Багатьма улюблений пиріг з доступних продуктів – маннік готують з чим завгодно. У хід йдуть свіжі, заморожені, сушені або консервовані плоди. Класичний на кефірі, сирний, шоколадний, з добавками або без них, пиріг завжди виходить вдалим, виручає при нестачі часу і обмежених запасах в холодильнику.
Сьогодні представляємо чергову варіацію універсальної випічки – готуємо пісний апельсиновий маннік на цитрусовому соку. Виріб формуємо за принципом пирога-перевертні – просочені сиропом апельсини залишаємо на дні, під шаром тіста. Після випічки перевертаємо маннік на тарілку і насолоджуємося сонячним відтінком, цитрусовим ароматом і смаком.
Складові:
- манна крупа – 250 г;
- апельсиновий сік – 200 мл (2-3 апельсина);
- цукор – 80 г;
- сіль – пучку;
- цедра 1 апельсина;
- рослинне масло (рафінована) – 40 мл;
- розпушувач тіста – 1 ч. ложка з гіркою;
- сода – ¼ ч. ложки;
- куркума – ¼ ч. ложки.
Для сиропу:
- цукор – 100 г;
- вода – 100 мл;
- апельсин – 1 шт.
Пісний апельсиновий маннік рецепт
- З одного апельсина знімаємо цедру шляхом натирання на дрібній тертці. Потрібна тільки тонка помаранчева шкірка без білого гіркого шару. Потім вичавлюємо з цитрусів сік, використовуючи соковижималку. Для рецепта потрібно рівно 200 мл.
- Свіжовичавленим апельсиновим соком заливаємо манну крупу. Перемішуємо і залишаємо осторонь на 15-20 хвилин.
- Тим часом нарізаємо апельсин тонкими кругами.
- Для сиропу висипаємо на сковороду 100 г цукру, додаємо 100 мл води. Розмішуючи, доводимо до кипіння і тримаємо на вогні 1-2 хвилини, до легкого загустіння. Викладаємо в киплячу рідину апельсинові гуртки. Накриваємо сковороду кришкою і тримаємо на середньому вогні 8-10 хвилин.
- До просоченої апельсиновим соком манки додаємо сіль, цукор і цедру. Вливаємо строго рафінована рослинна олія.
- Для красивого відтінку додаємо куркуму. Кидаємо розпушувач і соду, ретельно перемішуємо манне тісто.
- Для випічки вибираємо форму діаметром 20 см, не більше. Прокладаємо дно пергаментним папером. Просочені сиропом апельсини витягаємо з рідини, розподіляємо одним шаром.
- Зверху викладаємо тісто, заповнюючи весь простір рівномірно. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку.
- Випікаємо пісний апельсиновий маннік приблизно 25-35 хвилин. Перевіряємо готовність, проткнув середину пирога дерев’яною шпажкою – вона повинна залишатися сухою, без вологих крихт і мокрого тесту.
- Остужаем випічку, перевертаємо на тарілку. Знімаємо пергаментний папір.
- Розрізаємо пісний апельсиновий маннік на порції і пригощаємося!
Приємного чаювання!