Як тільки встиг новий урожай – господині беруться за зимові консервації, а господарські чоловіки – за виготовлення міцних і не дуже алкогольних напоїв. Особливою популярністю користується вино з яблук, проте цей смачний продукт не такий простий, як здається на перший погляд, оскільки, як і всі виноробні технології, має масу кулінарних кроків. Щоб не зіпсувати результат свого напруженого і тривалого праці, готувати напій потрібно правильно, дотримуючись послідовності, крок за кроком описаної в рецепті.
Перш, ніж приступити до виготовлення домашнього вина зі свіжого врожаю яблук – варто з’ясувати, які плоди найкраще для цього підходять. Мова йде не тільки про якість плодів, а й про їх поєднанні. У саморобного яблучного вина маса особливостей у виборі яблук і їх переробці, але саме їх 100-ве дотримання забезпечить вам отримання смачного натурального напою найвищої якості.
Які яблука вибрати для домашнього вина
Найбільш вдалий варіант для яблучного вина – це поєднання яблук різних сортів. Що з чим поєднувати допоможе визначити тип вина, який ви збираєтеся приготувати: міцне, легке столове, десертне або лікерне.
Наприклад, якщо у ваших планах – зробити будинки лікерне, міцне або десертне вино, тоді потрібно використовувати поєднання кисло-солодких яблук зі звичайними кислими, осінніх або зимових сортів. В даному випадку, ідеально підійде сорт «антонівка». Якщо ж ви хочете зробити сидр або легке столове вино, то вам знадобляться яблучка кисло-солодкі осінніх господарських сортів. Але як уже говорилося вище: найкраще плоди поєднувати.
Найбільш поширені яблучні комбінації виглядають наступним чином:
- 2 частини (ч) солодких і 1 частина (ч) терпких;
- по 1 ч солодких і терпких + 2 ч кислих;
- 2 ч кислих + по 3 ч терпких і солодких;
- 1 ч солодких і 2 ч гірких;
- 1 ч кислих і по 2 ч терпких і солодких;
- 3 ч терпких і 1 ч солодких.
У разі використання яблук літніх сортів – їх відразу після збору врожаю можна відправити на віджимання соку. Зірвані осінні плоди потрібно залишити дозрівати на 3-4 дні, зимові – на 3-4 тижні в прохолодному місці (підвал, погріб, комора).
Простий рецепт домашнього яблучного вина
Щоб приготувати вино з цілих яблук – потрібно правильно підготувати їх до переробки. Дуже важливо перед приготуванням плоди не мити. На шкірці є природні дріжджі, які сприяють настанню природного процесу бродіння. Щоб очистити яблука від пилу і бруду – досить протерти їх поверхню щіткою або ганчіркою, але мити в воді плоди не рекомендується.
Якщо ж на яблуках є гнилі, уражені ділянки або червоточини – сміливо видаляємо їх. Також з яблук потрібно вирізати серцевину з кісточками, щоб готовий напій не гірчить. Якщо своєрідна терпкість вам до смаку – яблучне «серце» можна не вирізати.
Як зробити яблучне вино в домашніх умовах
- Очищені яблука пропускаємо через соковижималку.
- Отриманий сік переливаємо в тару зі скла, займаючи не більше ¾ загального обсягу. Адже коли сусло заграє, воно обов’язково почне виливатися з тари.
Не забувайте, що довго на повітрі яблучний сік тримати не можна – він може окислюватися.
- Додаємо в вичавлений сік яблучний макуха, щоб концентрація природних дріжджів перед бродінням підвищилася.
- Далі всипаємо цукор (пропорції – 150-200 г на 1 л соку). Можна необхідну порцію вводити поступово – в 3 підходи: 1 раз в 2 дні. Це допоможе уникнути бурхливого бродіння. Однак пам’ятайте, що при повторному всмоктування цукру в суслі може вийти «ефект шампанського». Тому сипати цукор потрібно потроху. Якщо його зовсім не додати, то фортеця вина вийде менше 15 ° об.
- Ємність з суслом закриваємо гумовою рукавичкою (обов’язково в одному з пальців робимо прокол) або водним затвором. Якщо цього не зробити, то під впливом повітря яблучний сік окислиться і почне утворювати оцтову кислоту.
- Поки сусло буде бродити – помішувати його необхідно раз в день, щоб дріжджі рівномірно розходилися по всьому бродячим напою. Помішування прискорять процес бродіння домашнього вина.
- Тару з напоєм прибираємо в темне місце з температурою не перевищує 22-28 ° С. Постійно стежимо за станом дріжджів.
- Як тільки гумова рукавичка впаде, або припиниться виділення вуглекислого газу (в разі, якщо ви використовували для бродіння водний затвор) – можна вважати, що бродіння закінчено і вино зі свіжих яблук вже готове.
Відокремлюємо вино від осаду, розливаємо по чистим пляшках і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.
Секрети смачного яблучного вина
- Осад, що можна буде ще раз використовувати – в якості закваски для виготовлення будинку яблучного вина.
- У разі, якщо вино не набере необхідної фортеці – 15 ° о і в ньому залишиться цукор, тоді процес бродіння буде повільно тривати. В результаті у вас вийде яблучний сидр. Для тих, хто знає – це те ж саме, що і яблучне вино, тільки сидр – це завжди слабоалкогольний напій, на відміну від вина, міцність якого буває різною.
- Якщо сидр вам не потрібен, тоді пляшки з готовим вином стерилізуємо, доводячи градус вмісту до позначки вище 50 ° С. В таких умовах дріжджі «загинуть» і бродіння повністю зупиниться.
- Якщо ви хочете приготувати на зиму хороше вино з стиглих яблук, а під рукою виявилися тільки солодкі плоди, то потрібно додати в яблучний сік свіжовичавлений сік плодів і ягід, що володіють дубильними речовинами і природними кислотами. Для цього ідеально підійдуть зливу, чорноплідна горобина, терен, груша. Робимо для приготування вина такі пропорції: 5-10 частин яблук до 1 частини кислого соку.
Як зробити вино з яблук з родзинками: рецепт без дріжджів
Складові
- Яблука – 10 кг + –
- Ізюм НЕ митий – 100 г + –
- Цукор-пісок білий – 2,2 кг + –
Покроковий рецепт вина з яблук в домашніх умовах
Робиться яблучне вино з закваскою з родзинок за простою, але дещо відмінною від вищеописаного рецепта, технології. Якщо в попередньому рецепті технологія приготування вина зі свіжих яблук включала в себе переробку плодів за допомогою соковижималки, то даний спосіб приготування вимагає наявність звичайної мясорубкі.Делать вино будемо з рукавичкою, сам же процес бродіння займе не більше 20 днів, так що через місяць домашній напій можна буде пробувати.
- Яблука перебираємо, чистимо щіткою від бруду, видаляємо з плодів серцевину.
- Подрібнюємо стиглі (НЕ зелені) яблука в м’ясорубці.
- У вийшло пюре додаємо цукровий пісок, немитий родзинки, все розмішуємо.
- Перекладаємо масу в скляний бутель, одягаємо на його горло проколоту гумову рукавичку. Прокол повинен бути маленьким: таким, щоб з бутля міг виходити утворився вуглекислий газ і не надходив зайве повітря.
- Через 20 днів заграло сусло фільтруємо (відокремлюємо від осаду), кладемо в нього цукровий пісок (200 г), після чого закупорюють готове вино в чисті ємності. Прибираємо продукт на час в прохолодне темне місце для подальшого дозрівання.
- Коли вино з яблук дозріє – ви можете, при бажанні, додати в напій горілку (150 г), все розмішати, а потім розлити по пляшках.
- Зберігати готове яблучне вино необхідно в приміщенні з низькими температурними показниками (льох або холодильник).
Як виготовити смачне вино з яблук своїми руками – можна подивитися в покроковому відео рецепті. Він доповнить теоретичний рецепт і допоможе знайти відповіді на ті питання, які несподівано виникнуть в процесі приготування у кожного винороба.
Таблиця пропорцій інгредієнтів для яблучного вина
Як вже говорилося вище, існує кілька видів вина з яблук, і для кожного з них необхідно підібрати своє кількісне співвідношення головних інгредієнтів. Нижче наведена таблиця, в якій детально розписано, які продукти і в яких пропорціях потрібно з’єднувати між собою, щоб отримати той чи інший сорт домашнього вина.
Кожній цифрі відповідає свій сорт вина:
- 1 – столове легке,
- 2 – столове міцне,
- 3 – міцне,
- 4 – десертне,
- 5 – лікерне.
Дотримуючись правильних пропорцій і дотримуючись послідовність кроків в приготуванні – створити вино з яблук буде нескладно. Чи можна з яблук зробити смачне вино точно знають ті, хто вже не раз його готував. У домашніх умовах яблучне вино (або як воно ще красиво називається сидр) виходить дуже смачним, корисним, а головне – натуральним.
Якщо ви збираєтеся приготувати вино з яблук в перший раз, то краще віддати перевагу приготуванню десертного, лікерне або міцного вина. Ці види легше переносять різні захворювання, невміле поводження, до того ж, вони не вимагають складного устаткування. З досвідом можна приступати до приготування більш складних сортів яблучного напою.
Вдалого приготування!