Навіть в кулінарній справі час від часу діє закон підлості: коли ми майже вже передчуваємо обід, раптом з’ясовується, що чогось для готування не вистачає.
Якщо неждано-негадано у вас склалася саме така ситуація – не впадайте у відчай, на допомогу прийде відмінний рецепт – окрошка класична з ковбасою на воді. Але не варто думати, що такий суп виявиться надто нудним: свіжі овочі, зелень і пікантне м’ясо наповнять його всіма необхідними ароматами.
Важливо, щоб річна їжа була не тільки ситної і смачної, але і легкої, а головне – корисною. Коли на вулиці жарко, не хочеться навантажувати свій організм важкою їжею і зайвими калоріями, так що рецепт окрошки на воді припаде до смаку багатьом людям, що стежать за своєю фігурою, а приємна прохолода подарує трохи свіжості.
До того ж, класична окрошка – це універсальний рецепт, адже ми можемо збирати його як конструктор, роблячи суп пікантні і ситніше, навіть регулювати калорійність окрошки з ковбасою на воді ми можемо без особливих проблем. Яким чином?
Читайте наш покроковий рецепт – і тоді ви дізнаєтеся всі секрети про своєму улюбленому супі!
Класична окрошка на воді з ковбасою
Складові
- Ковбаса – 300 г + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Огірки – 2 шт. + –
- Редис – 5 шт. + –
- Зелена цибуля – 1 пучок + –
- Зелень – 1 пучок + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Сметана – для подачі + –
Окрошка класична з ковбасою на воді: покрокове приготування
Сьогодні ми приготуємо найпростіший варіант класичної окрошки – з ковбасою і на воді, але ви завжди можете адаптувати його під свій смак.
І про всяк випадок не забуваємо, що кількість інгредієнтів і пропорції вказані приблизно: любите огірки – додаєте їх, не подобаються – взагалі не кладіть в суп.
У «чоловічому» варіанті можна збільшити кількість ковбаси, в легкому дієтичному – зовсім їх не використовувати, і так далі.
Перш за все необхідно підготувати картопля і яйця.
- Молода картопля відварюємо «в мундирі», зрілий овоч попередньо чистимо від шкірки. Кладемо бульби в холодну підсолену воду і ставимо на середній вогонь. Через 15 хвилин починаємо перевіряти готовність: якщо ніж легко входить в картопля – все готово.
- Яйця відварюємо круто (варимо їх, приблизно 5-7 хвилин з моменту закипання води), а потім поміщаємо під холодний струмінь воду: так їх буде легше очистити. Картопля і яйця повністю охолоджуємо.
- Тепер починаємо «збирати» наш холодний суп. Вибираємо улюблений сорт ковбаси: «Докторська», копчена, дитяча, сервелат – орієнтуйтеся на свій смак, навіть шинку ніхто не забороняє.
- Очищаємо ковбасу від шкірки і нарізаємо кубиками, величиною близько сантиметра. Окрошка вважається простим сільським супом, так що французька витонченість супів-пюре тут ні до чого.
- Картопля і яйця також подрібнюємо. Намагаємося, щоб шматочки кожного інгредієнта були приблизно одного розміру.
Щоб зробити окрошку більш святковою, замініть курячі яйця на перепелині. Їх годі й подрібнювати, а розрізати навпіл і красиво покласти зверху при порціонної подачі.
- Огірки і редис ретельно миємо, зрізаємо плодоніжки. Якщо огірок великий і з товстою шкіркою, то її необхідно зрізати овощечисткой.
- Ріжемо овочі на четвертинки, але все-таки не забуваємо про розміри: якщо ми використовуємо корнішони, то їх досить просто порізати кільцями.
- Подрібнюємо цибулю і зелень, останню вибираємо на свій смак. У класичному варіанті це кріп і петрушка, але можна також додати кінзу, щавель або будь-яку іншу зелень на свій розсуд.
- Солимо і перчимо блюдо по своєму смаку, ретельно все перемішуємо.
Заливаємо холодною водою і ставимо в прохолодне місце на пару годин, так вода вбере в себе максимум ароматів.
Але якщо наполягати окрошку колись, то з чистою совістю пропускаємо цей крок і подаємо відразу. Води додаємо в такій кількості, щоб вийшла потрібна саме вам консистенція супу.
Розливаємо по тарілках, додаємо сметану і подаємо. Ось і все, рецепт класичної окрошки з ковбасою на воді дійсно дуже простий.
Як правильно вирахувати калорійність класичної окрошки
Як розрахувати калорійність окрошки з ковбасою на воді? Дуже просто! Тут важливо пам’ятати про три основних компоненти: вода, ковбаса і сметана. Чим більше буде води і зелені, тим більше дієтичним вийде суп.
Так, якщо такі вироби додати 2,5 літра води і взяти докторську ковбасу, то в невеликій порції виявиться 115 ккал, додаємо пару ложок сметани 15% – ще плюс 80 ккал, разом, близько 200 ккал в одній порції.
Щоб порахувати точніше, скористайтеся будь-яким онлайн-калькулятором калорій: просто введіть точну кількість всіх інгредієнтів і загальна вага, а потім вирахувати калорійність 100 грам.
Смачного!