Як зварити полуничний джем на зиму

Джем з полуниці рецепт на зиму
Пора заготовок – це не тільки нескінченні закрутки, соління, варення, а й постійна біганина в пошуку банок, кришок і ключів. Не виключенням є і джем з полуниці, рецепт на зиму обов’язково вимагає від вас наявності хороших і правильних баночок. Ну а всі секрети смачного результату – це: дотримання технології, якісна стерилізація посуду, а також використання правильної кухонного начиння.

Як правильно стерилізувати банки

А тепер про все по порядку. Як же простерилізувати наші банки з кришками, щоб не зіпсувати джем? Найпростіший і найпоширеніший спосіб – на пару.

  1. Заповнюємо каструлю наполовину водою і очікуємо бурління. Зверху встановлюємо друшляк, після чого ставимо на нього банки шийкою вниз. Банки на 1 л пропарюють 5-7 хвилин. Якщо обсяг більше – збільшуємо час.
  2. Кришки кип’ятимо окремо. Їх ми повинні втопити у воді повністю.
  3. Прогріту банку знімаємо і ставимо на дно, накриваємо кришкою.

Ми розібралися, як підготувати посуд, тепер давайте дізнаємося, як зварити полуничний джем на зиму.

Полуничний джем «Лісова поляна» на зиму

Як зварити полуничний джем на зиму

Складові

  • Полуниця – 1 кг + –
  • Цукор-пісок білий – 1 кг + –

Як зробити джем з полуниці на зиму

Якщо мова йде про заготівлю на зиму, то це не говорить про те, що є її можна тільки на Новий рік.

Джем з полуниці, приготований на зиму, гарний у будь-яку пору року. На смак він хороший так само, як і варення-п’ятихвилинка, однак, на відміну від останнього, може зберігатися цілий рік (природно, при належній стерилізації банок і кришок).

  1. Полуницю промиваємо холодною водою, відбираємо хороші і зіпсовані ягідки. У полуничний джем потрібно брати тільки кращі екземпляри. Відкидаємо промиту полуницю на друшляк, чекаємо, поки стече зайва вода. Обриваємо зелені хвостики, перекидаючи їх в глибоку тару.
  2. Засипаємо цукром, перемішуємо акуратно дерев’яною лопаткою, залишаємо на пару годин.
  3. Пустила сік полуницю перекладаємо в каструлю з подвійним дном. Занурюємо блендер в каструлю і подрібнюємо в пюре ягоду.
  4. Каструлю переміщаємо на вогонь. Як тільки на поверхні полуничного пюре з’являються ознаки кипіння, тут же зменшуємо вогонь і варимо, поки джему не стане вдвічі менше.

В середньому, на це піде близько години. Крім цього, джем повинен потемніти і загуснути.

5. У підготовлені банки переливаємо джем, закриваємо їх стерилізованими кришками, перевертаємо і ставимо ємності шийкою вниз.

Якщо ви не можете визначити готовність джему – капніть його на блюдечко. Якщо він готовий, то крапля буде не розтікатися, а плавно розповзатися.

Полуничний джем на зиму з лимоном

Історію з замочуванням ягід в цукрі можна цілком опустити, і приступити відразу до рецептом полуничного джему на зиму з цедрою.

Складові

  • Полуниця – 1 кг;
  • Цукровий пісок – 1 кг;
  • Лимон – 2 шт.

Джем з полуниці - домашній рецепт на зиму

Приготування полуничного джему на зиму з лимоном

  • Полуницю перебираємо, видаляємо цветоножки, промиваємо, перекладаємо в товстостінну посуд.
  • Лимон моєму, просушуємо одноразовим рушником.
  • Натираємо цедру лимона на дрібній тертці, а з самого лимона віджимаємо сік. Цедру і сік додаємо до полуниці і все перемішуємо.
  • Цукор висипаємо на деко і відправляємо його грітися в духовку на 10 хвилин. Температура «солярію» для джему повинна бути 100 градусів.
  • Каструлю з усім вмістом ставимо на плиту і доводимо до стану кипіння. Проварюємо 5 хвилин.
  • Додаємо прогрітий цукор.

Цукор звичайної температури при контакті з полуничним нагрітим пюре може збити температуру джему, тим самим, порушивши технологію.

  • Вогонь зменшуємо і варимо ще 20 хвилин. Всю піну, яка буде утворюватися – безжально видаляємо.
  • Знімаємо з вогню, відстоюємо ще 10 хвилин. Розливаємо по простерилизованнимбанкам і закупорюють.
  • Першу пробу знімаємо тільки через 2 тижні.

Як пастеризувати банки з полуничним джемом

Чули що-небудь про пастеризації? Бажано, щоб кожна банку з джемом пройшла цей завершальний етап.

  1. Нагріваємо воду у великій каструлі до 70 градусів.
  2. Заливаємо в теплі банки джем, прикриваємо кришкою, ставимо в каструлю. Стежимо за тим, щоб банку була повністю покрита водою, і не доходила 3 ​​см до горлечка. Закриваємо каструлю, продовжуємо нагрівати.
  3. Прогріваємо воду до 95 градусів, потім вимикаємо плиту.
  4. Ми залишаємо банки на 15-25 хвилин. Час залежить від обсягу посуду з джемом.
  5. Щільно закриваємо, залишаємо остуджувати. Перевертати їх в цьому випадку не треба.

Як пастеризувати банки з полуничним джемом

Ось так! Заготовити на зиму корисну ягідку виявляється не завжди просто, але залишитися в холоди без літніх вітамінів – ще гірше. Так що дерзайте, терпіння і труд все перетруть!