Унікальність холодного супу в тому, що готувати його можна на продуктовій основі, повністю відповідної смаковим уподобанням господині. Використовувати в якості заправки річного страви дозволяється не тільки квас або воду, приємно здивувати своїм смаком вашу сім’ю зможе і окрошка на кефірі. Простий суп, який багато хто використовує ще й з метою схуднути, урізноманітнює будь-яке меню і привнесе трохи свіжості в кожен жаркий день літа.
Рецепт дієти окрошки з шинкою
Приготування кришива на кисло-молочному продукті займе не більше 15 хвилин, не рахуючи підготовки деяких інгредієнтів до нарізки. Всього за чверть години можна отримати легкий вітамінний суп на 4 порції.
Якщо ви або хтось із вашої родини ретельно підраховує щодня калорії, то знайте, що окрошка, зроблена на нашу рецептом, містить 419 ккал. Це не дієтичний варіант супу, тому таке блюдо підходить більше для тих, хто бажає ситно пообідати.
Складові
- Шинка – 400 гр;
- Редис – 5-6 шт .;
- Кріп – за смаком;
- Кефір – 300-400 мл на кожну порцію (але обсяг кисло-молочного продукту може бути іншим, все залежить від розміру передбачуваної порції);
- Картопля – 2 шт. великого розміру;
- Петрушка – за смаком;
- Зелена цибуля – 1 пучок;
- Сіль за смаком;
- Яйця – 2 шт .;
- Огірок – 2 шт.
Підготовка продуктів
Процесом підготовки деяких інгредієнтів займаємося безпосередньо перед приготуванням. За часом цей нетрудомісткий процес може зайняти 15-20 хвилин. Що нам знадобиться зробити:
- Перемити всі овочі в чистій воді і обов’язково обсушити їх. Якщо це редиска, то його обтирає паперовими серветками.
- Відварюємо картопля в мундирах, охолоджуємо і очищаємо від шкурок.
- Яйця варимо круто. Після того, як вони зваряться, обдаємо їх холодною водою і очищаємо від шкаралупи.
- Робимо фігурний лід. Заливаємо в спеціальні форми воду і прибираємо їх на короткий час в морозилку. Отримані крижані кубики використовуємо в самому кінці приготування кефіру окрошки.
Приготування
- Кришимо відварені яйця і картопля.
- Ріжемо на кубики шинку.
- Огірки також нарізаємо невеликими кубиками. Якщо огірки перезрілі або великі, то шкірку зрізаємо.
- Всю необхідну для страви зелень моєму в чистій воді, обсушуємо і дрібно нарізаємо.
- Перекладаємо нарізку в спеціальну глибоку миску або будь-яку іншу посуд, в яку помістяться продукти.
- На свій смак додаємо в блюдо сіль.
- Заливаємо кришиво кефіром, все перемішуємо і розкладаємо по порціях.
- Наостанок окрошка на кефірі прикрашається 2-3 кубиками льоду.
Поради кухарчука
Неправильна технологія приготування може відбитися на смаку готового блюда. Щоб всі ваші зусилля не виявилися марними, на допомогу кожній господині пропонуємо кілька простих порад з приготування кефіру окрошки.
- Вибирати кефір для кришива необхідно не жирний і не густий. Інакше – це не є суп, а каша. Але якщо іншого в наявності не буде, тоді можна розбавити густий кисло-молочний продукт мінеральною водою (обов’язково несолоної і негазованої).
- Деякі овочі перед нарізкою потрібно вимочувати (особливо важливо це робити з редискою і огірками). Теж стосується і зелені.
Така проста процедура необхідна для того, щоб продукти:
- «Позбулися» від нітратів;
- стали більш пружними і придбали свіжий вигляд.
- Додавати кефір в кришиво потрібно в останню чергу і тільки після заправки. В її ролі виступити може суміш гірчиці і перетертих яєчних жовтків, розбавлених меленим перцем, сметаною (або кефіром) і цукром.
- Перед подачею літня страва має настоятися 30 хвилин. Бажано не порушувати годину очікування. Оскільки в перетримати супі продукти розшарується, а в тому, що ні вартий, – овочі будуть не смачними, через те, що вони не встигнуть просочитися заправкою.
Рецепт овочевий окрошки на кефірі
Складові
- Яйця – 2-3 штуки + –
- Листя салату – на смак або 3-5 шт. + –
- Чорний перець мелений – 0,5 ч.л. + –
- Кефір – 600-800 мл + –
- Кріп – 4-8 гілочок + –
- Редис – 10 шт. + –
- Приправа – 1 ч.л. + –
- Часник – 2 зубки + –
- Цукор – 1 ст.л. + –
- Цибуля зелена – 1 пучок + –
- Оцет 3 -% – ний – 1 ст.л. + –
- Огірок – 2-3 шт. середнього розміру + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Тертий хрін – 1 ст.л. або за смаком + –
Приготування
Відома за кордоном кефіру окрошка стає все більш популярною і у нас. Технологія її приготування класична, тобто така ж, як і на квасі, мінеральній воді і т. П.
До того ж, блюдо на кисло-молочному продукті дуже корисно для травлення. Переконатися в цьому можна, приготувавши легкий суп, за допомогою нашого рецепта. Фінальне фото страви можна бачити ниже.
- Готуємо продукти до нарізки:
- овочі миємо й при необхідності очищаємо від шкірки;
- яйця варимо круто, охолоджуємо в холодній воді, очищаємо від шкаралупи;
- Редиску і огірок ріжемо соломкою.
- Кріп, листя салату і зелений лук дрібно рубаємо.
- Зварені яйця шаткуємо.
- Часник продавлюємо через землянку.
- Складаємо нарізку в глибоку каструлю і додаємо в неї продавлений часник.
Заправка для окрошки
Робимо заправку для окрошки:
- змішуємо в окремій тарілці тертий хрін, «італійські трави», цукор, мелений перець, сіль і оцет;
- розбавляємо кефір з 300-400 мл. простий кип’яченої води (холодної або кімнатної температури);
- з’єднуємо спеції з розведеним кефіром.
Отриманою сумішшю заправляємо основні інгредієнти. Даємо окрошка можливість повністю охолонути.
Через півгодини після приготування додаємо в суп кефір – і подаємо блюдо до столу. Разом з холодником можна подати тушковану або смажену картоплю. Проста зелень і свіжі сирі овочі також ідеально підійдуть до ситно обіду.
Приготувати овочевий холодний суп не так і складно. До того ж, це дуже зручний варіант швидко нагодувати всю сім’ю смачною їжею. Окрошка на кефірі ідеально замінить будь-літня страва, так що, напередодні літньої спеки, поспішіть записати і випробувати рецепти кришива.
Вдалого приготування!