Своє підкорення кулінарного Олімпу це блюдо початок з виду простий хлібної юшки, проте сьогодні у цього супу є більше сотні варіантів приготування. Популярність іспанського частування сьогодні досягла свого апогею, але саме класичний рецепт, як приготувати вдома томатний суп гаспачо, незмінно лідирує серед інших версій. І сьогодні ми хочемо запропонувати вам три найбільш затребуваних серед світової аудиторії гурманів рецепта гаспачо: класичний томатний, традиційний білий і старовинний пастуший.
Найперші холодні супи в Іспанії, від яких і стартувала ера гаспачо, готувалися з найпростіших інгредієнтів: хліба, води, солі, олії, оцту і часнику. І тут все закономірно, адже авторами такого нині прославленого страви були бідні пастухи. З часом асортимент продуктів, який можна додавати в похідну юшку, значно розрісся, і на даний момент з переважного хлібного страви гаспачо став в основі овочевим.
Історія перетворення селянської юшки в дворянське страва один в один схожа з нашою улюбленою холодником. Саме тому гаспачо так швидко полюбиться нашому братові і став частим гостем на наших столах.
Класичний рецепт гаспачо
Складові
- Помідори рожеві стиглі – 600 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Болгарський перець червоний – 2 плоду + –
- Огірки свіжі короткі – 3 шт. + –
- Оливкова олія – 100 г + –
- Лимонний сік – 2 ст.л. + –
- Оцет винний червоний – 7 мл + –
- Часникові часточки – 2 шт. + –
- Томатний сік – 0,5 л + –
- Кінза свіжа – 1/2 пучка + –
- Соус «Табаско» – 5-6 крапель + –
- Хліб черствий – 5-6 скибочок + –
Як приготувати суп гаспачо в домашніх умовах
Якщо в кожній країні світу, де популярний цей іспанська суп, пошукати кращий рецепт приготування гаспачо з фото, відео або рукописний з покроковою інструкцією, то саме цей варіант буде повсюдно пропонуватися, як справжнісінький і оригінальний.
І саме тому ми без частки сумніву ділимося з вами цим простим і дуже швидким рецептом. І ви можете бути абсолютно впевнені, буде дуже смачно!
- Для супу нам необхідна виключно томатна м’якоть, а шкурки і насіння слід видалити. Позбутися від шкурки можна зануривши надрізаний помідор на пару хвилин в окріп, а потім різко його охолодивши. А насіння ми буде відсівати вже після подрібнення всіх інгредієнтів.
- Отже, в загальну ємність кладемо нарізані часточками томати, чищений і нарізаний квадратами болгарський перець, очищений від шкірки і накришений великим кубиком огірок, отмоченной в холодній воді хліб, часник і дрібненько нашатковану цибулю. За допомогою блендера перетворюємо овочеву нарізку в однорідне пюре, яке потім слід протерти через дрібне сито, щоб позбутися від насіння і грубих волокон.
Отриманий крем-суп заправляємо томатним соком, сіллю, маслом, оцтом, соусом «Табаско», соком лимона і подрібненою кінзою, все ретельно перемішуємо і прибираємо в холод на 1,5-2 години.
Традиційний рецепт білого гаспачо
А чи знали ви, що перші гаспачо були червоними, а білими? Ще до відкриття томатів іспанці вміли готувати найсмачніший кремовий суп з вимоченої мигдалю, хліба і зеленого безкісткового винограду. Як би не було дивно, але рецепт цього частування на подив дуже простий і повторити його будинку зможе кожен.
Складові
- Вода очищена охолоджена – 0,5 л;
- Мигдаль – 150 г;
- Зелений виноград без кісточок – 2 середні грона;
- Хліб білий для тостів – 2 скибочки;
- Часник – 1 зубчик;
- Масло оливи – 65 мл;
- Оцет винний білий – 30 мл;
- Сіль екстра – ½ ч.л .;
- Свіже листя петрушки – 50 г;
- Раскрошенную лід – 1 стакан.
Як зробити гаспачо в домашніх умовах
- Очищений мигдаль заливаємо окропом на 5 хвилин, після чого отшелушивающего ядра від лушпиння.
- Хлібний м’якуш замочуємо в холодній воді, після чого віджимають булку від надлишків рідини і разом з горіхами, виноградом (1 гілка) і часником промаливаем в блендері до стану пасти.
- В отриману кашку заливаємо масло оливи, оцет, сіль і знову пробиваємо блендером весь склад до повного змішання інгредієнтів.
- Готове пюре розводимо охолодженою водою, додаємо роздроблений в крихту лід, збиваємо суп міксером буквально пару хвилин і розливаємо по супових чашам.
Подавати суп слід, посипати подрібненою петрушкою разом з ягодами винограду.
Оригінальний рецепт гарячого гаспачо
Порушуючи тему класичної рецептури гаспачо, не можна не згадати і зимовий варіант цього легендарного страви. Є як мінімум три популярних версії приготування іспанської юшки в теплому вигляді: гаспачо манченго, гаспачо по-Андалузії, а нас найбільш зацікавив третій рецепт справжнього вівчарського гарячого супу.
В даному випадку ми маємо не зовсім звичайний інгредіентний набір для гаспачо, оскільки в базовий склад включені 4 види м’яса. Давайте ж розберемо покроково кожен етап готування цього зігріваючого м’ясного обіду.
Складові
- Куріпка – 1 тушка;
- Заєць (дичину) – 0,3 кг;
- Курка – 0,3 кг;
- Кролятина – 0,25 кг;
- Прісний хліб (лаваш) – 2-3 калачі
- Перець червоний болгарський – 1 шт .;
- Томат великий – 1 шт .;
- Оливкова олія – 60 мл;
- Сіль за смаком;
- Перець перемелений чорний – ½ ч.л.
Як робити гарячий суп гаспачо
- Для підготовки м’яса нам буде потрібно дуже велика каструля, оскільки в ній ми будемо варити відразу все м’ясні компоненти. Отже, в емальовану ємність викладаємо тушку куріпки, зайці, кролятину і курку, заливаємо все водою, щоб покрити м’ясо і ставимо варитися на 3 години при малої температурі. Процес нагадує варіння нашого холодцю.
- Коли бульйон увариться на 2/3, витягаємо м’ясо за допомогою шумівки на піднос, чекаємо, поки воно охолоне, і перебираємо на філе. Великі шматочки м’яса слід подрібнити тонкими скибочками.
- М’ясний відвар пропускаємо через ситечко, подсаливаем за смаком, вливаємо в нього оливкову олію, дрібно нарізаний червоний солодкий перець, умащали бульйон чорним перцем і ставимо на вогонь. Коли вариво закипить, викладаємо в каструлю нарізані на невеликі квадратики (2х2 см) прісні коржі. При середній температурі варити суп слід 20 хвилин, регулярно перемішуючи склад дерев’яною лопаткою, щоб коржі не прилипли до дна.
- Через третину години перекладаємо в гаспачо подрібнене філе і доварювали суп ще 5 хвилин.
Класичний гарячий гаспачо – це дуже смачне і ситне блюдо, яке стане відмінним нововведенням в зимовому меню.