Якість всього, що зроблено своїми руками в домашніх умовах, та ще й за власною технологією, незрівнянно вище, ніж у заводських продуктів.
Купажне вино з агрусу і чорної смородини, виготовлене оригінальним способом, про який можна дізнатися з цього поста – зовсім не виняток з цього правила! Його багатий букет і терпкий, але дуже приємний ягідний присмак, що нагадує про літо, призведе в захват будь-якого цінителя домашнього виноробства.
Смородинове вино з агрусом: простий рецепт
Складові
- Агрус світлого сорту – 1 кг;
- Смородина чорна солодка – 1 кг;
- Цукровий пісок – близько 1 кг;
- Вода очищена – 3 л.
Як приготувати вдома купажне вино з агрусу і смородини
- Перебравши ягоду і відбракувавши зіпсовані, а також листя та інше сміття, перетворюємо її в кашку. Це можна зробити за допомогою м’ясорубки або руками.
- Отриману ягідну кашку доливаємо водою, використовуючи не всю підготовлену рідину.
- Воду, яка у нас залишилася, злегка підігріваємо, висипаємо в неї половину цукрового піску і заважаємо до повного розчинення крупинок.
- Отриманий сироп потрібно остудити до кімнатної температури і додати в розбавлену ягідну кашку. Нею заповнюємо ідеально чисту скляну ємність з широким горлом не більше, ніж на 2/3, залишивши місце для інтенсивного бродіння.
- Закриваємо горлечко винної ємності марлевою серветкою, щоб виключити потрапляння всередину сміття, і відправляємо бутель в тепло (температура не менше 25 ° С) на 5-10 діб для первинного зброджування.
- Тепер потрібно відокремити зробила свою справу мезгу від сусла, з яким будемо продовжувати працювати. Нам допоможе зробити це друшляк, застелений марлею.
- Віджавши і викинувши ягідні відходи, виливаємо сусло в стерильну скляну ємність і знову поміщаємо під гідрозатвор.
- Повторне бродіння в теплі триває 2-3 тижні. Час від часу хмільну рідину потрібно перемішувати і пробувати для отримання бажаної цукристості. При необхідності подслащивания вводимо залишки цукру за описаною вище схемою.
- Як тільки рукавичка опуститься, майже готове вино потрібно буде акуратно злити за допомогою гнучкої трубки (осад залишаємо у бутлях) в іншу, чисту ємність або розлити в порційні пляшки, заповнивши їх доверху і щільно закупорити.
- Пляшки відправляємо в прохолоду (близько 10 ° С), і залишаємо вино на «тихе бродіння». Якщо в ємностях знову почнуть з’являтися бульбашки повітря, потрібно надіти на них гідрозатвори і дочекатися кінця бродіння. У міру появи осаду, десь раз на місяць, вино потрібно буде зливати з осаду в чисті ємності.
Показник готовності вина – воно більше не бродить і не осідає.
Якщо напій вийде не настільки солодким, як хотілося б, це можна виправити Підсолоджування за згаданою вище схемою.
Але в цьому випадку його знову доведеться помістити під гідрозатвор і дочекатися кінця бродіння. Як тільки напій перестане вирувати і давати осад, він готовий – його можна розливати в пляшки і пригощати ним гостей.
Солодке вино з агрусу і чорної смородини
Складові
- Агрус стиглий – 3 кг + –
- Смородина чорна солодка – 1 кг + –
- Цукор-пісок білий – 3,5 кг + –
- Вода очищена – 3 л + –
Як зробити своїми руками десертне ягідно-агрусового вино
- Щоб вигнати домашнє вино з агрусу, почнемо з приготування солодкого сиропу: 2 кг цукру додаємо в воду і нагріваємо на вогні середньої інтенсивності до закипання – і ще потім кілька хвилин, знизивши вогонь до мінімуму.
- Поки сироп буде остигати до кімнатної температури, переберемо ягоди і перетворимо їх в пюре м’ясорубкою. Далі викладаємо його у велику стерильну ємність об’ємом не менше 12 л (з розрахунку, щоб залишилося місце на бродіння).
- Заливаємо мезгу сиропом, перемішуємо, накриваємо чистою марлею – і в тепло на тиждень, не забуваючи щодня провідувати сусло і заважати його.
- Коли бродіння закінчиться, мезгу потрібно акуратно зібрати, а саму рідину з винним ароматом перелити в іншу сулію, встановити гідрозатвор і знову відправити в тепло десь на 7 днів, до закінчення бродіння.
- Молоде вино зливаємо з осаду, розливаємо по пляшках і відправляти дозрівати в прохолоду десь на 1,5 місяця. При бажанні, на цьому етапі приготування вже можна зняти з нього першу пробу, але смак його в цей час буде ще не настільки багатий, як після витримки.
Як бачите, вигнати будинку своїми руками запашний напій зі смородини і стиглого агрусу дуже просто.
Згадавши традиційні рецепти домашнього виноробства, неодмінно пропонуємо приготувати це чудове домашнє вино!
Ароматний напій благородного рубінового відтінку, що дарує гарний настрій – гідна нагорода за труди. Його можна вживати і молодим, але найцінніший смак воно набуде з часом.