Холодні супи користуються великою популярністю влітку, коли в напоях і блюдах ми шукаємо свіжості і легкості, які допомагають переносити спеку.
Саме тому ми хочемо вам розповісти про те, як готується окрошка з м’ясом – різновид російської страви, яке часто присутня на столах в літню пору. Цей м’ясний холодний суп має безліч варіацій приготування, сьогодні ми розглянемо найбільш смачні та найвдаліші з них.
Помилково вважається, що класична окрошка готується з використанням варених ковбас, але це не зовсім вірно. Осучаснений рецепт може і допускає додавання цього інгредієнта, але в давнину, коли подібних ковбас не проводилося, люди використовували чисте м’ясо.
Та й будемо чесні, той м’ясний продукт, який продається зараз в магазинах, важко назвати натуральним. Навіть найдорожчі різновиди варених ковбас містять в своєму складі незначну кількість м’яса.
Якщо ви уникаєте подібних продуктів або ж просто любите вживати в їжу все натуральне, то м’ясна окрошка це саме те блюдо, яке допоможе вам успішно протистояти річному спеці.
При цьому наявність м’яса в цьому холодному супі робить його досить ситним. Таке поєднання якостей зробило дане блюдо справжнім фаворитом на території колишнього СНД і далеко за його межами.
Ті гурмани, які не уявляють своє життя без м’яса, особливо оцінять рецепт збірної окрошки. Крім того, вас напевно порадує оригінальна різновид цієї страви, приготована з смаженим м’ясом. Але, мабуть, не будемо поспішати і розглянемо кожен рецепт ближче.
Класичний рецепт м’ясної окрошки на квасі
Складові
- М’ясо (яловичина, свинина) – 300 г + –
- Картопля – 1 шт + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
- Огірки – 2 шт + –
- Огірки солоні – 1 шт + –
- Яйця курячі – 2 шт + –
- Квас – 1,5 л + –
- Розсіл огірковий – 0,5 л + –
- Гірчиця – 1 ст.л. + –
- Петрушка, кріп, зелена цибуля – по 1 пучку + –
- Сіль і чорний перець – за смаком + –
- Сметана – за смаком + –
Як приготувати окрошку на квасі з м’ясом
- М’ясо слід відварити в невеликій кількості підсоленої води. Після чого виймаємо його з бульйону, остудити і дуже дрібно нарізаємо. Висипаємо в глибоку ємність.
- Яйця відварюємо круто і охолоджуємо під проточною холодною водою. Очищаємо від шкаралупи і дрібно рубаємо, додаємо до м’яса.
- Картопля моєму і відварюємо прямо в мундирі. За тією ж схемою охолоджуємо, очищаємо і після ріжемо невеликим кубиком.
- Свіжий огірок і цибулю очищаємо. Огірки обох типів нарізаємо кубиком, як і картопля, а ось цибулю ріжемо дуже-дуже дрібно. З’єднуємо все нарізані раніше інгредієнти.
- В окремій тарі змішуємо розсіл, гірчицю, квас і дрібно посічену зелень. Все перемішуємо, поки гірчиця повністю не розчиниться.
- Заливаємо нашим розчином нарізані раніше овочі, яйця та м’ясо і перемішуємо. Солимо, перчимо і пробуємо на смак.
- Ставимо ємність в холодильник на півгодини. Після цього подаємо до столу, додаючи в кожну порцію трохи сметани.
Якщо ви хочете, щоб ваша окрошка вийшла дуже смачною, то серйозно поставтеся до вибору м’яса. Тут воно є основним інгредієнтом і тому вимоги до якості досить високі.
Вибирайте тільки те м’ясо, в якому кількість прожилок мінімально, також попередньо слід видалити всі плівки.
Рецепт окрошки на м’ясному бульйоні з м’ясом
Складові
- Яловичина – 300г;
- Картопля – 3 шт;
- Яйця курячі – 3 шт;
- Огірки свіжі – 3 шт;
- Редис – 5 шт;
- Майонез – 1 ст.л .;
- Сметана – 2 ст.л .;
- Лимонна кислота – 0,5 ч.л .;
- Бульйон м’ясний – 2 л;
- Цибуля зелена, петрушка, кріп – по 1 пучку;
- Сіль і чорний перець – за смаком.
Приготування окрошки на м’ясному бульйоні
- М’ясо поміщаємо в невелику кількість води і доводимо до кипіння. Зливаємо цю воду і наливаємо нову, солимо, її має бути трохи більше двох літрів, оскільки частина випарується в процесі варіння. Коли м’ясо готове, його виймаємо, а бульйон охолоджуємо і ставимо в холодильник.
- Яловичину дрібно рубаємо і поміщаємо в миску, в якій ми продовжимо наше приготування.
- Картопля варимо в мундирі, після охолоджуємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Свіжі овочі миємо й ріжемо четвертинками, висипаємо в миску.
- Яйця також відварюємо, охолоджуємо під холодною водою і чистимо. Після дрібно рубаємо і з’єднуємо з іншими інгредієнтами.
- Дістаємо бульйон з холодильника. У нього всипаємо кислоту, додаємо майонез і сметану. Сюди ж потрібно всипати дрібно нарізану цибулю, петрушку і кріп.
- Заливаємо нашим бульйоном тверді інгредієнти. Солимо і перчимо, після чого ретельно перемішуємо. Пробуємо на смак, якщо все в порядку, ставимо в холодильник ще на годину.
- Після цього часу страва готова і його можна подавати до столу.
При бажанні ви можете замінити лимонну кислоту на свіжовичавлений сік лимона. У такому випадку його кількість повинна рівнятися 1 столовій ложці. Цю величину можна регулювати на свій смак.
М’ясна окрошка: рецепт на сироватці
Складові
- М’ясо (яловичина або свинина) – 200 г;
- Копченості – 100 г;
- Яйця курячі – 2 шт;
- Огірки свіжі – 2 шт;
- Картопля – 3 шт;
- Сметана – 100 г;
- Сироватка – 1 л;
- Петрушка, кріп, зелена цибуля – по 1 пучку;
- Сіль і перець – за смаком.
Як робиться окрошка на сироватці з м’ясом
- М’ясо слід відварити до готовності. Потім охолоджуємо його і дрібно ріжемо.
- Відварюємо картопля в мундирі, даємо йому охолонути, чистимо і ріжемо кубиком зі стороною в півсантиметра.
- Копченості ріжемо аналогічним способом.
- Яйця варимо круто, охолоджуємо за допомогою холодної води, чистимо і дрібно нарізаємо.
- Огірки потрібно помити, при бажанні очистити від шкірки і нарізати кубиком.
- З’єднуємо всю нашу нарізку в досить глибокої тарі і відставляємо в сторону, тепер займаємося заправкою.
- Сироватку змішуємо зі сметаною, сюди ж всипаємо дрібно нарізану і помиту зелень, все перемішуємо, поки сметана повністю не змішається з сироваткою.
- Заливаємо отриманою рідиною наші інші інгредієнти. Додаємо сіль і перець. Ставимо в холодильник на півгодини або годину.
- Після зазначеного часу блюдо повністю готове.
Рецепт збірної м’ясної окрошки
Любителі м’ясних страв будуть в захваті від цього холодного супу, адже в ньому присутні відразу три різновиди м’яса. На виході ми отримуємо свого роду охолоджену солянку, яка напевно підкорить вас з першої ложки.
Складові
- Мова яловичий – 100 г;
- Куряче філе – 100 г;
- Копчена свинина – 100 г;
- Гірчиця готова – 1 ст.л .;
- Яйця курячі – 3 шт;
- Огірки свіжі – 3 шт;
- Кріп, петрушка, зелена цибуля – по 1 пучку;
- Сіль і чорний перець – за смаком;
- Квас (бажано білий) – 1,5 л;
- Сметана – за смаком.
Як готувати окрошку збірну з м’ясом
- Мова і куряче філе слід відварити до готовності. Мова оригіналу знімаємо шкіру, а потім обидва види м’яса дрібно нарізаємо.
- Копченості ріжемо дрібними кубиками, все три виду м’яса висипаємо в глибоку ємність, в якій ми продовжимо наше приготування далі.
- Яйця відварюємо круто, після цього охолоджуємо їх під проточною холодною водою, чистимо від шкаралупи і дрібно нарізаємо.
- Огірки і зелень ретельно миємо під проточною водою, огірки нарізаємо кубиком, а зелень дрібно рубаємо. З’єднуємо всі інгредієнти.
- В окремій ємності змішуємо квас і гірчицю, перемішуємо, поки гірчиця повністю не розчиниться. Заливаємо цим розчином наші інші компоненти.
- Додаємо сіль, перець, після чого ретельно все перемішуємо. Відправляємо окрошку в холодильник на годину.
- Після цього часу розливаємо холодний суп по тарілках і подаємо зі сметаною.
При бажанні ви можете замінити гірчицю хріном. Його потрібно використовувати приблизно стільки ж, однак ви цілком можете регулювати гостроту по своєму смаку.
Рецепт окрошки з смаженим м’ясом
Складові
- М’ясо (яловичина або свинина) – 300 г;
- Огірок свіжий – 1 шт;
- Редис – 5 шт;
- Яйця курячі – 3 шт;
- Гірчиця готова – 2 ст.л .;
- Сік лимона – 1 ст.л .;
- Сметана – 3 ст.л .;
- Цибуля зелена, петрушка, кріп – по 1 пучку;
- Рослинна олія – 1 ст.л .;
- Сіль і чорний перець – за смаком;
- Квас (бажано білий) – 0,5 л.
Як зробити окрошку з смаженим м’ясом
- Рослинна олія виливаємо в сковороду і прогріваємо на середньому вогні. Сюди ж кладемо м’ясо і обсмажуємо до готовності. Не слід занадто довго його смажити, оскільки м’ясо стане сухим.
- Нарізаємо наше смажене м’ясо дрібними кубиками.
- Овочі миємо й нарізаємо аналогічним способом.
- Яйця курячі варимо круто, охолоджуємо холодною водою, після цього чистимо їх і дрібно рубаємо. Змішуємо всі інгредієнти.
- Окремо змішуємо сметану, гірчицю, сік лимона, і дрібно посічену зелень, все перемішуємо і додаємо до нашої нарізці.
- Заливаємо отриману масу квасом, солимо, перчимо і перевіряємо на смак, після чого відправляємо остигати і настоюватися в холодильник на півгодини. Тепер страву можна подавати до столу.
Приготована за таким оригінальним рецептом окрошка з м’ясом дещо відрізняється від класичного страви смаковими якостями. Так що якщо вам звичайно не дуже подобаються холодні супи, спробуйте цей різновид даного страви, ця окрошка вас здивує.