У літню спеку ми вважаємо за краще дотримуватися більш легкого раціону, багатого овочами, фруктами і корисними напоями. Холодний суп – якраз літня страва, а тому ми докладно розглянемо, як приготувати окрошку на квасі, калорійність якої дозволяє тримати форму! Фактично, це наша улюблена салатна суміш, настояна на національному прохолодні напої, що гарантує високий оздоровчий ефект.
Окрошка – дуже популярний літній суп. Основою класичної окрошки служить квас, але його часто замінюють мінеральною водою, сироваткою, кефіром або кислим молоком. Але хлібний напій, приготований в домашніх умовах, не зрівняється ні з яким іншим наповнювачем супу! Тому, як зробити окрошку на квасі вражаюче смачною, ми і розповімо в нашому рецепті.
Приготування окрошки починається з приготування квасу. Звичайно, ви можете купити вже готовий напій в торговій мережі або в бочках (кегах) в вашому місті, але це вже буде зовсім інша страва! Як можна готувати такий корисний суп на квасі, якісний склад якого викликає сумніви? Тому спочатку приготуємо домашній квасок!
Квас для окрошки
Цей напій готується кілька днів, в два етапи, але в результаті ви завжди будете мати корисний прохолодний напій в тих кількостях, яких захочете. І тоді окрошку з квасом ви можете готувати хоч кожен день, змінюючи її інгредієнти в залежності від вмісту холодильника!
Етап перший: приготування закваски
Інгредієнти: на 2, 5 літра кип’яченої відфільтрованої води 36-38 градусів – 300 г житнього хліба, половинку ч.ложечкі сухих дріжджів і 4 столові ложки цукру-піску.
Хліб черствий нарізаємо квадратиками середньої величини (1,5х1,5 см), підсушують в духовці до видимої засмаженою. Розводимо в теплій водичці дріжджі, виливаємо в 3-хлітровую банку, всипаємо туди ж сухарики і цукор. Заливаємо вміст балона підготовленої теплою водою, розмішуємо і накриваємо бавовняною серветкою, яку фіксуємо аптечною гумкою. Ставимо в тепле місце для бродіння. Пару раз на добу відкриваємо закваску і перемішуємо рідина з піднялася шапкою – для збагачення киснем і виходу вуглекислого газу.
Складові
- Ковбаса варена, молочна – 200 г + –
- Картопля варена – 2-3 шт. + –
- Редис – 2-3 шт. + –
- Яйця варені – 4-6 шт. + –
- Цибуля зелена – 100 г + –
- Кріп (тільки зелень) – за смаком + –
Приготування
Класична окрошка на квасі має невисоку калорійність – всього 87 ккалорій на 100 мл супу. Її калорійність залежить від використовуваних інгредієнтів, хоча, в будь-якому випадку, коливається незначно, від 35 до 100 ккалорій. Тому це просте блюдо можна їсти без обмежень, не побоюючись набрати вагу. Цьому сприяють і корисні для травлення властивості квасу, і велика кількість овочів в рецептурі.
- Всі компоненти нарізаємо кубиками звичного розміру. Огірки попередньо очищаємо від шкірки, щоб смак пом’якшав. Від яєць відділяємо жовтки, а кришимо тільки білки.
- Готуємо заправку на жовтках на 2 порції: 2 жовтки, 1 ч.л. хрону, сіль за смаком і 1 ч.л. гірчиці. Перетираємо разом компоненти заправки, розбавляючи половиною склянки Квасков, до повної однорідності. Потім доливаємо квасом. Даємо хвилин 20 настоятися. Готово!
- Розкладаємо овочеву суміш по тарілках, заливаємо заправкою і перемішуємо. Окремо подаємо сметану або майонез.
Багато кулінари відразу заливають заправкою зі сметаною весь обсяг нарізки і зберігають в холодильнику. Якщо додати сметану в уже залиту заправкою окрошку і поставити в холодильник, то навіть в холоді може знову початися бродіння. Тому ми не рекомендуємо заливати нарізку заправкою, а зберігати її у вигляді салату. Квасок адже завжди під рукою! Краще все ж заправну рідина готувати прямо перед обідом, а сметану подавати до столу.
М’ясна окрошка на квасі
Інгредієнти ті ж, але замість ковбаси ми беремо відварене м’ясо – яловичину, пісну свинину або курятину. Любителі м’ясних холодних супів на Квасков навіть вважають за краще суміш різного м’яса, включаючи копчене.
рибна окрошка
Як зробити рибну окрошку, знають далеко не всі – рідкісний рецепт виключно для гурманів. Для рибних холодних супів підходить будь-яка відварна риба з білим, щільним м”ясом, яке при нарізці зберігає форму. Але абсолютно приголомшливий смак у такого річного рибного супу, якщо рибну нарізку попередньо промаринувати в лимонному соці.
Часто замість відвареної риби в рецептурі використовують малосольного або солону рибку. Але це, на любителя, звичайно. Особливість рецептури полягає в тому, що огірків кладеться менше, а картоплі – трохи більше.
Багато досвідчені кухарі заправляють м’ясні і рибні супи на заквасці НЕ сметаною, а лимонним соком.