємність до тесту.
- Все перемішуємо ще раз, але не довго, і виливаємо тісто в форму для випікання великого кексу. Потім, відправляємо наш майбутній кекс в духовку, яку попередньо слід розігріти до 180 градусів.
Приготування у нас займе близько години. Щоб упевнитися, що шоколадний кекс з кабачків готовий, потрібно проколоти його дерев’яною шпажкою і якщо на ній не залишається шматочків тесту, то це означає, що ми можемо виймати наш ароматний солодкий десерт з духовки.