Як зробити вино з соку яблук будинку

Вино з яблучного соку
Приготувати в домашніх умовах можна напій будь-якої міцності і смаку, головне – правильно підібрати сировину для його приготування. Особливою популярністю користується вино з яблучного соку, без додавання в нього спеціальних міцних напоїв – воно вийде делікатним на смак і зовсім не п’янким. Робиться такий напій за простою технологією, осилити яку може кожен винороб, навіть самий недосвідчений, однак без хорошого рецепту і знання основних секретів приготування зробити його якісним буде складно.

Домашнє вино з яблучного соку: простий рецепт

Як зробити вино з соку яблук будинку

Складові

  • Вода – 9 л + –
  • Лимони – 4 шт. + –
  • Цукор-пісок білий – 6-12 склянок + –
  • Дріжджі – 2 ст.л. + –

Спосіб приготування вина зі свіжого соку яблук

Якщо ви справжній гурман і цінитель смачних винних напоїв, тоді приготування яблучного вина – саме те, що вам потрібно. Сам по собі рецепт простий, але в ньому багато особливостей, без урахування яких приготування вдалим не буде.

Ви повинні знати, як правильно вичавити сік з яблук для вина, що потрібно, щоб сусло добре заграє, а також, скільки води і цукру покласти на літр соку. Саме від знання, а головне – розумного їх застосування, буде залежати смак і якість домашнього напою.

  1. Для початку протираємо сухою серветкою стиглі плоди від пилу, вирізаємо з них серцевину, заливаємо кип’яченою водою.
  2. Придавлюємо яблучну масу гнітом, залишаємо її в спеціальній ємності під таким тиском на 4 дні.
  3. За цей час сік перебродить і буде повністю готовий до другого – не менше важливого етапу приготування вина.
  4. Змішуємо заграв яблучний сік з цукром, дріжджами і лимонним соком.
  5. Накриваємо ємність водним затвором (або одягаємо на горлечко гумову рукавичку з дірочкою на пальці), після чого відносимо напій в тепле темне місце для того, щоб продовжити бродіння.
  6. Коли з вина перестане виходити вуглекислий газ – беремося за проціджування напою (проціджуємо через серпанок або марлю). Після – вино зі свіжого яблучного соку розливаємо по барила і залишаємо в спокої на півроку.
  7. Через 6 місяців перебродило яблучне вино розливаємо по скляних пляшках і відносимо настоюватися ще на 2-3 місяці в темне прохолодне місце.
  8. На цьому приготування вина з соку яблук в домашніх умовах закінчено – напій можна пробувати.

Щоб приготувати слабкоалкогольне вино з яблучного соку – потрібно ще менше виноробних кроків. Яблука протираємо сухою ганчіркою, видаляємо з них серцевину (можна кісточки залишити, якщо любите терпкість в смаку).

Потім зі свіжих стиглих яблучок через соковижималку вичавлюємо сік, змішуємо його з дріжджами і залишаємо напій бродити до тих пір, поки в ньому не перестане виділятися вуглекислий газ. На цьому все – вино наостанок проціджуємо, розливаємо по сухим пляшках і прибираємо на зберігання. Довго зберігати слабкоалкогольне яблучне вино не варто, його рекомендується якомога швидше вжити.

Як зробити вино з старого яблучного соку

Якщо у вашому будинку є заграв сік з яблук – не поспішайте його виливати. Правильно обробивши продукт, ви зможете отримати смачне домашнє вино, правда, не десертне, а з певною часткою фортеці, оскільки рецептом передбачається додавання в напій горілки.

В якості закваски для вина ми будемо використовувати родзинки (на відміну від першого рецепта, де напій готувався з дріжджами), в результаті у нас вийде міцний винний напій, яким не соромно буде пригостити своїх друзів і близьких.

Інгредієнти (в розрахунку на 6 л вина)

  • Яблучний сік – 6 л;
  • Ізюм (немитий) – 50 г;
  • Цукор – 1 кг;
  • Горілка – 600 мл

Вино з яблучного соку - домашній рецепт

Рецепт приготування вдома вина з соку яблук

  1. Переливаємо заграв сік в глибоку каструлю, змішуємо його з ½ необхідної кількості цукру.
  2. Ретельно масу перемішуємо, щоб цукор міг повністю розчинитися.
  3. Потім додаємо решту цукру.
  4. Відправляємо яблучне сусло на тиждень в тепле темне місце для бродіння.
  5. У разі, якщо бродіння буде йти мляво і занадто повільно – додайте в сусло немитий родзинки. У будь-якому випадку, у кожного винороба процес забражіванія буде індивідуальним: у кого-то він займе 7 днів або більше, а у кого-то менше тижня (4-5 днів), тому кожен день потрібно ретельно стежити за станом сусла.
  6. Коли бродіння закінчиться – переливаємо перебродила масу в тару (або 3-х літрові пляшки) зі скла, додаємо горілку, залишаємо напій в теплому приміщенні ще на 5 днів.

Якщо в яблучне вино додається горілка – рекомендується витримувати напій 10-14 днів.

  1. Як тільки напій відстоїться – вино з яблучного соку проціджуємо, розливаємо по пляшках – і можна подавати на стіл.

Секрети вдалого яблучного вина

  • Отримати сік з яблук можна декількома способами – за допомогою соковижималки (це кращий спосіб, оскільки саме він допомагає з першого разу отримати чистий яблучний сік, без м’якоті) і м’ясорубки (в даному випадку після переробки плодів доведеться сік проціджувати через марлю, щоб позбутися від залишків яблучної м’якоті).
  • Деякі винороби намагаються отримати яблучний сік з соковарки, однак, це не зовсім правильний шлях. У соковарці плоди варяться, тому більша частина природних корисних речовин втрачається, до того ж, варіння позначається на смаку основного продукту, а значить – і самого вина. Нам же для приготування потрібен чистий сік, що не піддавався термічній обробці.
  • Плоди, як правило, для такого типу вина використовують зимових сортів, проте багато досвідчених винороби радять поєднувати соки різних яблучних сортів. Більше про вибір і підготовці яблук для вина – читайте в докладній статті «Як зробити вино з яблук в домашніх умовах».

Ось, мабуть, і всі секрети домашнього приготування вина з яблучного соку. Якщо дотримуватися покрокових дій і простих рекомендацій, то робити яблучний напій буде одне задоволення.

Вдалого вам приготування і смачних результатів!