Пора заготовок – це не тільки нескінченні закрутки, соління, варення, а й постійна біганина в пошуку банок, кришок і ключів. Не виключенням є і джем з полуниці, рецепт на зиму обов’язково вимагає від вас наявності хороших і правильних баночок. Ну а всі секрети смачного результату – це: дотримання технології, якісна стерилізація посуду, а також використання правильної кухонного начиння.
Як правильно стерилізувати банки
А тепер про все по порядку. Як же простерилізувати наші банки з кришками, щоб не зіпсувати джем? Найпростіший і найпоширеніший спосіб – на пару.
- Заповнюємо каструлю наполовину водою і очікуємо бурління. Зверху встановлюємо друшляк, після чого ставимо на нього банки шийкою вниз. Банки на 1 л пропарюють 5-7 хвилин. Якщо обсяг більше – збільшуємо час.
- Кришки кип’ятимо окремо. Їх ми повинні втопити у воді повністю.
- Прогріту банку знімаємо і ставимо на дно, накриваємо кришкою.
Ми розібралися, як підготувати посуд, тепер давайте дізнаємося, як зварити полуничний джем на зиму.
Полуничний джем «Лісова поляна» на зиму
Складові
- Полуниця – 1 кг + –
- Цукор-пісок білий – 1 кг + –
Як зробити джем з полуниці на зиму
Якщо мова йде про заготівлю на зиму, то це не говорить про те, що є її можна тільки на Новий рік.
Джем з полуниці, приготований на зиму, гарний у будь-яку пору року. На смак він хороший так само, як і варення-п’ятихвилинка, однак, на відміну від останнього, може зберігатися цілий рік (природно, при належній стерилізації банок і кришок).
- Полуницю промиваємо холодною водою, відбираємо хороші і зіпсовані ягідки. У полуничний джем потрібно брати тільки кращі екземпляри. Відкидаємо промиту полуницю на друшляк, чекаємо, поки стече зайва вода. Обриваємо зелені хвостики, перекидаючи їх в глибоку тару.
- Засипаємо цукром, перемішуємо акуратно дерев’яною лопаткою, залишаємо на пару годин.
- Пустила сік полуницю перекладаємо в каструлю з подвійним дном. Занурюємо блендер в каструлю і подрібнюємо в пюре ягоду.
- Каструлю переміщаємо на вогонь. Як тільки на поверхні полуничного пюре з’являються ознаки кипіння, тут же зменшуємо вогонь і варимо, поки джему не стане вдвічі менше.
В середньому, на це піде близько години. Крім цього, джем повинен потемніти і загуснути.
5. У підготовлені банки переливаємо джем, закриваємо їх стерилізованими кришками, перевертаємо і ставимо ємності шийкою вниз.
Якщо ви не можете визначити готовність джему – капніть його на блюдечко. Якщо він готовий, то крапля буде не розтікатися, а плавно розповзатися.
Полуничний джем на зиму з лимоном
Історію з замочуванням ягід в цукрі можна цілком опустити, і приступити відразу до рецептом полуничного джему на зиму з цедрою.
Складові
- Полуниця – 1 кг;
- Цукровий пісок – 1 кг;
- Лимон – 2 шт.
Приготування полуничного джему на зиму з лимоном
- Полуницю перебираємо, видаляємо цветоножки, промиваємо, перекладаємо в товстостінну посуд.
- Лимон моєму, просушуємо одноразовим рушником.
- Натираємо цедру лимона на дрібній тертці, а з самого лимона віджимаємо сік. Цедру і сік додаємо до полуниці і все перемішуємо.
- Цукор висипаємо на деко і відправляємо його грітися в духовку на 10 хвилин. Температура «солярію» для джему повинна бути 100 градусів.
- Каструлю з усім вмістом ставимо на плиту і доводимо до стану кипіння. Проварюємо 5 хвилин.
- Додаємо прогрітий цукор.
Цукор звичайної температури при контакті з полуничним нагрітим пюре може збити температуру джему, тим самим, порушивши технологію.
- Вогонь зменшуємо і варимо ще 20 хвилин. Всю піну, яка буде утворюватися – безжально видаляємо.
- Знімаємо з вогню, відстоюємо ще 10 хвилин. Розливаємо по простерилизованнимбанкам і закупорюють.
- Першу пробу знімаємо тільки через 2 тижні.
Як пастеризувати банки з полуничним джемом
Чули що-небудь про пастеризації? Бажано, щоб кожна банку з джемом пройшла цей завершальний етап.
- Нагріваємо воду у великій каструлі до 70 градусів.
- Заливаємо в теплі банки джем, прикриваємо кришкою, ставимо в каструлю. Стежимо за тим, щоб банку була повністю покрита водою, і не доходила 3 см до горлечка. Закриваємо каструлю, продовжуємо нагрівати.
- Прогріваємо воду до 95 градусів, потім вимикаємо плиту.
- Ми залишаємо банки на 15-25 хвилин. Час залежить від обсягу посуду з джемом.
- Щільно закриваємо, залишаємо остуджувати. Перевертати їх в цьому випадку не треба.
Ось так! Заготовити на зиму корисну ягідку виявляється не завжди просто, але залишитися в холоди без літніх вітамінів – ще гірше. Так що дерзайте, терпіння і труд все перетруть!