Майстерність будь-якого кухаря можна оцінити вже на етапі підготовки необхідних продуктів і приведення їх у потрібний вид для подальшої обробки.
А іноді досить знати декілька простих правил, щоб відчути себе кулінарним асом, і в цьому ви переконаєтеся, дізнавшись як швидко нарізати капусту шашками. Адже саме тому багато господинь уникають готувати страви з капусти, що не знаю, як підійти до білокачанної овочу, втрачаючи смачною і корисною їжі.
Свій початок капуста бере біля узбережжя Середземного моря, а потрапивши в Росію придбала таку широку популярність, що в народі навіть стали говорити: «Щи да каша – їжа наша!». Капуста, мабуть, вважається одним з найпопулярніших овочів ще з пострадянських часів. Її запасати на зиму мішками наші бабусі не тільки через доступність, але і через існування безлічі різноманітних і смачних страв з капусти. Сьогодні ж капуста становить приблизно одну четверту частину річного раціону людини.
Використання капусти в кулінарії
- Топ популярності очолює квашена капуста. Її квасять з морквою, яблуками, журавлиною і брусницею.
- Капусту часто використовують для приготування голубців як традиційних, так і «ледачих».
- Фінська кухня славиться смачною кашею з капусти, вареної на молоці з цукром, а китайці обсмажують капусту у фритюрі.
- Так само капусту широко застосовують в лікувальних і дієтичних цілях, використовуючи безліч корисних властивостей капустяного соку.
Однак, щоб приготувати тушковану або квашену капусту, борщ або овочеві котлети, пиріжки або інші страви з капусти, необхідно навчиться правильно різати капусту, тому що тільки від ваших умілих дій буде залежати соковитість цього овоча в готовій страві.
Способи нарізання білокачанної капусти
Серед найпопулярніших видів нарізки виділяють наступні:
Соломка
Цей вид шинкування капусти ідеально підходить для приготування перших страв, наприклад, щей, тушкованої капусти, як начинку в пиріжки і вареники, для квашення. При цьому соломка може бути великою або дрібної довжиною 4-5 см.
Кубики (квадратики)
Капустяні кубики або, як їх ще називають, шашки часто використовуються для приготування овочевих супів, гасіння в томаті, рагу, домашніх заготовок на зиму. Рекомендований розмір сторони кубика не повинен перевищувати 2,5 см.
Крихітка
Простіше кажучи – це дрібна рубка капусти. Такий спосіб шинкування використовується з метою отримання капустяного фаршу для пісних котлет і начинки в пиріжки. Але і щі, приготовані з капустяної крихти, вас не розчарують.
часточки
Розрізаний на досить великі шматки качан капусти в основному використовується для смаження, варіння, тушкування в соусі. Такий спосіб нарізки підійде при наявності у вас молодої капусти з ніжними листочками, а так само качанів невеликого розміру.
Який ніж вибрати для нарізки білокачанної капусти
Ще один момент, на якому хотілося б загострити вашу увагу, – це вибір ножа для шинкування капусти. Серед безлічі сучасних пристосувань для цієї мети цілком підійде старий, перевірений часом кухонний ніж.
- Ніж повинен бути добре заточеним, тоді після подрібнення капуста залишиться соковитою і хрусткою.
- Лезо ножа повинно бути широким, мати правильні геометричні форми і виступати під рукояткою.
- Ніж повинен мати гострий кінець. Для шинкування капусти не підійдуть ножі, призначені для нарізки хліба, або з яким-небудь фігурним кінцем.
Весь процес нарізки ви зможете ще раз повторити, подивившись мою відео-шпаргалку. А я ділюся з вами кількома рецептами смачних страв з капусти порталу «Твій поварчук»:
- Капуста тушкована з грибами
- Тушкована капуста з кабачками
- Капуста з буряком по-корейськи
Давайте більш детально зупинимося на тому, як порізати капусту кубиками, так як цей спосіб подрібнення найбільш часто використовується в приготуванні повсякденних страв з капусти. Покрокова інструкція з фото допоможе вам розібратися в цьому нескладному справі.
Нарізка білокачанної капусти кубиками
Кухонні важливі дрібниці
Дмитро ВашарінСтатьі автора
Складові
- Білокачанна капуста – + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
Розрізаємо наш качан навпіл, не забувши попередньо видалити верхні пошкоджені листя, листя з коричневими плямами або отворами.
Ділимо вилок на дві частини так, щоб в кожній частині залишився шматок качана, на якому тримаються листя. Інакше вони розваляться відразу ж після поділу.

Якраз другим етапом ми позбавляємося від непотрібної нам качана. Щоб видалити білу серцевину, тримаємо половинку качана вертикально стеблом вниз. Необхідно зробити два клиноподібних надрізу ножем по обидва боки качана, злегка «втопивши» його в м’якоть капусти.
Постарайтеся все-таки залишити тонкий білий шар серцевини, щоб листя трималися разом.

Для подальшої нарізки капусти квадратиками можете використовувати отримані половинки, а можна розрізати їх ще додатково на чверті для зручності.
Тепер нам треба визначитися з розміром кубиків, а він, звичайно, залежить від того, що ви збираєтеся приготувати з капустяних шашок, та особистих уподобань.

І так, визначившись з розміром шашечок, кладемо заготовки плоскою стороною на обробну дошку і починаємо нарізати їх на смужки необхідної ширини від зовнішньої сторони до центру.
В процесі нарізки пальці тримаємо підігнутими так, щоб вони розташовувалися подалі від леза ножа.

Далі беремо готові смужки капусти і нарізаємо їх поперек так, щоб вийшли квадратики потрібного розміру. При цьому для зручності нарізки капустяні смужки можна розділити на кілька більш тонких шарів і подрібнити їх на кубики по окремо.

Результат не змусив довго чекати – у мене в руках капустяні шашечки, готові для подальшого застосування.