Приготувати в домашніх умовах можна напій будь-якої міцності і смаку, головне – правильно підібрати сировину для його приготування. Особливою популярністю користується вино з яблучного соку, без додавання в нього спеціальних міцних напоїв – воно вийде делікатним на смак і зовсім не п’янким. Робиться такий напій за простою технологією, осилити яку може кожен винороб, навіть самий недосвідчений, однак без хорошого рецепту і знання основних секретів приготування зробити його якісним буде складно.
Домашнє вино з яблучного соку: простий рецепт
Складові
- Вода – 9 л + –
- Лимони – 4 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 6-12 склянок + –
- Дріжджі – 2 ст.л. + –
Спосіб приготування вина зі свіжого соку яблук
Якщо ви справжній гурман і цінитель смачних винних напоїв, тоді приготування яблучного вина – саме те, що вам потрібно. Сам по собі рецепт простий, але в ньому багато особливостей, без урахування яких приготування вдалим не буде.
Ви повинні знати, як правильно вичавити сік з яблук для вина, що потрібно, щоб сусло добре заграє, а також, скільки води і цукру покласти на літр соку. Саме від знання, а головне – розумного їх застосування, буде залежати смак і якість домашнього напою.
- Для початку протираємо сухою серветкою стиглі плоди від пилу, вирізаємо з них серцевину, заливаємо кип’яченою водою.
- Придавлюємо яблучну масу гнітом, залишаємо її в спеціальній ємності під таким тиском на 4 дні.
- За цей час сік перебродить і буде повністю готовий до другого – не менше важливого етапу приготування вина.
- Змішуємо заграв яблучний сік з цукром, дріжджами і лимонним соком.
- Накриваємо ємність водним затвором (або одягаємо на горлечко гумову рукавичку з дірочкою на пальці), після чого відносимо напій в тепле темне місце для того, щоб продовжити бродіння.
- Коли з вина перестане виходити вуглекислий газ – беремося за проціджування напою (проціджуємо через серпанок або марлю). Після – вино зі свіжого яблучного соку розливаємо по барила і залишаємо в спокої на півроку.
- Через 6 місяців перебродило яблучне вино розливаємо по скляних пляшках і відносимо настоюватися ще на 2-3 місяці в темне прохолодне місце.
- На цьому приготування вина з соку яблук в домашніх умовах закінчено – напій можна пробувати.
Щоб приготувати слабкоалкогольне вино з яблучного соку – потрібно ще менше виноробних кроків. Яблука протираємо сухою ганчіркою, видаляємо з них серцевину (можна кісточки залишити, якщо любите терпкість в смаку).
Потім зі свіжих стиглих яблучок через соковижималку вичавлюємо сік, змішуємо його з дріжджами і залишаємо напій бродити до тих пір, поки в ньому не перестане виділятися вуглекислий газ. На цьому все – вино наостанок проціджуємо, розливаємо по сухим пляшках і прибираємо на зберігання. Довго зберігати слабкоалкогольне яблучне вино не варто, його рекомендується якомога швидше вжити.
Як зробити вино з старого яблучного соку
Якщо у вашому будинку є заграв сік з яблук – не поспішайте його виливати. Правильно обробивши продукт, ви зможете отримати смачне домашнє вино, правда, не десертне, а з певною часткою фортеці, оскільки рецептом передбачається додавання в напій горілки.
В якості закваски для вина ми будемо використовувати родзинки (на відміну від першого рецепта, де напій готувався з дріжджами), в результаті у нас вийде міцний винний напій, яким не соромно буде пригостити своїх друзів і близьких.
Інгредієнти (в розрахунку на 6 л вина)
- Яблучний сік – 6 л;
- Ізюм (немитий) – 50 г;
- Цукор – 1 кг;
- Горілка – 600 мл
Рецепт приготування вдома вина з соку яблук
- Переливаємо заграв сік в глибоку каструлю, змішуємо його з ½ необхідної кількості цукру.
- Ретельно масу перемішуємо, щоб цукор міг повністю розчинитися.
- Потім додаємо решту цукру.
- Відправляємо яблучне сусло на тиждень в тепле темне місце для бродіння.
- У разі, якщо бродіння буде йти мляво і занадто повільно – додайте в сусло немитий родзинки. У будь-якому випадку, у кожного винороба процес забражіванія буде індивідуальним: у кого-то він займе 7 днів або більше, а у кого-то менше тижня (4-5 днів), тому кожен день потрібно ретельно стежити за станом сусла.
- Коли бродіння закінчиться – переливаємо перебродила масу в тару (або 3-х літрові пляшки) зі скла, додаємо горілку, залишаємо напій в теплому приміщенні ще на 5 днів.
Якщо в яблучне вино додається горілка – рекомендується витримувати напій 10-14 днів.
- Як тільки напій відстоїться – вино з яблучного соку проціджуємо, розливаємо по пляшках – і можна подавати на стіл.
Секрети вдалого яблучного вина
- Отримати сік з яблук можна декількома способами – за допомогою соковижималки (це кращий спосіб, оскільки саме він допомагає з першого разу отримати чистий яблучний сік, без м’якоті) і м’ясорубки (в даному випадку після переробки плодів доведеться сік проціджувати через марлю, щоб позбутися від залишків яблучної м’якоті).
- Деякі винороби намагаються отримати яблучний сік з соковарки, однак, це не зовсім правильний шлях. У соковарці плоди варяться, тому більша частина природних корисних речовин втрачається, до того ж, варіння позначається на смаку основного продукту, а значить – і самого вина. Нам же для приготування потрібен чистий сік, що не піддавався термічній обробці.
- Плоди, як правило, для такого типу вина використовують зимових сортів, проте багато досвідчених винороби радять поєднувати соки різних яблучних сортів. Більше про вибір і підготовці яблук для вина – читайте в докладній статті «Як зробити вино з яблук в домашніх умовах».
Ось, мабуть, і всі секрети домашнього приготування вина з яблучного соку. Якщо дотримуватися покрокових дій і простих рекомендацій, то робити яблучний напій буде одне задоволення.
Вдалого вам приготування і смачних результатів!