Овочева солянка з капустою на зиму

Заготовки я роблю за натхненням, дуже люблю варіанти, які можуть допомогти заощадити час взимку при приготуванні обіду. Овочева солянка на зиму якраз така заготовка, яка дозволяє швидко і просто приготувати борщ, солянку і навіть ліниві голубці.

Подивіться яка краса, не потрібно шинкувати капусту, різати цибулю, моркву, помідори – відкрив банку і готуй.

До того ж, овочі в сезон не тільки бюджетні за ціною, але і за смаком не можна порівнювати з тими, які лежать в магазинах взимку. Саме з цього я щороку в обов’язковому порядку готую свою улюблену Борщівка.

Отже,

Рецепт овочевий солянки на зиму з капустою

З даної кількості виходить 5 літрів готового продукту.

Складові:

  • 2 кг білокачанна капуста
  • 1 кг морква
  • 1 кг ріпчаста цибуля
  • 1 кг помідори
  • 1 кг болгарський перець
  • 200 мл рослинне масло
  • 70 г сіль
  • 30 г цукор
  • 10-15 горошин запашний перець
  • 5-6 лаврових листочків

Оцет я не додаю. При ретельній стерилізації всього посуду і самого готового продукту, солянка зберігається добре і при кімнатній температурі. Але … Якщо у вас є побоювання, то в кінці приготування додайте 40-50 мл 9% оцту.

Всі необхідні банки і кришки повинні бути добре вимиті і простерилізувати заздалегідь або в процесі приготування.

Як підготувати овочі для солянки

  • Всі овочі вимийте і очистіть.
  • У помідорів видаліть серцевину, у перцю насіння і перегородки.
  • З капусти зніміть верхні брудні листя.

Зважую овочі я вже очищеними.

  • Моркву і цибулю я пропускаю через крупну тертку на комбайні разом.
  • Потім капусту з перцем.
  • Помідори подрібнюю блендером (не очищати).

Як гасити солянку

  • У велику каструлю (не менш 10 літрів) викладаю цибулю, моркву, наливаю півсклянки води, все рослинне масло і 1-2 чайні ложки солі від загальної кількості.
  • Тушу 10 хвилин.
  • Додаю подрібнені помідори і тушу ще 10 хвилин вже при закритій кришці.
  • Додаю капусту з перцем, сіль, що залишилася, цукор, перець і лавровий лист.
  • Перемішую, закриваю кришку і тушу до повної готовності всіх овочів, але так щоб загальний час гасіння було не менше 40 хвилин. Періодично, раз в 6-7 хвилин, перемішую.

Овочі повинні бути повністю готові, тобто стати м’якими без всякої «хробустінкі».

Всі овочі повинні бути покриті рідиною, якщо її недостатньо, додайте окріп.

Коли все готово, у мене проходить приблизно годину в цілому, посуньте каструлю на найменшу конфорку на мінімальний нагрів і розкладіть солянку по банкам. Ложку і ополоник вимийте з содою.

Після закривання ставте на кришки для додаткової стерилізації.

Коли все банки наповнені і закриті, укутайте з в теплу ковдру (я спочатку кладу в пакет) і залиште до повного охолодження, це приблизно дві доби.

Зберігайте без холодильника, але вибирайте місце прохолодніше.

Відео – Як приготувати овочеву солянку на зиму


Смачного!