Домашня випічка і натуральні корисні десерти завжди користуються особливою пошаною в будинку – кому не сподобається скибочку ароматної свіжої здоби?
Якщо ви давно не пригощали свою сім’ю смачненьким, то радимо спекти кекс сирний з родзинками, ніжний і соковитий – його, напевно, оцінять всі ваші домочадці! Зробити випічку не складно – наші покрокові рецепти навчать вас, як приготувати її правильно, а заодно підкажуть вам, як спекти смачний пиріг з сиру з родзинками.
Дивовижний кекс з сиром та родзинками: простий рецепт
Складові
- Борошно пшеничне в / с – 300 г + –
- Сир жирний – 250 г + –
- Яйця курячі великі – 3 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 170 г + –
- Масло вершкове несолоне – 150 г + –
- Розпушувач – 1 ч.л. + –
- Ванілін або ванільний цукор – за смаком + –
- Ізюм чорний – 100 г + –
- Лимонна цедра – 1,5 ст.л. + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Як зробити своїми руками кекс з сиру і родзинок
Сирні кекси недарма вважаються найбільш вдалими в кулінарії – на відміну від класичних сухих, вони мають більш щільною текстурою, поживну цінність і смаком. Також така випічка більш корисна для організму, адже її основу становить найцінніший продукт – сир.
Запікати по цій рецептурі ви можете, як один великий кекс в спеціальній формі, так і маленькі порційні кексики – все залежить від ваших уподобань!
- Сир попередньо протираємо через сито, щоб позбутися від великих грудочок і домогтися більш ніжної текстури готової випічки. Якщо ви купили м’який і пастоподібний продукт, то його додатково подрібнювати не потрібно.
- 100 грам родзинок чистимо від сміття (гілочок, злежалих твердих родзинок) і гарненько промиваємо під теплою проточною водою. Після цього перекладаємо родзинки в піалу і заливаємо окропом, давши йому настоятися і розбухнути.
- В цей час займемося отриманням цедри: промиваємо невеликий лимон під краном, обсушуємо рушником і натираємо ароматну шкірку на самій дрібній тертці. Якщо лимонів в будинку немає – не біда, кекс все одно вийде смачним.
- Вершкове масло (краще брати солодке вершкове) залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно розм’якло і розтануло.
- Після цього укладаємо інгредієнт в зручну тару для збивання, додаємо цукор-пісок, трохи ваніліну або ванільного цукру, а потім ретельно вимішуємо масу міксером. Зазвичай для цього вистачає пари хвилин на середньої потужності.
- М’який протертий сир всипаємо в ту ж ємність до олії і цукру, знову включаємо міксер і збиваємо продукти до отримання ніжної і однорідної консистенції без грудочок.
- Після цього вбиваємо в миску одне куряче яйце, знову гарненько орудуючи кухонним помічником. Коли маса стане однорідною, вбиваємо друге яйце і знову все перемішуємо міксером. Також чинимо і з останнім яйцем.
Це важливий нюанс, адже якщо вбити в тару одразу всі яйця, то можна зіпсувати консистенцію кексу!
- Окремо просіюємо нашу муку для сирного кексу – це позбавить нас від забитого тесту і утворення грудочок. Додамо до пшеничного борошна дрібну кухонну сіль і розпушувач.
- Всипаємо борошно в тару з густою сирною масою поступово – в три-чотири заходи, щоб вимішати ідеальне тісто для кексів. Для цього кожен раз після додавання борошна спершу розмішуємо масу ложкою, а після – проходимся по ній міксером.
- В кінці всипаємо в готове тісто цедру лимона і набряклі родзинки, розмішуємо все ложкою. У нас виходить густа сирна маса, яка і буде складати основу нашого майбутнього дивовижного кексу.
- Духова шафа попередньо розігріваємо до 180 градусів, після чого дістаємо з кухонної шафки зручну форму для випікання і трохи промазуємо її маслом (вершковим або рослинним).
- Обережно опускаємо сирне тісто в форму (або формочки, якщо ви готуєте порційні маленькі кексики) і зверху разравниваем його ложкою або лопаткою з силікону.
- Прибираємо кекс в духовку і чекаємо близько двадцяти хвилин, після чого знижуємо температуру в духовій шафі до 160 градусів і випікаємо здобу до готовності ще 30-40 хвилин.
Гарячий кекс виймаємо з духовки і залишаємо його, щоб трохи охолов. Після цього його можна перевернути і витягти з форми, уклавши на тарілку.
Пробувати здобу краще з чаєм, какао або кави. А ще таке частування підійде на полуденок з молоком маленьким дітям, оскільки не містить в складі шкідливих компонентів!
Пиріг з родзинками і сиром
Складові
- Маргарин (краще брати хороший і якісний) – 100 г;
- Сир середньої жирності – 250 г;
- Цукор-пісок білий – 1 стакан;
- Борошно пшеничне – 1,5 склянки;
- Дріжджі хлібопекарські – 7 г;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Сіль – 1 щіпка;
- Ізюм чорний – 100 г.
Як приготувати сирний пиріг з родзинками
- Даємо маргарину час, щоб размякнул, залишаючи його для цього на 30-40 хвилин при кімнатній температурі.
- Дістаємо міксер і збиваємо маргарин, поступово додаючи до нього сир.
- Вносимо в масу курячі яйця по одному, ретельно розмішуючи тісто міксером.
- Солимо майбутній родзинковий пиріг з сиром, всипаємо цукор. Знову гарненько проходимся по масі міксером.
- В окремій ємності змішуємо дріжджі з коров’ячим молоком (приблизно 1,5-2 ст.л.) і вносимо інгредієнт в нашу масу. Знову збиваємо вміст миски міксером або блендером.
- Вимиті родзинки опускаємо в окріп на 15-20 хвилин, щоб він не був твердим і сухим. Після цього виймаємо його з води і відправляємо в масу.
- Потроху помішуючи вміст миски, всипаємо борошно пшеничне, намагаючись розмішати все так, щоб не утворювалися грудочки.
- Дістаємо круглу (або будь-яку іншу) форму для випікання пирога. Наша випічка вийде великий і пишною, а тому маленька формочка тут не підійде. Обмащуємо дно і краї посуду маслом, щоб при запіканні пиріг не присох до форми.
- Розігріваємо духову шафу до стандартних 180 градусів і поміщаємо в нього наш пиріг на 40-50 хвилин.
Після приготування дістаємо форму з ароматним пирогом і залишаємо її ненадовго, щоб тісто встигло злегка охолонути. Після цього нашу домашню випічку з сиром можна витягувати назовні і різати на порції.
Як бачите, великих клопотів наші рецепти вам не доставлять – і смачний пиріг, і кекс сирний з родзинками готуються легко, з цим впорається навіть сама недосвідчена господиня. Так що не пропустіть випадку самим поласувати корисним ситним десертом або пригостити ним своїх гостей.
Смачного!