Готуємо Нутеллу в домашніх умовах – чергове ласощі, здатне конкурувати з покупним аналогом. Відомий горіховий аромат, глибокий шоколадний смак, солодкість і м’яка консистенція – все це присутнє в домашньому десерті в повній мірі. Але на відміну від промислової пасти, на етикетці якої зустрічаються інгредієнти, що не вселяють довіри, для власноруч приготованого ласощі ми вибираємо продукти самостійно, тому завжди можемо проконтролювати їх якість.
Рецепт Нутеллою в домашніх умовах дає можливість без жодного приводу порадувати солодким делікатесом улюблене сімейство, адже складається наша паста всього з чотирьох доступних компонентів і готується дуже легко. Гладка текстура, що нагадує ніжний крем, дозволяє без праці наносити шоколадну масу на тости, булочки, млинці та інші випечені вироби. За бажанням домашню Нутеллу можна просто їсти ложкою або навіть використовувати при виготовленні інших десертів, приклад – торт Ферреро Роше.
Складові:
- фундук – 70 г;
- темний шоколад (можна молочний) – 100 г;
- згущене молоко – 280 г;
- вершкове масло – 70 г.
Нутелла в домашніх умовах рецепт з фото
Як зробити горіхову пасту
- Спочатку підготуємо головний інгредієнт – горіхи. Бажано купити сирої (несмажена) фундук і самостійно підсушити його в духовці. Справа в тому, що смажені горіхи зберігаються гірше, тому завжди є ризик придбати в магазині прогірклий продукт, а неякісні горіхи можуть сильно зіпсувати смак десерту. Отже, фундук розподіляємо по дну жароміцної форми або викладаємо на деко.
- Підсушуємо близько 5-7 хвилин в розпеченій до 200 градусів духовці. Періодично перевіряємо стан фундука – як тільки шкурка потемніє і потріскається, дістаємо форму з печі. Будьте уважні – якщо упустити момент, горіхи можуть підгоріти!
- Остужаем фундук, а потім очищаємо від лушпиння. Перевіряємо на наявність занадто темних, неякісних примірників.
- Далі необхідно подрібнити горіхи до стану мінімальної крихти (майже борошна) або навіть вузький пасти. Найкраще для цієї мети підійде кавомолка – блендер з таким завданням може не впоратися. Завантажуємо горіхи в чашу кавомолки партіями (приблизно в 3 заходи). починаємо подрібнювати.
- Спочатку горіхи почнуть розколюватися на великі шматочки, а потім роздрібнити в дрібні частинки.
- Продовжуємо подрібнювати. Поступово сухі крихти почнуть воложитися за рахунок масла, що виділяється горіхами. Маса стане дуже м’якою, на дотик розсипчастою, схожою на халву. Можна продовжити процес, тоді горіхи нагріються сильніше, виділять ще більше масла, і крихти зберуться в єдину в’язку суміш. Але нічого страшного, якщо зупинитися трохи раніше – дуже дрібні, незначні вкраплення горіхів не погіршать десерт. В процесі роботи не забуваємо давати кавомолці час на «відпочинок» – періодично вимикаємо, дозволяючи пристрою охолонути.
Приготування шоколаду для домашньої Нутеллою
- Коли все горіхи будуть готові, приступаємо до шоколаду. Плитку розколюємо на дольки, поміщаємо в жаростійкий миску. Споруджуємо «водяну баню», тобто ставимо миску в підходить за розміром каструлю з водою. Рідина в нижній ємності не повинна стосуватися дна верхньої посуду, інакше є ризик перегріти і зіпсувати шоколад!
- Топимо шоколадні часточки при постійному і безперервному перемішуванні на повільному вогні. Як тільки суміш стане гладкою, повністю однорідної (без найменших згустків), прибираємо з плити. Для рецепта підійде як темний, так і молочний шоколад. Молочний – для любителів дуже солодких десертів. З темним шоколадом (відсоток вмісту какао близько 56%) паста виходить помірно солодкою, з легкої і майже непомітною гіркуватістю.
- У гарячий шоколад відразу додаємо масло, швидко і активно розмішуємо. Масляний брусок повинен бути дуже м’яким, підталим, тому заздалегідь дістаємо його з холодильника. В даному випадку не можна замінювати масло маргарином, сурогатом. Для рецепта вибираємо якісний продукт, в ідеалі жирністю 82%.
- Як тільки масло повністю розчиниться, додаємо згущене молоко.
- Розмішуємо. Світла і шоколадна суміші повинні повністю об’єднатися в однотонний колір.
- В останню чергу додаємо горіхи, перемішуємо.
- Із зазначених в рецепті пропорцій виходить близько 500 г готової пасти. Спочатку маса буде рідкуватий, тягучою. Повністю її охолоджуємо, перекладаємо в підходящу за обсягом банку і прибираємо в холодильник.
- Холодна Нутелла стане більш щільною. За бажанням перед подачею на стіл можна потримати її при кімнатній температурі, тоді паста знову розм’якшити, стане пластичною і буде легко наноситися на скибочки хліба.
Нутелла в домашніх умовах з горіхами і шоколадом готова! Приємного чаювання!